Νέες μεγάλες βελτιώσεις στην απόδοση των ηλιακών κυττάρων

Μια νέα ανακάλυψη που έγινε στη κατασκευή ηλιακών κυττάρων, επιτρέπει την αύξηση της απόδοσης τους κατά 45%. Η ανακάλυψη είναι η απλούστατη προσθήκη ενός λεπτότατου στρώματος από αρσενίδιο του γαλλίου (ιγγλιζιστί: gallium arsenide) στις συνδέσεις μεταξύ φωτοβολταϊκών κυττάρων.

Ωστόσο, όπως καταλαβαίνουμε από την είδηση, η ανακάλυψη αυτή θα δώσει σύντομα τη δυνατότητα για πολύ πιο μεγάλη αύξηση, διότι επιτρέπει στο ηλιακό κύτταρο να δεχτεί ηλιακή ενέργεια μέχρι και 10 φορές περισσότερο από ό,τι ήταν δυνατό μέχρι τώρα. Αυτό αντιστοιχεί στην ενέργεια περίπου 70 χιλιάδων ήλιων, και μπορεί να γίνει με τη χρήση φακών για τη συγκέντρωση του ηλιακού φωτός.

 

New connection between stacked solar cells can handle energy of 70,000 suns
6. 9. 2013 -- by Matt Shipman
http://phys.org/news/2013-09-stacked-solar-cells-energy-suns.html

 

Αυτή είναι μόνο μια από πολύ απλές μετατροπές στα ηλιακά κύτταρα, που επιτρέπουν μεγάλη αύξηση της απόδοσης. Πριν ένα-δυο χρόνια, ανακαλύφθηκε πως αυξάνεται η απόδοση αν τα ηλιακά κύτταρα τοποθετηθούν μέσα σε γυάλινους κυλίνδρους με κενό αέρος.

Η προοπτική, λοιπόν, μιας αυτόνομης κοινωνίας βασισμένης σε ανανεούμενες πηγές ενέργειας γίνεται όλο και πιο πραγματοποιήσιμη και οικονομικά συμφέρουσα. Πολύ περισσότερο για χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με άφθονο ηλιακό φως όλο το χρόνο.

Περισσότερες ειδήσεις για νέες βελτιώσεις στη κατασκευή των ηλιακών κυττάρων:

http://phys.org/tags/solar+cells/

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση