Μωμόγεροι ...στην Αφρική!!;

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές ταινίες με τους μωμόγερους, το αρχαίο αυτό έθιμο που συνεχίζεται ακόμα ακμαιότατο σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Την ώρα αυτή δεν έχουμε καν χρόνο για να δούμε και να διαλέξουμε μια από όλες τις ταινίες αυτές. Οσο είδαμε από την αρχή της ακόλουθης ταινίας, μας φάνηκε πως τούτη είναι αρκετά καλή, και δίνει και αρκετές πληροφορίες.

Μωμόγεροι

https://www.youtube.com/watch?v=mnikI0kAYzs

 

Η ακόλουθη ταινία δείχνει ένα παραδοσιακό χορό από τη Νούβα (Nuba), στην ανατολική Αφρική. Στην αρχή της ταινίας, εμφανίζεται ένας χορευτής που σε μάς θύμισε πολύ τους μωμόγερους. Τα κοινά στοιχεία που βλέπουν τα μάτια μας είναι:

α) τα κουδούνια στα πόδια

β) εκείνο που έχει πίσω χαμηλά στη μέση του, που ίσως είναι κι αυτό κουδούνι

γ) το μπαστούνι που κρατούν. Αυτό εμφανίζεται σε σκηνές προς το τέλος της ταινίας

δ) και επίσης οι χορευτικές κινήσεις, με το αργό περπάτημα, που μοιάζουν πολύ όμοιες.

 

Nuba country music, Nuba folk music

https://www.youtube.com/watch?v=08iPzotHahc

 

Η ομοιότητα ανάμεσα στα ήθη και έθιμα όλου του κόσμου είναι παγκοίνως γνωστή σε όσους έχουν έστω και στοιχειώδη εξοικοίωση με την ανθρωπολογία. Πρόκειται για συγκλονιστικές ομοιότητες, και διαφορές, που φωτίζουν με ένα άλλο φως όσα συμβαίνουν σε μια γωνιά της μεγάλης γειτονιάς της ανθρωπότητας.

Οσες αναγνώστριες βρίσκουν όλα αυτά περίεργα και πρωτόγνωρα, ας είναι αυτά μια αφορμή για να αρχίσουν την εξοικοίωση τους με την ανθρωπολογία.

Θυμόμαστε πως παλαιότερα είχαμε βρει ένα μύθο δημιουργίας από την Αφρική, πολύ όμοιο με το μύθο των Δαναϊδων. Δυστυχώς τώρα δεν μπορέσαμε να τον ξαναεπισημάνουμε.

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση