Ο Γιώρκος της Κάκας και η γνωσιοθεωρία της αλήθειας

Οπως μας λένε οι παλαιότεροι, στη παλιά Λευκωσία υπήρχε ένας τύπος που τον λέγανε Γιώρκο της Κάκας, δηλαδή ο Γιώργος της Κυριακής. Κυριακή ίσως ήταν η μάνα ή η γυναίκα του. Στη παλιά Κύπρο συνέβαινε κάποτε ένας άντρας να γίνεται γνωστός ...με το όνομα της γυναίκας του!!

Αυτός ο Γιώρκος της Κάκας περιγράφεται σαν ένας αντισυμβατικός τύπος, συνεχώς άεργος, που σχεδόν κάθε μέρα βρισκόταν κατηγορούμενος στα δικαστήρια. Μια μέρα εμφανίστηκε πάλι στο δικαστήριο. Μόλις τον βλέπει ο δικαστής, τον ρωτά για ποιό πράμα βρίσκετα σήμερα πάλι στο δικαστήριο.

--Σήμερα, κύριε δικαστά, δεν είμαι κατηγορούμενος, είμαι μάρτυρας, λέει ο Γιώρκος της Κάκας με υπερηφάνεια.

--Πές μας, λοιπόν, Γιώρκο, τι ξέρεις;

Και ο Γιώρκος άρχισε να λέει όσα ήξερε για την υπόθεση.

--Γιώρκο, λέει ο δικαστής, αυτά τα είδες εσύ ο ίδιος;

--Ε, όϊ, κύριε δικαστή, δεν τα είδα, αλλά τα άκουσα.

--Ε, πήγαινε, Γιώρκο, η μαρτυρία σου είναι εξ ακοής και δεν πιάνεται.

Πέφτουν τα μούτρα του Γιώρκου, και ξεκινά να φύγει. Εκεί όμως που έφευγε, ξαπολά μια δυνατή πορδή μπροστά στο δικαστή.

--Ρε Γιώρκο, φωνάζει θυμωμένος ο δικαστής, τι πράματα εν' τούτα; Θα σε βάλω φυλακή.

--Μα γιατί, κύριε δικαστή; Τι έκαμα;

--Μα δεν ξέρεις τι έκαμες; Περιπαίζεις με;

--Οχι κύριε, δικαστή, εγώ δεν έκαμα τίποτε.

--Γιώρκο, έκλασες μέσα στο δικαστήριο.

--Δεν μου λες, κύριε δικαστή, είδες τον;

--Ε, όϊ, λέει ο δικαστής, μα άκουσα τον.

--Ε, η μαρτυρία σου είναι εξ ακοής, και δεν πιάνεται, λέει ο Γιώρκος της Κάκας, και φεύγει περήφανος και με το κεφάλι ψηλά.

Η τραγωδία της Κύπρου ξεκίνησε από τη στιγμή που ηττήθηκε ο εθνικοαπελευθερωτικός αντι-αποικιακός αγώνας της ΕΟΚΑ. Και αντί για την Ένωση, η Κύπρος ανακηρύχτηκε ...ανεξάρτητη... Μια ανεξαρτησία που κανένας ποτέ δεν θέλησε. Αποτέλεσμα όμως της ήττας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ήταν και το ότι η εγγλέζικη αποικιοκρατία δεν έσπασε αληθινά, μόνο σκεπάστηκε. Αυτό σημαίνει πως εξακολουθούν να ισχύουν πολλοί νόμοι που έγιναν επί αποικιοκρατίας, πριν πολλές δεκαετίες. Εξω από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα υπάρχουν ακόμα αναρτημένα τα πορτραίτα των εγγλέζων που ήταν γενικοί εισαγγελείς επί αποικιοκρατίας. Και στο Δημαρχείο Λευκωσίας υπάρχουν τα πορτραίτα των τούρκων που ήταν δήμαρχοι επί τουρκοκρατίας, πριν το 1878...

Δεκαετίες μετά το επεισόδειο με τον Γιώρκο της Κάκας, η ισχύς του εγγλέζικου δικαίου που δέχεται ως μαρτυρία μόνο ό,τι είδε ο μάρτυρας κι όχι ό,τι άκουσε, έφτασε πολλές φορές στη δημόσια συζήτηση. Προτάθηκε πολλές φορές πως πρέπει να αλλάξει, μα ....πολλοί βουλευτές είναι δικηγόροι, έχουν συμφέροντα και παντεσπάνια... Και, αν δεν κάνω λάθος, ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει...

**** **** **** **** ****

Με το όνομα "Χείμαρρος Εφημερίδα" γράφει στο φου-βου τις αναμνήσεις της μια ηλικιωμένη από ένα χωριό της Ελλάδας μας, που εδώ και πολλά χρόνια ζει στην Αθήνα. Ιστορίες από το καιρό που η Ελλάδα έβγαινε ματωμένη και καταστραμμένη από τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο, που λέγονται με ένα τρόπο απλό, συγκλονιστικό.

Με έκπληξη μας, διαβάσαμε σήμερα και την ακόλουθη ιστορία, την οποία η συγγραφέας την παρουσιάζει ...ως αληθινή!!

Είναι αληθινό. Κάποτε ακόμα και στο Ειρηνοδικείο της Παραμυθιάς εκδικάζονταν διάφορες υποθέσειςγια γέλια και για κλάματα. Μια φορά είχε κάνει ένας κοντοχωριανος σε έναν άλλο μήνυση για εξύβριση. Που να βρει μάρτυρες όμως που δεν ήταν αληθινή η κατηγορία.Έξω από τα δικαστήρια καθούνταν ένας που είχε επάγγελμα ψευδομάρτυρας.Θα πάρω το Θανάση λέει. Πάει βρήσκει το Θανάση κανονίζουν και την αμοιβή του και το Σάββατο να στο δικαστήριο. Φωνάζει ο Πρόεδρος τον κατηγορούμενο τον βάζει στο εδώλιο και μετά ρωτά τον μηνυτή. Με έβρισε κυρ πρόεδρα, εγώ είμαι καλός άνθρωπος μα με είπε κλέφτη, με είπε ψεύτη και κιαρατά. Κάτσε κάτω λέει ο δικαστής και φωνάζει το μάρτυρα. Εσύ πες μας τι έγινε. Δασκαλεμένος ο μάρτυρας λεει, λεει, λέει, τον μέχρι που ο πρόεδρος που γνώριζε ότι είναι ψευδομάρτυρας του λέει τον είδες που τα έλεγε αυτά; Δεν τον είδα όμως τον άκουσα. Δεν πιάνεται λέει ο πρόεδρος αφού δεν είδες φύγε. Κάνει να φύγει και ρίχνει μια πορδή μεγάλης διάρκειας. Πιάστε τον λέει ο πρόεδρος προσβολή του δικαστηρίου. Δέκα μέρες κράτηση.. Γιατί κύριε πρόεδρε. Ρωτάς και γιατί ανάγωγε; Γιατί κύριε πρόεδρε; Δεν κατάλαβες τίποτε; δεν θυμάσαι τίποτε; Κύριε Πρόεδρε η αφεντιά σου είδε τίποτε; Όχι είπε ο Πρόεδρος άκουσα όμως. Αυτό δεν πιάνεται κύριε Πρόεδρε έπρεπε να δεις το άκουσες δεν πιάνεται. Ο Πρόεδρος έγινε μπαρούτι όμως έκανε το βλάκα διότι η πρόκληση ήταν για την μαρτυρία του ψευδομάρτυρα. Έτσι έχασε το Σαββατιάτικο μεροκάματο ο Θανάσης.

Η πιο πάνω ιστορία βρίσκεται στην ακόλουθη θέση:

https://www.facebook.com/antifegisma/posts/1504356966503110?comment_id=1504390809833059&offset=0&total_comments=4

Πως γίνεται, λοιπόν, αυτό το θαύμα; Δυο ιστορίες να μοιάζουν τόσο πολύ, με ψευδομάρτυρες και με πορδές που ακούγονται μα δεν φαίνονται, και να είναι κι οι δυο αληθινές;

Αραγε, πρέπει η λαογραφία του άστεως να σηκώσει στο σημείο αυτό τα χέρια ψηλά;

Η γιαγιά μου, μου είχε πει κάποτε πως ο παππούς μου, μια νύχτα που επέστρεφε σπίτι, είχε συναντήσει ...ένα πρόβατο!! Επειδή όμως ο παππούς μου ήξερε τι κάνουν οι καλικάντζαροι, κατάλαβε αμέσως πως δεν είναι πρόβατο, μα μεταμφιεσμένος καλικάντζαρος. Δεν μίλησε, λοιπόν, για να μη του πάρει ο καλικάντζαρος τη φωνή.

Κατά μυστήριο τρόπο, την ίδια ιστορία τη διηγούνται σαν αληθινή και πολλοί άλλοι σε άλλους τόπους...!!

Οι καλλύπυγες αναγνώστριες θα βρουν σίγουρα ενδιαφέρον και το ακόλουθο:

Ποτάμια και γιοφύρια, σχολεία και παιδία
http://keryneia.blogspot.com/2012/12/blog-post.html

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση