'Εκτίσαν καρριέρες πάνω στη μη-λύση'

Οι αντιρρήσεις και οι κριτικές εναντίον της πολιτικής του Αναστασιάδη και ΑΚΕΛ λένε κάτι, έχουν περιεχόμενο. Ζητούν, για παράδειγμα, να κατοχυρωθούν οι ελευθερίες διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας. Σε απάντηση σε αυτό, φέρνουν το επιχειρήμα "Α, μα είσαστε εθνικιστές, και γι' αυτό δεν θέλετε λύση".

Είτε είμαστε, είτε δεν είμαστε εθνικιστές όσοι ζητούμε κατοχύρωση των τριών ελευθεριών, το ζήτημα παραμένει: θα υπάρχει ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας;

Τελευταία φάνηκε και κάτι άλλο. Μας λένε πως όσοι απορρίπτουν τη πολιτική του Αναστασιάδη το κάνουν επειδή έκτισαν πολιτικές καριέρες με τη "μη λύση". Δηλαδή, η κριτική της κυρίαρχης πολιτικής μιλά για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, και παίρνει ως απάντηση ένα ισχυρισμό. Στη καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή αληθεύει ο ισχυρισμός, και πάλι θα αφορά κάτι άλλο.

Το να λέει κανείς πως ορισμένοι έκτισαν πολιτικές καριέρες με τη "μη λύση", είναι μια ακόμη υπεκφυγή να δοθεί απάντηση. Και τούτη η υπεκφυγή παρουσιάζεται παραπλανητικά. Αυτό είναι έτσι ανεξάρτητα από τις προθέσεις εκείνου που προβάλλει το επιχείρημα.

== ) ο ( ==

Και επίσης: η άποψη αυτή (για καρριέρες, κλπ) θεωρεί πως όλη η δημόσια συζήτηση στη Κύπρο οφείλεται ...στην επιλογή καρριέρας πέντε ή σε είκοσι πρόσωπα επί κεφαλής κομμάτων και οργανώσεων. Ετσι όμως αγνοεί εκκωφαντικά, και αυταρχικά, την επιθυμία του Κυπριακού λαού να επιστρέψει στις εστίες του.

Η επιθυμία της επιστροφής και η πρόσδεση της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας με ένα τόπο δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του Κυπριακού λαού. Είναι ένα χαρακτηριστικό που φυτρώνει στη συνείδηση όλων των ανθρώπων εδώ και χιλιετίες, αμέσως με την εγκατάσταση των νομάδων. Τούτο το πανανθρώπινο και τόσο συνηθισμένο χαρακτηριστικό, το αγνοούν όσοι νομίζουν πως όλα γίνονται από τη προσωπική, αυθαίρετη απόφαση κάποιων ...να κτίσουν καρριέρες.

Δηλαδή, η άποψη πως όλα γίνονται λόγω της καρριέρας κάποιων, μπορεί να σταθεί μόνο παραγνωρίζοντας πολύ βασικά και πολύ ουσιαστικά ζητήματα όλων των ανθρώπων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση