Το ευρωπ κεκτημένο δεν θα εμποδίσει το άπαρτχαϊντ της διζωνικής

Πολλοί από μας ενομίζαμε πως η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα εσήμαινε και δικαίωμα ελεύθερης επιστροφής των προσφύγων, δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και δικαίωμα ελεύθερης περιουσίας. Εξ αρχής, ο στόχος της ένταξης στην Ευρ Ενωση μπήκε για τούτο το λόγο.

Οι συζητήσεις για το Σχέδιο Ανάν, όμως, έδειξαν πως το ευρωπαϊκό κεκτημένο ΔΕΝ σημαίνει αυτά τα πράματα. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ την εφαρμογή περιορισμών στη διακίνηση, εγκατάσταση και περιουσία. Και άρα δεν εμποδίζει τη καλυμμένη συνέχιση της τουρκικής κατοχής και τη τουρκοποίηση των κατεχομένων.

Είναι αλήθεια πως ανάμεσα στις χώρες της Ευρ Ενωσης επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση και η ελεύθερη εγκατάσταση. Πολύ περισσότερο επιτρέπεται αυτό μέσα στην επικράτεια κάθε κράτους μέλους της Ευρ Ενωσης. ΑΛΛΑ μαζί με τούτη την ελεύθερη διακίνηση υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση δεν επιτρέπεται σε δυο περιπτώσεις: η μια είναι το νησί Αλαν της Δανίας, που κατοικείται από Νορβηγούς (και κάθε χρόνο κάνουν και φεστιβάλ ...Βίκινγκ!! Ε, ό,τι έχει ο καθένας στην ιστορία του...). Η άλλη είναι το Αγιο Ορος στην Ελλάδα, όπου δεν επιτρέπεται η διακίνηση και εγκατάσταση γυναικών. Αν ψηφιζόταν και εφαρμοζόταν το Σχέδιο Αναν, η Κύπρος θα γινόταν η τρίτη περίπτωση.

Για λόγους ιστορίας και παράδοσης, λοιπόν, και για να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του νησιού Αλαν, η Ευρ Ενωση δέχτηκε πως στο νησί Αλαν μπορούν να κατοικήσουν μόνο Νορβηγοί (ή, ίσως ούτε κι αυτοί, ίσως είναι μόνο οι νυν ντόπιοι). Για ίδιους λόγους ιστορίας και παράδοσης, και για να διατηρηθεί η θρησκευτική πολιτιστική παράδοση του Αγίου Ορους, δεν επιτρέπεται εκεί η διακίνηση και εγκατάσταση γυναικών.

Και οι δυο αυτές εξαιρέσεις είναι ΚΑΝΟΝΙΚΩΤΑΤΑ μέρη του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ με αυτές τις εξαιρέσεις.

Καλά, πως γίνεται να επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Ευρ Ενωση, και ταυτόχρονα να επιτρέπονται και δυο εξαιρέσεις;

Αυτό επιτρέπεται διότι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου γίνεται ο,τιδήποτε περιληφθεί στη συμφωνία ένταξης μιας χώρας.

Είναι γι' αυτό που θέλανε να εγκριθεί το Σχέδιο Αναν ΠΡΙΝ τη 1 Μαϊου 2004, δηλαδή πριν την ΕΦΑΡΜΟΓΗ της συμφωνίας ένταξης της Κύπρου. Αν το σχέδιο Αναν εγκρινόταν πριν τη εφαρμογή της συμφωνίας ένταξης, θα γινόταν μέρος της, όπως μας το είχαν πει πολλές φορές. Και έτσι, ΔΕΝ θα ήταν παράνομος ο περιορισμός στη διακίνηση και εγκατάσταση. Και έτσι, η τουρκία δεν θα βρισκόταν να εμποδίζει τη διακίνηση σε χώρα μέλος της ΕΕ. Και επίσης οι συνομιλίες για διζωνική θα μπορούσαν να συνεχιστούν.

Και επίσης: μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι επίσης και η κοινή συμφωνία. Αν όλα τα μέλη συμφωνούν σε κάτι, τότε αυτό γίνεται νομοθεσία και εφαρμόζεται. Ωστε, αν γίνει στη Κύπρο συμφωνία για διζωνική, κι αν αυτή η συμφωνία εγκριθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τότε δεν θα είναι παράνομοι οι περιορισμοί στη διακίνηση που θα εφαρμοστούν με τη λύση.

Είναι δυνατόν τα μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν μια συμφωνία στη Κύπρο που να περιλαμβάνει περιορισμούς; Βεβαίως και είναι, μας το έχουν ήδη πει: η Ευρ Ενωση δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια λύση... Αν εμείς θέλουμε να υποστούμε ρατσισμό..., ε, όλοι οι άλλοι θα συμφωνήσουν.

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο, λοιπόν, δεν θα παραβιαστεί αν στη Κύπρο εφαρμοστούν περιορισμοί στη διακίνηση, εγκατάσταση και κτήση περιουσίας. Και για το λόγο αυτό, όταν ένας λέγει πως επιδιώκει λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ΔΕΝ σημαίνει πως επιδιώκει λύση με ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και κτήσης περιουσίας.

Θυμηθείτε: όταν ο Κάρογιαν, του ΔΗΚΟ, συμφώνησε να υποστηρίξει τον Αναστασιάδη, πριν τις κυπριακές εκλογές του Φεβρ 2013, η συμφωνία που ανακοινώσανε έλεγε πως υποστηρίζανε λύση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή..., στην ουσία συνεχίζανε να έχουν πολιτική για διζωνική. Ταυτόχρονα παραπλανούσαν τους οπαδούς του ΔΗΚΟ, λέγοντας τους πως ...συμφώνησαν σε λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

== ) * ( ==

Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι επίσκοποι υποστηρίζουν τον Αναστασιάδη;

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ερευνήσουμε. Δηλαδή, να τους ρωτήσουμε και να μας απαντήσουν δημόσια.

Εγώ, υποψιάζομαι πάρα πολύ πως ο λόγος είναι τούτος: ο Αναστασιάδης είπε στον Αρχιεπίσκοπο πως επιδιώκει λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Αρχιεπίσκοπος νόμισε το ίδιο που καταλαβαίνει αυθόρμητα όλος ο Κυπριακός λαός: λύση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σημαίνει ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας. Αλλά, όπως εξήγησα πιο πάνω, αυτό δεν είναι αλήθεια. Λύση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι και η διζωνική.

_______
γραμμένο στις 24 Ιουλίου 2015

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση