Τα Φυλακισμένα Μνήματα και η γιορτή με το χαλλουμούη

Μετά τον απαγχονισμό των αγωνιστών της ΕΟΚΑ οι εγγλέζοι δεν έδιναν τα σώματα τους στις οικογένειες τους για ταφή, φοβούμενοι πως η κηδεία θα γινόταν μια μαζική αντι-αποικιακή εκδήλωση. Τους έθαβαν λοιπόν μέσα στη φυλακή. Δημιουργήθηκε έτσι το μεγαλύτερο μνημείο του Κυπριακού Ελληνισμού, τα Φυλακισμένα Μνήματα. Για ο,τιδήποτε άλλο, με δυσκολεύει και δεν πολυκαταλαβαίνω αυτήν την έννοια του ιερού. Μα τα Φυλακισμένα Μνήματα είναι ένας χώρος ιερός.

Εκτός από τα Φυλακισμένα Μνήματα, εδώ στη Κύπρο έχουμε και μια Επίτροπο του Παιδιού. (Η Μαριορή, η γκαρνταρόμπα της, ο φερετζές, κλπ). Τις μέρες αυτές είναι στην επικαιρότητα μια δήλωση της Επιτρόπου για το Παιδί. Τα δημοτικά σχολεία, είπε, δεν πρέπει να επισκέπτονται τα Φυλακισμένα Μνήματα, για να μη πληγώνονται τα μικρά παιδιά από τη θέα της αγχόνης των αποικιοκρατών.

Ε, καλά... Γι' αυτές τις κακαυγουστιές, γι' αυτές τις αηδίες που κάνουν και προβάλλουν οι Δυτικοί και τις λένε «γιορτή του χαλλουμιού», κάπως έτσι, τι έχει να πει η κυρία Επίτροπος για το Παιδί;; Οι ακαλαισθησίες έως αηδίες της φραντζέζικης «γιορτής με το χαλλουμούη», δεν πληγώνουν τα μικρά παιδιά;;

* * * *

Οι Δυτικοί, πάντως, καθώς έχουν μανία να μετράνε το καθετί για να το καταλάβουν, έχουν ήδη κάνει έρευνα και γι' αυτό. Βρήκανε λοιπόν πως τα μικρά παιδιά δεν ενοχλούνται από τις αντι-αισθητικές έως ανόητες έως αηδιαστικές σκηνές του χαλλουμο-τέτοιου. Αντίθετα, τις θεωρούν «κουουλλ», όπως είπαν και τα τα φραγκάκια στη γλώσσα που τους έλαχε, τα καϋμένα.



-

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση