Από τη τέχνη στους αστικούς μύθους

Αυτοί δεν είναι κακοί, βλάκες είναι, ακατάλληλοι για την δουλειά. Αν με βάλεις εμένα να φτιάξω τις βρύσες στο σπίτι, το μόνο που θα καταφέρω, θα είναι να πλημμυρίσει. Έτσι και αυτοί  ανακατεύονται με θέματα που δεν γνωρίζουν. Σχεδόν όλους αυτούς τους ξέρω, ματαιόδοξοι είναι και ατζαμήδες.

Κώστας Τσόκλης

Συνέντευξη στον Γιάννη Πανταζόπουλο, 22 Μαρτίου 2014

http://www.lifo.gr/team/gnomes/47112

 

Ο Κώστας Τσόκλης είναι ένας καλλιτέχνης, γενικά αναγνωρισμένος. Ήδη όμως έδωσε σε πολλούς την εντύπωση ανθρώπου αυτάρεσκου και αμετροεπή....

Τις μέρες αυτές ο Κώστας Τσόκλης έκανε μια δήλωση, σχετικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη:

 

Κ. Τσόκλης: "Στην Αμφίπολη διαπράττεται τυμβωρυχία"

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231352357

 

Λοιπόν... Μεγάλος καλλιτέχνης μπορεί να είναι. Αλλά στη δήλωση του αυτή έφτασε και ξεπέρασε κάθε όριο ανοησίας και μπούρδας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαρακτηρίζει την ανασκαφή του τάφου ....σαν τυμβωρυχία... Και μάλιστα ...επίσημη τυμβωρυχία... Και προειδοποιεί ...πως οι αρχαίοι θεοί ήταν εκδικητικοί....

Δώκε θάρρος του καλλιτέχνη, λοιπόν, να μπει στη δημοσιότητα με τη κάθε μπαρούφα που θα κατεβάσει η απαίδευτη γκλάβα του --ου μην αλλά και το φουσκωμένο του εγώ. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Τσόκλης έχει ήδη δώσει λαμπρά δείγματα ελιτισμού και μαρίας αντουανέτας. Τώρα..., πλουτίζει κι άλλο τις γνώσεις μας για το βάθος του ανθρώπου. Ακόμα και μεγάλος καλλιτέχνης να είσαι, άμα δεν κάτσεις κάτω να διαβάσεις, άμα δεν είσαι ταπεινός και δεν συνειδητοποιείς πως δεν τα ξέρεις όλα, άμα δεν συνειδητοποιείς πως έξω από τη τέχνη σου δεν είσαι καθόλου αυτό που είσαι στη τέχνη σου, και πως έξω από τη τέχνη σου μια χαρά μπορείς να είσαι μια μετριότητα και δυο μπακίρες... Αν δεν τα συνειδητοποιείς όλα αυτά, ο διάολος του ελιτισμού θα βρει ορθάνοιχτη τη πόρτα να σε τραβήξει στο βάλτο της σημερινής αμάθειας και ημιμάθειας.

Το έξυπνο πουλί πιάνεται από τη μύτη. Πως λοιπόν πιάνεται ένας καλλιτέχνης θύμα των σημερινών αστικών μύθων και της ιστορικής αμάθειας και ημιμάθειας; Πιάνεται, με το να νομίζει πως βρήκε ξανά το θεό που οι ελιτιστές καλλιτέχνες ψάχνουν να βρουν: Οι αρχαίοι θεοί, ο άδης και το σκότος, και φρικιά της υψηλής τέχνης κλάστε να προσανατολιστούμε. Είμαι θυμωμένος.

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση