Paul Erdos

Paul Erdős

26 March 1913 – 20 September 1996


Ο μαθηματικός με τους περισσότερους τίτλους άρθρων στην ιστορία των μαθηματικών. Υπολογίζονται σε κάπου 1500. Σε αριθμό σελίδων τον ξεπερνά μόνο ο Ώυλερ (Euler).

Για λόγους που δεν ξέρω, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα 25 δικά του άρθρα που δεν δημοσιεύτηκαν ακόμα.

Συνέγραψε άρθρα με περισσότερους από 500 άλλους μαθηματικούς. Κάπου αναφέρεται για 525 άλλους.

Και ο πιο τρελλός, επίσης, μα ας μην το κάνουμε θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοιμόταν μαζί με την μητέρα του, μέχρι που πήγε στο πανεπιστήμιο. Φαίνεται πως αυτό καθόρισε πάρα πολύ την προσωπική του ζωή.

Εγκατέλειψε τον πρώτο διορισμό του διότι καθώς δίδασκε είχε μαθηματικές ιδέες που ήθελε να εξετάσει. Από τότε έζησε ταξιδεύοντας συνέχεια. Επισκεπτόταν φίλους του μαθηματικούς σε όλο τον κόσμο, ή συμμετείχε σε συνέδρια μαθηματικών. Όλα του τα υπάρχοντα χωρούσαν σε μια ή δυο μισογεμάτες βαλίτσες.

Έφτανε χωρίς να ειδοποιήσει και έμενε μερικές μέρες, όπου μαζί με τον οικοδεσπότη φίλο του εξέταζαν ένα πρόβλημα και ετοίμαζαν ένα νέο άρθρο. Θεωρούσε ως αναμενόμενο πως οι οικοδεσπότες του θα τον φιλοξενούσαν, θα τον τάϊζαν και θα φρόντιζαν για όλες τις ανάγκες του. Όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των ρούχων, αφού δεν είχε ρούχα για να αλλάξει. Και να τον παίρνουν με αυτοκίνητο, διότι δεν οδηγούσε.

Ως να μην έφτανε αυτός ο τρόπος ζωής, είχε και την συνήθεια να παραμελεί τον εαυτό του. Σύμφωνα με ένα σχόλιο στο διαδίκτυο, σε μια διάλεξη μύριζε σαν να είχε ένα μήνα να κάνει μπάνιο.

Κατά την διαμονή του έκανε τηλεφωνήματα σε άλλους μαθηματικούς, συζητώντας μαζί τους στο τηλέφωνο, ακόμα και για ώρες. Και ο οικοδεσπότης... πλήρωνε τον λογαριασμό. Συχνά του πλήρωναν και το εισιτήριο για το επόμενο ταξίδι του. Αλλά κρατούσε σημείωση για τα χρέη του, και τα ξεπλήρωνε όταν έπαιρνε βραβεία με χρηματικά ποσά.

Είχε όμως και μια σχέση με το πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου πήγαινε δυο εβδομάδες τον χρόνο και έδινε διαλέξεις. Και, εννοείται, πληρωνόταν κάτι τις.

Αλλά απορώ. Το Χάρβαρντ δίνει σε ορισμένους καθηγητές, που έχουν ήδη παρουσιάσει έργο και εξαιρετικά επιτεύγματα, την δυνατότητα να παίρνουν μισθό από το πανεπιστήμιο χωρίς να έχουν κανένα καθήκον διδασκαλίας. Έτσι τους παρέχει την δυνατότητα να ασχολούνται απερίσπαστοι με τις έρευνες τους. Γιατί λοιπόν το Χάρβαρντ δεν προσκάλεσε και τον Έρντος και να του προσφέρει αυτή την δυνατότητα;

Περιγράφεται σαν ένας πολύ καλός άνθρωπος, που ρωτούσε τους άλλους για τα προβλήματα τους και τους βοηθούσε.

Μιλώντας για την υπόθεση του Κολλατζ (Collatz conjecture) ο μεγάλος Έρντος είπε: «Τα μαθηματικά δεν είναι έτοιμα για τέτοια προβλήματα». Και πρόσφερε 500 δολλάρια σε όποιον βρει την απάντηση.

Που να ήξερε . . .


.


N is a Number: A Portrait of Paul Erdős

A 1993 biographical documentary about the life of mathematician Paul Erdos, directed by George Paul CSICSERY.

57 min, 50 sec





Paul Erdős: The Man Who Loved Only Numbers

A Royal Society public lecture by Paul HOFFMAN, 1998

53 min, 23 sec


https://youtu.be/9634A0iBw7w?si=cOFi5UUumK101mqs



Paul Erdős

article in Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Erd%C5%91s


-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση