Πότε γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης;



Πότε γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης;



Λάμπρος Καλλένος

28 Μαρτίου 2023



Για δυο μήνες το καλοκαίρι του 1846 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τερτσέτη όσα θυμόταν από την ζωή και τους αγώνες του. Αυτό ήταν αναγκαίο καθώς ο Κολοκοτρώνης ήταν αγράμματος και δεν μπορούσε να τα γράψει. Ο Τερτσέτης τα εξέδωσε το 1851, με τον τίτλο «Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836». Σήμερα το βιβλίο είναι γνωστό ως τα «Απομνημονεύματα» του Κολοκοτρώνη. Έχουμε έτσι ένα ανεκτίμητο μνημείο του Νέου Ελληνισμού.



Στην αρχή-αρχή των «Απομνημονευμάτων» του, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης λέει:

Εγεννήθηκα εις τα 1770 Απριλίου 3 την δευτέραν της Λαμπρής.

Αν κρίνουμε από τις πολλές αναφορές σ' αυτήν, φαίνεται πως η αφήγηση του Κολοκοτρώνη για την μέρα γέννησης του γινόταν μέχρι τώρα δεκτή χωρίς εξέταση ή αμφισβήτηση.

Ωστόσο η Λαμπρή του έτους 1770 ήταν στις 4 Απριλίου, με το παλιό ημερολόγιο. Και άρα η Δευτέρα της Λαμπρής ήταν στις 5 Απριλίου. Αυτό φαίνεται στην ακόλουθη σελίδα:

http://5ko.free.fr/en/easter.php?y=18

Οφείλουμε την πολύ χρήσιμη αυτή σελίδα στον Βούλγαρο Γιούρι Πετκόβ (Yuri Petkov).

Ο συνδυασμός λοιπόν «3 Απριλίου, που ήταν Δευτέρα της Λαμπρής του έτους 1770» δεν είναι σωστός.

Υπάρχει τρόπος να βρούμε πότε ακριβώς γεννήθηκε ο Κολοκοτρώνης;

Φαίνεται βάσιμο να δεχτούμε πως η μάνα του, ή και η οικογένεια, θυμόταν πως ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε την Δευτέρα της Λαμπρής, έκαναν όμως λάθος στη μέρα του μήνα. Φαίνεται βάσιμο, επίσης, να δεχτούμε και την χρονολογία, δηλαδή το 1770.

Με άλλα λόγια, φαίνεται βάσιμο να δεχτούμε πως ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε την Δευτέρα της Λαμπρής του έτους 1770.

Με τις παραδοχές αυτές, προκύπτει πως ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1770, με το παλιό ημερολόγιο.

Τότε δεν ίσχυε στην Ελλάδα το σημερινό νέο ημερολόγιο. Αν όμως το προεκτείνουμε και στη χρονιά εκείνη, τότε βρίσκουμε πως ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1770, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο.

— ) • ( —

Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο για να δούμε αν η ημερομηνία γέννησης του Κολοκοτρώνη είχε εξεταστεί κριτικά και πιο πριν. Παντού βρίσκαμε να αναπαράγεται η ίδια ημερομηνία που δίνει ο Κολοκοτρώνης στην αφήγηση του.

Σήμερα, 1 Απριλίου του 2023, βρήκαμε πως και ένας άλλος είχε βρει πως η ημερομηνία είναι λάθος. Κινούμενος από αστρολογικά ενδιαφέροντα, με το θέμα ασχολήθηκε ο Δημήτριος Τρέσσος, στις 16 Απριλίου 2021, στην ακόλουθη σελίδα:

https://www.esotericscience.eu/themata/politicals/theodoros-kwnstantinou-kolokotrwnis/

σε συντομευμένη μορφή:  https://rb.gy/pdfgde

Ο Τρέσσος δεν φαίνεται να συνειδητοποίησε την ιστοριογραφική πληροφορία.


-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση