Ο Κερυνείας, το Σχέδιο Ανανά ...και ο παράδεισος

Εδώ κι εκεί, διαβάζει κανείς πως ο Μητροπολίτης Κερύνειας είπε ότι, "όποιος ψηφίσει ΟΧΙ στο Σχέδιο Αναν, θα πάει στο Παράδεισο". Μια σημερινή περίπτωση όπου επαναλαμβάνεται αυτό το ψέμα, είναι σ' ένα κείμενο στο σημερινό "Φιλελεύθερο":

Μόρφου Νεόφυτος, ο προφητολόγος

http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-th-fotiou/849/223819/morfou-neofytos-o-profitologos

Όμως ο Μητροπολίτης Κερύνειας δεν έκανε ποτέ τέτοια δήλωση. Στη πραγματικότητα, τα πράγματα έγιναν έτσι:

Ο Κληρίδης είχε πει πως ήταν πολύ σίγουρος για το πόσο καλό είναι το Σχέδιο Αναν. Και για να δείξει πόσο σίγουρος είναι, είπε μετά κάτι με το Ευαγγέλιο μέσα. Δυστυχώς δεν θυμούμαι τα ακριβή του λόγια, μα ήταν κάτι στο πνεύμα ότι βάζει το χέρι του στο Ευαγγέλιο, ή κάτι παρόμοιο.

Ο Μητροπολίτης Κερύνειας θεώρησε αναγκαίο να σχολιάσει αυτό που ειπε ο Κληρίδης. Ενας λόγος ήταν πως ο Κληρίδης αναφέρθηκε στο Ευαγγέλιο. Και πολύ περισσότερο διότι ο Κερυνείας είναι ο επίσκοπος της πόλης για τους κατοίκους της οποίας το Σχέδιο Αναν προέβλεπε πως δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. Για τη Κερύνεια και όλα τα κατεχόμενα πολλοί πολιτικοί εκπρόσωποι είπαν πολλές φορές πως "δεν θα επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες". Οι πολιτικοί εκπρόσωποι δέχτηκαν να επιβληθεί στους κατοίκους της Κερύνειας, όπως και σε όλο το Κυπριακό λαό, ένα καθεστώς άππαρτχαϊντ.

Και πάλι, μου διαφεύγει τώρα η ακριβής απάντηση που έδωσε ο Μητροπολίτης Κερύνειας. Ηταν όμως κάτι στο πνεύμα πως όποιος ορκίζεται ψευδώς τιμωρείται, ή κάτι παρόμοιο.

Στη συνέχεια, κάποιος καλοθελητής έγραψε την απάντηση αυτή με δικά του λόγια. Τι σημαίνει "με δικά του λόγια"; Σημαίνει πως, αντί για τη πρόταση "απαντώντας στο Κληρίδη σχετικά με το Σχεδιο Αναν, ο Μητροπολίτης Κερύνειας είχε πει πως όποιος ορκίζεται ψέματα θα τιμωρηθεί", αυτός έγραψε "ο Κερυνείας είπε πως όποιος ψηφίσει ΟΧΙ θα πάει στο παράδεισο".

Από τη παράφραση εκείνη ξεκίνησε, εδώ και πολλά χρόνια, μια διαστρέβλωση όσων είπε ο Κερυνείας. Δηλαδή, πολλοί εδιαβάσαν τη παράφραση, όχι την ίδια τη δήλωση του Κερυνείας. Λένε λοιπόν πως: "ο μητροπολίτης Κερύνειας είπε πως όποιος ψηφίσει ΟΧΙ θα πάει στο παράδεισο".

Και αφού η διαστρέβλωση ταίριαζε με τις απόψεις, τις ιδεοληψίες και τις αντιλήψεις τους, νομίζουν ...πως είναι αληθινή, και ουδέποτε την αμφισβήτησαν. Πολύ συχνά την αντιγράφουν, τη διαβάζουν όλο και περισσότεροι άλλοι, ...και νομίζουν κι εκείνοι ότι αυτό που διάβασαν είναι σωστό. Εγινε μέρος της κουλτούρας του νεναικισμού στη σημερινή Κύπρο.

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση