"Απαιτούν σεβασμό και ανάπτυξη"...

Μετά τα πρόσφατα σχέδια ανάπτυξης, που εξήγγειλε ο Αναστασιάδης, οι Λαρνακείς παραπονούνται πως η πόλη και η επαρχία τους παραγνωρίστηκε. Το ΑΚΕΛ υιοθέτησε και υποστηρίζει τα παράπονα των Λαρνακέων.

Αυτό είναι το σχετικό δημοσίευμα, από τη προσκείμενη στο ΑΚΕΛ ιστοσελίδα ειδήσεων "διάλογος", απ' όπου και η φωτογραφία:


Διαμαρτυρία ΑΚΕΛ Λάρνακας για τις εξαγγελίες Αναστασιάδη
7.8.2015


Τούτη, όμως, η κουβέντα "απαιτώ σεβασμό..." είναι μεγάλο λάθος. Τον σεβασμό δεν τον απαιτείς. Το σεβασμό τον κερδίζεις. Θυμηθείτε το "εγέρθητι..." (μήπως "εγέρθητοι...";) του Καιάδα, ενώ ερχόταν στην αίθουσα ο Μιχαλολιάκος. Ολοι τότε εγελάσαμε, και είπαμε πως το σεβασμό δεν τον απαιτείς, μα τον κερδίζεις. Φαίνεται όμως πως ορισμένοι είναι πιο ρηχοί από τους άλλους.

Και κυρίως: ο σεβασμός δεν έχει καμμιά σχέση με την ανάπτυξη. Δεν σέβομαι κάποιον επειδή έχει λεφτά. Και μια πόλη με ανάπτυξη δεν είναι μια πόλη σεβαστή. Το πιο πιθανόν θα είναι μια πόλη με πολλή φασαρία, με απρόσωπες σχέσεις, με εμπορευματοποιημένους δημόσιους χώρους και ψυχαγωγία, με πανύψηλα κτίρια που εμποδίζουν τη θέα, τον αέρα και τον ήλιο, με πολλά αυτοκίνητα, ...

Μια πόλη χωρίς ανάπτυξη μπορεί και να είναι μια μικρή συμπαθητική πόλη, με ησυχία, με προσωπικές σχέσεις, με παραδοσιακούς χώρους, με πολλά δέντρα. Και μάλιστα με δέντρα που δεν τα κλαδέψαν για να μοιάζουν με επιτραπέζιο φωτιστικό, ή με ανάποδο πόδι καρέκλας.

Πολύ κακώς η αριστερά υιοθέτησε αυτή τη τελείως αστική έννοια "της ανάπτυξης", και την αντιμετωπίζει χωρίς καμμιά κριτική προσέγγιση. Από την άλλη, σε άλλες περιστάσεις, η αριστερά θα έρθει και αυτή να μιλήσει για την οικολογία και το περιβάλλον. Δεν μπορεί όμως η σχέση της κοινωνίας με το περιβάλλον, δηλαδή η οικολογία, να είναι σε ένα συρτάρι, και η ανάπτυξη σε ένα άλλο.

Θα συνεχίσει η Κύπρος να έχει τις Φοινικούδες, όπου όποτε πάεις είναι γιορτή και εξοχή; (αν έχεις τα λίγα λεφτά για βενζίνα και καφέ, που απαιτούνται, εννοείται). Αμα φύγουν οι δεξαμενές των πετρελαιοειδών, θα αποκτήσουμε μια παραλία με πολλά δέντρα όπου να μπορούμε να κολυμπούμε και να κάνουμε κατασκήνωση;

Η υιοθέτηση από την αριστερά αυτού του αιτήματος για "ανάπτυξη της Λάρνακας" είναι μια ακόμη περίσταση της γενικής κατάπτωσης της αριστεράς και της προσχώρησης σε δεξιές και αστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες. Η αριστερά δεν ενοχλήθηκε όταν ο πρόεδρος της ΟΕΒ (Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων) είπε ότι ονειρεύεται τη Κύπρο σαν Χογκ Κονγκ της τουρκίας. Διότι η ανάπτυξη και η απεμπόληση του πατριωτισμού είναι από καιρό ζητήματα που η αριστερά τα εναγκαλίστηκε με την όρεξη της.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση