Η ιστορία ενάντια στα κοπελλούδκια

30 Ιουλίου 2003


Είναι ενδιαφέρουσα η ιστορία;

Εμείς νομίζουμε πως είναι. Σαν γνώση καθ' εαυτή του παρελθόντος, είναι ενδιαφέρουσα, γιατί θέλουμε να ξέρουμε τι και πως έγιναν τα πράγματα. Μα είναι ενδιαφέρουσα και επειδή αυτή η γνώση αποδεικνύεται συχνά διαφωτιστική για το παρόν. Η ιστορική γνώση ξεχωρίζει το αληθές από το ψευδές του παρόντος.

Αλλά και φωτίζοντας το παρόν με τη προοπτική της ιστορίας, οι διάφορες πλευρές του αποκτούν άλλες διαστάσεις. Πράγματα θεωρούμενα για ασήμαντα μας παρουσιάζονται σαν σημαντικά, ενώ όσα κυριαρχούν στο θόρυβο των παρόντων ημερών φανερώνονται σαν πρόσκαιροι κυρίαρχοι της σημερινής μόνο στιγμής της ιστορίας. Κι άλλα, πάλι, που θορυβούν διεκδικώντας ένα γενικό και παντοτινό χαρακτήρα, αποδεικνύεται πως η ιστορία τα γνωρίζει σαν αρχοντοχωριάτες και σαν κοσμοπολίτες που ταξίδεψαν στη παραπέρα ρούγα.

Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα, διότι ανακαλύπτουμε συνέχεια κλωστές που διατρέχουν τους αιώνες και τους τόπους, και μέσα από όλη την ιστορία συνδέουν τις σημερινές μας αντιλήψεις με τις αντιλήψεις των ανθρώπων πριν από αιώνες και χιλιετίες. Δεν είμαστε είκοσι και 25, 30 και 45 και 70 χρονών. Είμαστε χιλιάδων χρονών και η καθημερινή μας ζωή κουβαλά μέσα της την εμπειρία των αιώνων.

Η ιστορία αγαπά τις διακρίσεις και τις προσεκτικές κρίσεις, αγαπά τις αποχρώσεις, και αγαπά να τραβά τη προσοχή μας στις μεθόδους και στις προϋποθέσεις των αποφάνσεων.

Η ιστορία λοιπόν είναι εκ φύσεως ενάντια στο ρηχό, το ξέβαθο και το στενό. Σ' ένα κόσμο που πολεμά να χάσει τη ταυτότητα του, η ιστορία υπενθυμίζει πόσο αρχαίος είναι ο κόσμος -και πόσο λάθος, αλλά και ανέφικτο, είναι το να προσπαθείς να εξαφανίσεις τις διαφορές και να φτιάξεις ένα κόσμο από όμοια νευρόσπαστα. Η ιστορία, λοιπόν, συνδέεται αναπόφευκτα με τα μεγάλα ζητήματα του παρόντος.

Και συνδεόμενη με το παρόν, άλλα ζητήματα του παρόντος η ιστορία τα επικροτεί και τα χρίζει μεγάλα και σπουδαία, άλλα τα καταδικάζει σαν ψέματα, άλλα τα παραμερίζει σαν ανάξια λόγου, ενώ άλλα τα παρατηρεί μόνο για το αστείο του πράγματος.

Η ιστορία ενάντια στην αμάθεια, λοιπόν. Η ιστορία ενάντια στη προχειρότητα, ενάντια στις χάντρες που γυαλίζουν, ενάντια στα φρικιά της ιστορίας.

Η ιστορία ενάντια στα κοπελλούδκια, λοιπόν.

-- ) [ o ] ( --

Αυτά για σήμερα. Ο δάσκαλος πρέπει τώρα να σας αφήσει, για να ασχοληθεί τζαι λίγο και με τις άλλες του δουλειές. Επιθυμεί ωστόσο να υπενθυμίσει ξανά το αρχαίο έθιμο, κατά το οποίο οι μαθητές οφείλουν να διατρέφουν το δάσκαλο τους -εξ ου και τα λεγόμενα τροφεία.

Στο μεταξύ, κι ενώ αναμένετε την επιστροφή του δασκάλου, να ετοιμάζεστε, να νηστεύετε και να ετοιμάζεστε. Το μέλλον μας προβλέπεται αρκούντως άνυδρο, παρ' όλες τις βροχές που ο καλός Θεός της Ελλάδος εξαπέστειλε προσφάτως για να μας επισκεφθούν.

Αλλά διακρίνουμε και αρκετά πράσινα φύλλα ελευθερίας και ελπίδας.

Χαιρετώ σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση