Εχάλασε κι άλλο η αστυνομία μας

Προ δύο ή τριών ημερών μάθαμε από τις ειδήσεις πως μια ομάδα από 43 ηλικιωμένες γυναίκες θα δικάζονταν σε λίγες μέρες, στη Λεμεσό, επειδή ...συνελήφθησαν να παίζουν χαρτιά. Δηλαδή, για κυβεία!! Και μάλιστα, στο παιχνίδι γίνονταν ...και στοιχήματα με λεφτά!!... Η δε σύλληψη της ομάδας αυτής των γυναικών έγινε μετά από έφοδο της αστυνομίας!! (το 2009;).

Πωω, φοβερό!! Μια μεγάλη ομάδα γυναικών που έπαιζε χαρτιά με χρήματα. Και μάλιστα πιάστηκαν μετά από έφοδο της αστυνομίας!!

Για μια σπάνια φορά, οι λαμπροί μας δημοσιογράφοι κατάφεραν να αντιληφθούν σωστά το τι συμβαίνει, και να πληροφορήσουν σωστά και εμάς. Συμβαίνει λοιπόν πως όλες οι κατηγορούμενες είναι πάνω από τα 75. Η δε σύναξή τους δεν σήμαινε πως υπάρχει χαρτοπαικτική λέσχη, μα πως μαζεύονταν για παρέα και έπαιζαν για να περάσουν την ώρα τους. Και ναι μεν έπαιζαν ...επί χρήμασι, επρόκειτο όμως ....για ποσά των πέντε ή δέκα ευρώ...

Πρόκειται λοιπόν για πρόσωπα εκείνης της ηλικίας όπου πια τα πράγματα αυτής της κωμικοτραγικής ζωής φαίνονται κάτω από άλλο φως, και όπου και οι πράξεις πρέπει επίσης να κρίνονται με άλλο πνεύμα. Παρ' όλην αυτή τη κοινή σοφία, η λαμπρή μας αστυνομία φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να τη σκαπουλάρει ούτε κουνούπι!! Και έτσι, η αστυνομία μας εφάρμοσε το νόμο με ακρίβεια σταγονόμετρου, και παρέπεμψε όλες τις γιαγιάδες σε δίκη!

Ευτυχώς, ο Γενικός Εισαγγελέας φέρθηκε με σύνεση, και την επόμενη μέρα απέσυρε την υπόθεση.

Όλα καλά, λοιπόν; Δυστυχώς, όχι. Στη μικρή αυτή γωνιά του παραδείσου, που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τέτοιο επεισόδειο δεν έπρεπε να συμβεί ποτέ. Κάτι τέτοια τα κάνουν οι φράγκοι, οι προτεστάντες, οι καλβινιστές και άλλων λογιών βάρβαροι. Εμείς, σεμνυνόμαστε πως έχουμε μια παράδοση ανθρώπινη, βασισμένη στη διάκριση και το μέτρο. Ου γαρ έγινεν ο άνθρωπος διά το σάββατον, αλλά το σάββατο δια τον άνθρωπο. Εμάς, η τυπολατρεία μας απωθεί και η καρδιά μας ανοίγει και ανθίζει στη συγκατάβαση και στη διάκριση, δηλαδή στην επιείκεια.

Όλα αυτά έπρεπε να είναι αυτονόητα και για την αστυνομία μας. Δυστυχώς, φαίνεται πως καθώς περνάνε τα χρόνια, πέφτει και η αστυνομία μας θύμα της επέλασης των νέων καιρών, και αρχίζει να κρίνει τα πράγματα σύμφωνα ...με το γράμμα του νόμου!!... Καθώς περνάνε τα χρόνια, οι αστυνομικοί, και η αστυνομία, χάνουν το πνεύμα της παλιάς Κύπρου, και αποκτούν τη νοοτροπία της σύγχρονης, αστικοποιημένης ζωής.

-- == ) [ο] ( == --

Το πιο πάνω είχε γραφεί ήδη από τη Κυριακή. Η ροή της σκέψης μας, μας έπαιρνε στη γενικότερη κατάσταση της αστυνομίας και γενικότερες αλλαγές που γίνονται, και άλλες που θα πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, νιώθουμε πως θα είναι σοφότερο να το αφήσουμε για αργότερα, αναμένοντας περαιτέρω εμβάθυνση και σοφία, δηλαδή χρόνο.

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια