Οι χόνδροι του ντεφένς-νετ

Χτες είδαμε μια είδηση στο διαδικτυακό τόπο ντεφενς-νετ (σύμφωνα με τα Ελληνικά τους), που αν και γράφτηκε ήδη από τις 29 Σεπτ. 2011, εν τούτοις αξίζει να σχολιαστεί, και μάλιστα αυστηρά.

Πρόκειται λοιπόν για την ακόλουθη είδηση:

Ισραηλινά F-16 στο Καστελόριζο! - "Κυνήγι" Τούρκων στην Α. Μεσόγειο

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
29-09-2011 16:14:20

Σκληρό πόκερ αποφάσισε να παίξει το Ισραήλ στέλνοντας τα μαχητικά του έξω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) ως απάντηση στην αποστολή τουρκικού αεροσκάφους συλλογής πληροφοριών που πέταξε χθες μερικές λίγα μίλια εκτός του ενάεριου χώρου του Ισραήλ!

Αμέσως μετά δύο ισραηλινά μαχητικά απογειώθηκαν από ισραηλινή βάση πέταξαν προς την περιοχή του Ριζοκάρπασου πάνω από τα κατεχόμενα ενημερώνοντας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου και όχι το FIR Ercan.

. . .   . . .

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=24757&Itemid=52

Η είδηση, λοιπόν, αναφέρεται σε πτήσεις αεροπλάνων του σιωνιστικού καθεστώτος του Τελ Αβίβ, προς το Ριζοκάρπασο στη κατεχόμενη Κύπρο, από εκεί παράλληλα προς τις μικρασιατικές ακτές, κλπ.

Ο συντακτης της είδησης αναφέρει πως τα σιωνιστικά αεροπλάνα επικοινώνησαν για τη πτήση τους με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου και όχι "με το FIR Ercan", όπως λέει. Και δυστυχώς, αυτό το "FIR Ercan" το επαναλαμβάνει δυο φορές.

Το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει εδώ είναι πως στη Κύπρο δεν υπάρχει "FIR Ercan", διότι δεν υπάρχει περιοχή ή άλλο τοπωνύμιο που να λέγεται Ercan.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο τουρκικός επεκτατισμός, εκτός από τη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, έχει αλλάξει και τα τοπωνύμια στα κατεχόμενα, προφανώς σε μια προσπάθεια εκτουρκισμού. Φερ' ειπείν, στο κατεχόμενο χωριό Τύμπου έχει δοθεί το όνομα Ercan. Και επειδή στη Τύμπου υπάρχει και ένα αεροδρόμιο που το κατοχικό καθεστώς το έχει σε λειτουργεία και το χρησιμοποιεί, έχουν έτσι ονομάσει και ένα μέρος της περιοχής ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας ως "FIR Ercan".

Στοιχειώδης προσοχή και στοιχειώδης αντίληψη θα ήταν αρκετή για να καταλάβει κάποιος πως δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το "FIR Ercan". Πρώτα-πρώτα, δεν μπορεί να υπάρχει μεν ένα αναγνωρισμένο κράτος, μα ο έλεγχος των πτήσεων να είναι χωρισμένος σε δυο περιοχές. Αλλά και εκτός από αυτό, στη Κύπρο τα τοπωνύμια είναι ελληνικά, οπότε ένα τοπωνύμιο δεν μπορεί ούτε να λέγεται ...Ercan, και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γράφεται . . . με λατινικά γράμματα . . .

Κατά τη συνήθεια του διαδικτύου, η είδηση του ντεφενς-νετ, και με τον επιπόλαιο τρόπο που εγράφη, αντιγράφηκε μετά και σε αρκετές άλλες σελίδες και ιστολόγια. Και πάλι δυστυχώς, διότι ουδείς ήταν αρκετά ενήμερος, ή ξύπνιος, για να διορθώσει αυτό το "FIR Ercan".

Επειδή, τραγικώς, έχουν πια περισσέψει οι άσχετοι και οι ανόητοι, διευκρινίζουμε πως το ζήτημα που υπάρχει εδώ δεν είναι ανάμεσα στα ελληνικά τοπωνύμια και τα τουρκικά τοπωνύμια. Πρόκειται για τα τοπωνύμια της Κύπρου, που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες και αιώνες, και από την άλλη πλαστά τεχνητά τοπωνύμια που η κατοχική δύναμη προσπαθεί να κατοχυρώσει. Βέβαια, συμβαίνει πως όλα τα τοπωνύμια της Κύπρου είναι στην Ελληνική γλώσσα, διότι η Κύπρος είναι ελληνική και ο Ελληνισμός κυριαρχεί πάνω σε κάθε άλλη παρουσία. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό τοπωνυμίων με προέλευση από άλλες γλώσσες, μα ακόμα και αυτά έχουν εξελληνιστεί και χρησιμοποιούνται με την εξελληνισμένη τους μορφή.

Ο κατάλογος με τα τοπωνύμια της Κύπρου, καρπός πολύμοχθης εργασίας του μεγάλου γλωσσολόγου και λογίου Μενέλαου Χριστοδούλου, έχει υποβληθεί και στα Ηνωμένα Εθνη. Αυτό έγινε στα πλαίσια των υποχρεώσεων που η Κύπρος και άλλες χώρες ανέλαβαν με τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη των ΗΕ για τη Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των ΗΕ για τη Τυποποίηση των Τοπωνυμίων, ένα τοπωνύμιο δεν μπορεί να αλλάξει αυθαίρετα, παρά μόνο με απόφαση της αρμόδιας αρχής. Τέτοιαν αρχήν ορίζει ως αρμόδια το κάθε συμμετέχον κράτος. Στη περίπτωση της Κύπρου αρμόδια αρχή έχει οριστεί η Διαρκής Επιτροπή για τη Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων.

Η τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων είναι σημαντικό ζήτημα που μας ενδιαφέρει πολύ. Θα γράψουμε εκτενέστερα σε άλλη ευκαιρία.

Η χονδράδα του ντεφένς-νετ

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ειδήσεις από το ντεφενς-νετ σχετικά με τη Κύπρο περιέχουν λάθη, ή ανακρίβειες. Και επειδή η απολίτικη, ακροδεξιά νοοτροπία τους και η στρατολαγνία τους φαίνονται ελκυστικά σε πολλούς, κάθε λάθος και ανακρίβεια που γράφουν αντιγράφεται και διαδίδεται πολύ.

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση