Ομοσπονδία και Διζωνική ομοσπονδία

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει εμφανιστεί ένα ρεύμα από πατριώτες με αντικατοχική αντίληψη που απορρίπτει την ομοσπονδία. Και την απορρίπτει παρουσιάζοντας τον πιο σοβαρό λόγο: η ομοσπονδία οδηγεί στη τουρκοποίηση και στη διχοτόμηση.

Μα, καλά. Υπάρχουν δυνατά κράτη με σύστημα ομοσπονδιακό. Γιατί στη Κύπρο εφτάσαμε να θεωρούμε την ομοσπονδία σαν διχοτόμηση;

Αυτό έγινε διότι πάντα μας παρουσίαζαν την ομοσπονδία σαν λόγο για να δεχτούμε τις παραχωρήσεις που η ηγεσία μας έκαμνε στις συνομιλίες. Μας είπαν ότι πρέπει να δεχτούμε το σχέδιο Αναν διότι εδεχτήκαμε την ομοσπονδία. Και όταν απορρίπτουμε τις παραχωρήσεις, μας χαρακτηρίζουν ...εθνικιστές.

Οι παραχωρήσεις που εγίνονταν στις συνομιλίες στερούν από το λαό μας το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να ζούμε όπου θέλουμε στο τόπο μας. Οταν όμως απορρίπτουμε αυτές τις αντιδημοκρατικές παραχωρήσεις, ...μας λένε αντιδημοκράτες και φασίστες...

Μας παρουσίαζαν τις παραχωρήσεις τους σαν μονόδρομο που ξεκίνησε από την ομοσπονδία, διότι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τη πολιτική που ακολουθούσαν για τόσα χρόνια.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε πολύ κόσμο να σκεφτεί πως, για να απορρίψεις τη τουρκοποίηση και τη διχοτόμηση πρέπει να απορρίψεις την ομοσπονδία.

Στη πραγματικότητα, αυτό που θα οδηγήσει στη τουρκοποίηση και στη διχοτόμηση δεν είναι η ομοσπονδία αλλά η διζωνική ομοσπονδία. Δηλαδή, η ομοσπονδία στην οποία θα υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφείες σε κάθε μέρος της ομοσπονδίας. Μια πλειοψηφεία Τουρκοκυπρίων στη μια περιοχή, μια πλειοψηφεία Ελλήνων στη άλλη περιοχή.

Για να είναι όμως οι Τουρκοκύπριοι πλειοψηφεία στη μια περιοχή, θα πρέπει προφανώς να μην επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους. Αυτό απορρίπτεται καθαρά από τον Λιλλήκα.

Η πολιτική του Λιλλήκα δεν είναι για μια διζωνική ομοσπονδία, αλλά για μια ομοσπονδία. Ολες οι παραχωρήσεις που έγιναν θα αποσυρθούν και οι συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους θα αρχίσουν μόνο από τη βάση της ομοσπονδίας. Στόχος θα είναι μια λύση όπου όλα τα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου.

-

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση