Μα..., αφού η ελεύθερη διακίνηση ισχύει και στην Ευρώπη...

Τι γράφει η συμφωνια Αναστασιάδη-Καρογιαν για την λύση που επιδιώκουν: "η λύση δεν θα είναι διαφορετική από ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση" (από μνήμης, το πρωτότυπο ενδέχεται να διαφέρει).

Δηλαδή; Σημαίνει αυτό πως ο Αναστασιάδης θα επιδώξει μια λύση με ελευθερία διακίνησης, με ελευθερία εγκατάστασης και περιουσίας; Οχι, δεν σημαίνει αυτό. Αν ήταν τούτο, θα το έλεγε καθαρά.

Μα..., γιατί; Αφού, στην ΕΕ ισχύει η ελεύθερη διακίνηση, δεν είναι;

Οχι ακριβώς... Στην ΕΕ ισχύει η ελεύθερη διακίνηση, αλλά ισχύει και κάτι άλλο: αν το θέλει η ίδια και συμφωνήσουν οι άλλες χώρες, μια χώρα δικαιούται να έχει εξαίρεση από το κοινοτικό κεκτημένο. Και είναι με βάση αυτήν την εξαίρεση που υπάρχουν οι δυο περιπτώσεις όπου η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση δεν ισχύει.

Η μια είναι η περίπτωση του Αγίου Ορους, όπου η Ελλαδα ζήτησε και έγινε δεκτό, στη συμφωνία ένταξης που έκαμε, πως η διακίνηση και εγκατάσταση γυναικών δεν επιτρέπεται στο Αγιο Ορος για λόγους παράδοσης. Η άλλη περίπτωση είναι το νησί Αλαν, που ανήκει μεν στην επικράτεια της Δανίας, αλλά είναι Νορβηγοί. Για να διατηρήσουν το χαρακτήρα τους, δεν επιτρέπεται εκεί η εγκατάσταση ξένων.

Οπότε..., ο Αναστασιάδης θα έχει πολιτική για μια λύση που θα περιορίζει την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση, και θα μας πει "ε, μα..., τούτο γίνεται και στην Ευρώπη...". Οσοι θα τον ψηφίσουν νομίζοντας πως τώρα θα έχει πολιτική για επιστροφή των προσφύγων..., ε, θα χάσουν. Μετά την απομάκρυνση από τη κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση