Μέσα στο βυθό, μέσα στη μνήμη

Βρέθηκαν οι μηχανές του Απόλλων 11 !!, σε βάθος 2620 μέτρων κάτω από την επιφάνεια, στον Ατλαντικό ωκεανό.

Το Απόλλων 11 εκτοξεύτηκε στις 16 Ιουλίου 1969. Οταν τα καύσιμα του πρώτου ορόφου τελείωσαν, ο πρώτος όροφος μαζί με τις μηχανές του έπεσαν στον Ατλαντικό, όπως ήταν προγραμματισμένο. Λίγες μέρες αργότερα, δυο αστροναύτες, ο Νέϊλ Αρμοστρονγκ και ο ;;  Ωλτριν, πάτησαν για πρώτη φορά στο φεγγάρι, για πρώτη φορά σε ένα άλλο ουράνιο σώμα.

Η μέρα ήταν η 20 Ιουλίου 1969. Πέντε χρόνια αργότερα, οι βάρβαροι εισέβαλαν στη Κύπρο και στη ζωή μας.

 

η φωτογραφία είναι από τη κατεχόμενη και κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.
τη βρήκαμε στο διαδίκτυο, δυστυχώς δεν σημειώσαμε τη πηγή

 

Δεκαεφτά χρόνια αργότερα, το απόγευμα της 19 Ιουλίου 1991, έγινε μια πορεία γυναικών, που κατέληξε στη περιοχή του Αγίου Κασσιανού, στα κατεχόμενα. Τότε πάτησα για πρώτη φορά στα κατεχόμενα, στη νεκρή ζώνη. Πέρασα μέσα από ένα συρματόπλεγμα, και πάτησα για πρώτη φορά στη νεκρή ζώνη, κι από κει στο δρόμο και στην εκκλησιά του Αγίου Κασσιανού. Δεν ξέρω πως πέρασα μέσα από το συρματόπλεγμα, απλώς πέρασα. Πάνω στην έξαψη, τα γυαλιά μου ήτανε να πέσουν, τα έβγαλα και τα έβαλα δίπλα μου, μέσα στο τέλι, και ...τα άφησα εκεί και τα έχασα. Το τέλι με έγδαρε ελαφρά στο αριστερό μπράτσο, τρεις ελαφρές γραμμές. Για κάποιο μυστήριο λόγο, ίσως ήταν μολυσμένο;, τα δυο γδαρσίματα χαθήκαν, μα το τρίτο φούσκωσε κι έγινε μια ουλή. Ενιωθα πως η πραγματικότητα της κατοχής έγινε χειροπιαστή, είναι αληθινή λοιπόν η κατοχή, σαν να είχε γράψει η ιστορία πάνω μου.

Μετά από ώρες κουράστηκα, ίσως πείνασα, έφυγα από τον Αγιο Κασσιανό, και επέστρεψα στις ελεύθερες περιοχές. Στα καφενεία της Πύλης Αμμοχώστου κάθονταν άνθρωποι, και πίνανε ήσυχα τη μπύρα τους. Μετά δεν μπόρεσα να ξαναπάω πίσω, γιατί ...είχε αστυνομία και εμπόδιζε το κόσμο... Το άλλο πρωί πήγα στη Πλατεία Ελευθερίας, και μια εφημερίδα έγραφε "πέθανε ο Ελύτης".

 

http://www.dailygalaxy.com/.a/6a00d8341bf7f753ef017d42275591970c-pi

 

March 20, 2013
The Apollo 11 Engine Recovered --From Three Miles Beneath the Sea

http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2013/03/after-a-three-year-search-for-the-lostapollo-11tapes-and-an-exhaustive-six-year-restoration-project-digitally-remastered-f-2.html

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση