Από το «άσπρο-μαύρο» στους απατεώνες τηλευαγγελιστές

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατοχυρώσει την ανεξιθρησκεία. Στη Δύση, επίσης, δεν έχει η κάθε χώρα μια Εκκλησία, που να έχει πίσω της μιαν ιστορία αιώνων και χιλιετιών, και να έφτασε μέχρι εδώ επειδή επιβίωσε από τη καταπίεση των τούρκων και τις αραβικές εισβολές. Έχουν, λοιπόν, πολλές εκκλησίες, αφού ο κάθε πάστορας μπορεί να κηρύξει τον εαυτό του ιδρυτή μιας νέας εκκλησίας.

Στις ΗΠΑ, επίσης, έχουν και τη καλή διάθεση να ορίσουν ειδικό _φορολογικό_ καθεστώς για κάθε εκκλησία. Οι δωρεές λοιπόν, σε μια εκκλησία δεν υπόκεινται σε φόρο.

Ναι, αλλά..... Τι είναι μια εκκλησία;

Το αμερικανικό κράτος έθεσε, πράγματι, ορισμένα κριτήρια με βάση τα οποία μια εκκλησία μπορεί να θεωρηθεί σαν τέτοια. Τα κριτήρια αυτά όμως είναι πολύ χαλαρά, πολύ ασαφή και πολύ πλατιά. Αυτό ίσως και να προήλθε από μια καλή πρόθεση να μην αφήσουν καμμιά θρησκευτική πίστη έξω.

Το αποτέλεσμα είναι πως πολλοί απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτά τα χαλαρά, ασαφή και πλατιά κριτήρια, παρουσιάζονται σαν μια ακόμα εκκλησία, και ζητούν ....εισφορές για να διαδώσουν το λόγο του Θεού..... Ή , απλά ζητούν εισφορές για να αγοράσουν ένα ιδιωτικό αεροπλάνο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Αφού λοιπόν παρουσιάζονται και γίνονται δεκτοί από το αμερικανικό κράτος σαν εκκλησία, ....άρα και τα λεφτά που παίρνουν από το κόσμο είναι αφορολόγητα....

Σε γνήσια, αμερικάνικη αντίληψη, πολλοί απατεώνες διαδίδουν και διαπράττουν τις απάτες τους μέσα από μιαν εκπομπή σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Είναι οι λεγόμενοι τηλευαγγελιστές. Και σε ένα παροξυσμό αμερικανιάς και βλακείας, δυο πράγματα όμως που συχνά συμπίπτουν, πολλοί τηλευαγγελιστές κηρύσσουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρήσουμε σαν την επιτομή της αμερικανιάς. Κηρύσσουν ....το ευαγγέλιο της ευημερίας... Δηλαδή, αν ένας έχει πολλά λεφτά, αυτό καθόλου δεν θεωρείται λόγος για κοινωνική και πολιτική αντίθεση και κριτική, μα, σε γνήσιο αμερικανικό πνεύμα, σημαίνει ...πως έχει την ευλογία του Θεού...

Ανοικτά, καθαρά και δημόσια, λοιπόν, οι τηλευαγγελιστές ζητούν από τον κόσμο ....να φυτέψει ένα σπόρο...., στέλνοντας τους χίλια δολλάρια... Με τα χίλια δολλάρια σίγουρα δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν το σπίτι που θέλουν. Μα..., με το σπόρο που ως τέτοια θα λογαριαστεί η εισφορά τους σε λεφτά, θα έχουν **σίγουρα**, θα έχουν ΣΙΓΟΥΡΑ πολύ περισσότερες ανταμοιβές.

Ναι, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ανόητοι και αφελείς που τα πιστεύουν αυτά, και στέλνουν πολλά λεφτά, όχι μια μα πολλές φορές, με σκοπό ....να φυτέψουν ένα σπόρο και να πάρουν πλουσιοπάροχα την ανταμοιβή του Θεού....

Ε, καλά... Το αμερικανικό κράτος...., δεν πήρε ακόμα είδηση όλες αυτές τις απάτες; Δεν κατάλαβαν ακόμα πως όλα αυτά είναι χοντροειδέστατη εξαπάτηση του κόσμου;

Το τι κατάλαβαν είναι ένα θέμα. Το τι κάνουν είναι άλλο. Όπως δείχνουν και τα γεγονότα, δεν κάνουν τίποτε απολύτως. Μπορεί και να ξεκίνησαν από καλές προθέσεις στο να θεσμοθετήσουν τη θρησκευτική ελευθερία. Όμως αυτό έγινε μεγάλη λεωφόρος ώστε πολλοί απατεώνες να εξαπατούν το κόσμο. Η αμερικάνικη αντίληψη αρνείται να δει τη πραγματικότητα, αρνείται να βρει καλύτερο ορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας και να ξεχωρίσει τους απατεώνες. Και έτσι, επιτρέπει στους απατεώνες να συνεχίζουν ανενόχλητοι τις απάτες τους.

Όταν ήταν πρόεδρος, ο Ρήγκαν μια φορά έπεσε ενώ κατέβαινε από τη σκάλα ενός αεροπλάνου. Οι αντίπαλοί του κυκλοφόρησαν τότε την εξήγηση πως αυτό έγινε επειδή ο πρόεδρος Ρήγκαν κατέβαινε τη σκάλα μασώντας μια τσίχλα. Δεν μπορούσε όμως να κάνει δυο πράγματα μαζί, να μασά μαστίχα και να κατεβαίνει από τη σκάλα του αεροπλάνου. Το ίδιο και η αμερικανική νοοτροπία συνολικά: δεν μπορεί να μπαγλαρώσει τους απατεώνες χωρίς να φοβάται πως θα βλάψει τη θρησκευτική ελευθερία. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει δυο γαϊδάρων τ' άχερο, κάτι που οι δικοί μας χωρκάτες μπορούν να κάνουν μια χαρά.
 

 

Televangelists: Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
 
16 Αυγ 2015
 
https://www.youtube.com/watch?v=7y1xJAVZxXg
 
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση