Ευρωπαϊκό σκάφος προς τον Δία το 2022

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Αρχή σχεδιάζει να εκτοξεύσει ένα διαστημόπλοιο το Μάϊο του 2022, με προορισμό το μεγάλο πλανήτη Δία και τους δορυφόρους του. Το διαστημόπλοιο ονομάστηκε «Εξερευνητής των δορυφόρων πάγου του Δία», στα ηγγλάζοικα: Jupiter Icy Moons Explorer. Προφανώς, η ονομασία αυτή δόθηκε επίτηδες, ώστε να σχηματίζει το ακρωνύμιο JUICE, δηλαδή... «χυμός»!!

Το διαστημόπλοιο θα κάνει συνολικά πέντε υπερπτήσεις των εωτερικών πλανητών. Δηλαδή, θα περάσει αρκετά κοντά τους, ώστε να εκσφενδονίζεται από τη βαρύτητά τους και να αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα. Τον Ιούνιο 2029 θα φτάσει στο σύστημα του μεγάλου πλανήτη Δία και των δορυφόρων του. Τον Οκτώβριο του 2029 θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη, και πιο μετά γύρω από την Ευρώπη και άλλους δορυφόρους.

Η αποστολή θα τελειώσει το Φεβρουάριο του 2034, οπότε αναμένουν να τελειώσει το προωθητικό (αέριο μάλλον, παρά καύσιμο) του διαστημοπλοίου. Όπως σχεδιάζεται, θα το αφήσουν να συντριβεί στην επιφάνεια του δορυφόρου Γανυμήδη. Ωστόσο, πριν μερικούς μήνες η ΝΑΣΑ οδήγησε το δικό της διαστημόπλοιο Κασσίνι να συντριβεί στον Δία, ακριβώς για να μη υπάρχει πιθανότητα να μολύνει τον δορυφόρο Ευρώπη, που πιθανόν να έχει ζωή. Μου φαίνεται παράξενο που η ΕΔΑ σχεδιάζει να αφήσει το δικό της να πέσει σε δορυφόρο του Δία.


Video: Jupiter Odyssey
https://phys.org/news/2019-02-video-jupiter-odyssey.html

περιγραφή της πορείας του διαστημοπλοίου με πολλές
λεπτομέρειες που δεν αναφέραμε εδώ



https://youtu.be/KGkW__sEDHA
η ταινία με τη σχεδιαζόμενη πορεία του διαστημοπλοίου, που περιλαμβάνεται στη πιο πάνω είδηση


Ως τότε... αν είμαστε ακόμα ζωντανοί..., θα ζήσουμε κάμποσα από τα καλοκαίρια που ακόμα δικαιούμαστε, και θα διαβάσουμε κάμποσα από τα βιβλία που θέλουμε και μπορούμε να διαβάσουμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση