Αφρίν - Κερύνεια - ελευθερία!!

Τον Ιούλιο του 1974 η τουρκία εισέβαλε στη Κύπρο. Σε καθαρό τούρτζικο πνεύμα, την εισβολή την ονόμασαν «ειρηνευτική επιχείρηση αττίλας».

Τον Ιανουάριο του 2018 η τουρκία εισέβαλε και στη Συρία, στην περιοχή της Αφρίν. Την τουρκική εισβολή στην Συρία οι τούρτζοι την ονόμασαν «κλάδος ελαίας».

Από την «ειρηνευτική επιχείρηση αττίλας» στον «κλάδο ελαίας» εναντίον της Αφρίν, λοιπόν. Λες και οι τούρτζοι μάς παρακαλούσαν να συνδέσουμε τα δυο θέματα. Να συνδέσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα με τη συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους Κούρδους.


Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση που έκαναν οι Κούρδοι στην Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, τη Παρασκευή 10 Μαϊου 2019. Το πανώ είναι της Πρωτοβουλίας Μνήμης Θεόφιλου Γεωργιάδη. Την ίδια μέρα έγιναν παρόμοιες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη.


Εδώ και πολλές εβδομάδες η τουρκία επεμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ. Προχτές το τουρκικό πλοίο μπήκε μέσα σε οριοθετημένο οικόπεδο, το οποίο μάλιστα δόθηκε ήδη σε ξένη εταιρεία. Μια κατάφωρη, μια εξοργιστική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυπριακής κυριαρχίας.

Η τουρκία απειλεί να εισβάλει ξανά στη Συρία. Απειλεί να καταστρέψει και να ισοπεδώσει το Ροζαβά, όπου από το 2012 οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους, που είναι όλοι οι λαοί που ζουν εκεί, οικοδομούν μιαν όαση δημοκρατίας. Οικοδομούν μια κοινωνία με αυτονομία, ισοτιμία και ανοχή για όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, θρησκείας, γλώσσας και φύλου.

Τες μέρες που εισβάλλει στη θάλασσα της Κύπρου, τες ίδιες αυτές μέρες η τουρκία απειλεί να επεκτείνει την εισβολή της στη Συρία. Λες και μας παρακαλεί, λες και η ίδια η τουρκία μας σπρώχνει να ενώσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα με τη συμπαράσταση στους Κούρδους και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Τόσο καιρό, τόσα χρόνια που γίνεται ο μεγάλος πόλεμος στη Συρία, ελάχιστες δηλώσεις έγιναν από τα κυπριακά κόμματα. Κανένα κόμμα δεν συνέδεσε την πολιτική που έχει για την τουρκική κατοχή με τη συμπαράσταση στο Κουρδικό αγώνα, και στους Παλαιστινίους.

Ο μόνος που σε δήλωσή του συνέδεσε τη τουρκική κατοχή με τον Κουρδικό αγώνα, είναι ο Αρχιεπίσκοπος. Σε δήλωση του το 2009 αναφέρθηκε στο ότι άλλα ζητεί η τουρκία στη Κύπρο, τάχα για τους τουρκοκύπριους, και άλλα παραχωρεί στους Κούρδους στο βόρειο Κουρδιστάν.

Υπάρχει τουρκικός στρατός και τουρκικές βάσεις _μέσα_ στο Ιράκ. Η τουρκία εισέβαλε και κατέχει την Αφρίν, μια περιοχή της βόρειας Συρίας. Η τουρκία ήταν μια από τις βασικές πηγές ενίσχυσης των τρομοκρατών και της ξένης επέμβασης στη Συρία. Ήταν γι' αυτό που το «ισλαμικό χαλιφάτο» θεωρούσε τους Κούρδους σαν τον μεγαλύτερο εχθρό από όλους όσους εχθρευόταν. Στο Αιγαίο η τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία εδώ και δεκαετίες. Η τουρκική απειλή για πόλεμο υποχρέωσε την Ελλάδα να μη κηρύξει ακόμα τη δική της ΑΟΖ. Για να πετύχει τους σκοπούς της, η τουρκία έφτασε στο σημείο να έχει μεγάλες προστριβές ακόμα και με τις ΗΠΑ, μια χώρα σύμμαχο της και με πολλές δυνατότητες να αντιδράσει.

Και όμως, παρ' όλες αυτές τις ενέργειες της τουρκίας, παρ' όλον αυτό τον επεκτατισμό και την τουρκική πολιτική για ηγεμονία στη περιοχή, υπάρχουν ακόμα κόμματα που ελπίζουν ....πως θα δέσουν τη τουρκία με μια συμφωνία.... Ολόγυρα στη περιοχή μας η τουρκία θα στέλνει το στρατό της και θα επεμβαίνει, η τουρκία θα έχει σχέδια ακόμα και για τη βόρειο Αφρική, αλλά.... στη Κύπρο η τουρκία θα σταματήσει την κατοχή και τη τουρκοποίηση...

Ο τουρκικός επεκτατισμός και σωβινισμός έχει πια οδηγήσει τη πολιτική «που θέλει λύση» σε πλήρη αποτυχία και ξεβράκωμα. Έγινε πια ολοφάνερο πως δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τη τουρκική κατοχή στη Κύπρο ξεκομμένα από το σύνολο της τουρκικής πολιτικής. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τον αντικατοχικό μας αγώνας χωρίς να λαμβάνουμε υπ' όψιν πως η τουρκία έχει μιαν ενιαία πολιτική για όλες τις χώρες της περιοχής.

Η ενιαία αυτή τουρκική πολιτική μάς φέρνει εκ των πραγμάτων κοντά στο Κουρδικό λαό και τον αγώνα του.

Και επίσης: Δεν μπορεί να θεωρούμε πως στη Κύπρο έχουμε διακοινοτική διαμάχη, αλλά... στη Συρία και στο Αιγαίο η τουρκία κάνει εισβολή και επέμβαση. Όπως η τουρκία εισβάλλει στη θάλασσα μας, στο Αιγαίο και στη Συρία, έτσι και στη Κύπρο έχουμε τουρκική ειβολή και κατοχή, και όχι ...διακοινοτική διαμάχη. Αυτό που μας παρουσιάζουν σαν αντι-εθνικισμό και σαν φιλία, μπορεί να σταθεί μόνο για όσους εθελοτυφλούν.



Αφρίν - Κερύνεια - ελευθερία ! !
Κοινός αγώνας - Έξω η τουρκία ! !

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση