ΚΚΕ - λαός - πρωτάθλημα!!

Όταν έγινε η χούντα, στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ, και μόνο το ΚΚΕ, είπε ότι ένας από τους σκοπούς της χούντας ήτανε και η Κύπρος.

Αργότερα όμως μπήκε και το ΚΚΕ στο μεγάλο σακκί που έγραφε «άλλο Ελλάδα, άλλο Κύπρος», οι εξελίξεις στη μια δεν επηρεάζουν την άλλη.

Όταν ο Ντενκτάς ανακήρυξε τα κατεχόμενα σε κράτος, όλες οι εφημερίδες στην Ελλάδα είχανε πρωτοσέλιδα για πολλές μέρες. Η μόνη εφημερίδα που το συνέχισε για έξι μήνες ήταν ο «Ριζοσπάστης».

Μια φορά, ο «Ριζοσπάστης» έγραψε για κάποιαν ενημέρωση που έκανε ένας υπουργός, «ακόμα και για ζητήματα που δεν είναι και τόσο δικά μας, όπως είναι το Κυπριακό».



Στο βιβλιοπωλείο του ΚΚΕ στην Αθήνα δεν έχει ούτε ένα βιβλίο για τη Κύπρο. Καλύτερα. Πολύ καλύτερα. Ο Θεός που τους εφώτισε.

Μια φορά, στη Σαλονίκη, μια νεαρή Κνίτισσα (παρ' ολίγον να μη προσέξω πως έγραψα Κούρδισσα!) (τότε όλες ήταν νεαρές, ακόμα κι εγώ!!) ήρθε να μου πουλήσει εισιτήριο για το φεστιβάλ της ΚΝΕ. «Θα πάρω», της είπα, «άμα το ΚΚΕ υποστηριξει την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα». --«Μα...., την υποστηρίζει», μου είπε.

Στη μετακατοχική περίοδο όλοι συμφωνούσαν: η περίοδος είναι η μεταπολίτευση. Τουρκική κατοχή στη Κύπρο δεν υπάρχει, κι αν υπάρχει δεν μιλάμε γι' αυτή. Ωστόσο, θέση για την Κύπρο δεν είχαν!! έπρεπε πρώτα ...να το συζητήσουν.... Ακόμα και το 1991, θέλανε ....πρώτα να συζητήσουν....

Ακόμα και οι πολλά βαρείς με ολίγην επαναστάτες της «17 Νοέμβρη» συμφωνούσαν: βάζανε μπροστά την επέτειο του Πολυτεχνείου, αναπαράγωντας κι αυτοί την κυρίαρχη αντίληψη πως κέντρο βάρους και πόλος είναι η χούντα, πως είμαστε στη μεταπολίτευση, και όχι στη μετακατοχική περίοδο.

Μαθαίνω πως τα τελευταία χρόνια φοριέται κι ένα σύνθημα που λέει «η χούντα δεν τελείωσε το 73». Μπα.....;!! είπε κανείς πως τελείωσε το 73; Για το 74 δεν ακούσανε κάτι τις; Πιο χυδαίο σύνθημα δεν βρίσκανε να πούνε;

Υποψιάζομαι πως τα πράματα είναι ακόμα χειρότερα. Το σύνθημα λέει «η χούντα δεν τελείωσε το 73» επειδή έτσι ταιριάζει με το ρυθμό και τη μελωδία του συνθήματος. Δηλαδή, δεν βασίζεται σε κάποια σοβαρή ή σοβαροφανή ανάλυση, δεν υπάρχει άποψη από πίσω, απλά... έτσι ταιριάζει καλύτερα ο ρυθμός και η μελωδία.

Όπως τα άλλα συνθήματα, «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη -αμερικάνος δεν θα μείνει». Αλλά: «Ελλάδα, Κύπρος και τουρκία-εμπρός για ανεξαρτησία». Δυο διαφορετικές αντιλήψεις της κατάστασης; Ή... έτσι ταίριαζε ο ρυθμός και η μελωδία; Το δεύτερο!

Στα φεστιβάλ της ΚΝΕ, η ΚΝΕ παρουσιάζει διάφορες και πολλές γενιές, όπως τις ονομάζει. Η γενιά της αντίστασης, η γενιά των Λαμπράκηδων, η γενιά του Πολυτεχνείου,.... Για τότε που η ΕΔΑ πήρε 25%, το ψηλότερο ποσοστό σε ολες τις εκλογές, δεν έχει γενιά. Ε, ναι.... Τότε ήτανε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, και κάνει τζζσσςς.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ, ο Ζαχαριάδης, πρόδωσε τη ταυτότητα του αρχηγού της ΕΟΚΑ. Και καταπρόσβαλε τους αγωνιστές χαρακτηρίζοντας τους βαρελότους και ψευτοδιγενήδες. Το ΚΚΕ ακόμα δεν ζήτησε συγγνώμη.

Στα φεστιβάλ της, η ΚΝΕ εξορίζει τη Κύπρο σε μια γωνιά, με τους Παλαιστίνιους και τους διάφορους τριτοκοσμικούς από τα πέρατα του κόσμου.



Εδώ και ορισμένα χρόνια, όμως, το ΚΚΕ διαφώνησε δημόσια με το ΑΚΕΛ.

Ωστόσο, προχτές είχανε συνάντηση, και καταφέρανε να βγάλουνε μιαν ανακοίνωση που χωρά μέσα και τους δυο τους. Δηλαδή, και τα δυο κόμματα προτιμήσανε τον κομματικό βάλτο μιας συμφωνίας ΑΚΕΛ-ΚΚΕ, αντί τη διαφωνία για χάρη του αντικατοχικού αγώνα και της απελευθέρωσης.

Πριν λίγο καιρό με έπιασε μια ιδέα να πάω σε μια συγκέντρωση που έκανε το ΚΚΕ, που προφανώς έχει και εδώ μια τοπική οργάνωση. Εκεί άκουσα με ";"%)№#%№/>?!)(+@« αισθήματα, αηδία και άφατη θλίψη, τους Ελδυκάριους να φωνάζουν «κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα», κάπως έτσι. Μετά συνειδητοποίησα πως τόσα χρόνια στη Σαλονίκη δεν είχα πάει σε συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Όσοι Ελδυκάριοι θέλουν να φύγουν, εμείς θα τους κάνουμε ένα μεγάλο τραπέζι, και θα τους αποχαιρετήσουμε με δώρα, αγκαλιάσματα και κλάματα.

Αυτό το πράμα, το ΚΚΕ, δεν έχει θεραπεία. Μόνη θεραπεία η αυτοδιάλυση, και η συζήτηση για ένταξη στο κίνημα «άρδην».
-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση