Η μάχη της Σουβάλλας έγινε σε τόπο αρχαίο

Η μάχη της Σουβάλλας έγινε σε τόπο αρχαίο

Έψαχνα κάτι φωτογραφίες με βρύσες στα χωριά της Ελλάδος. Βρήκα μια που έλεγε, «Πολύδροσο (Σουβάλα)».

Σαν μάστορας που είμαι, λέω, να δεις που αυτό το «Σουβάλα» είναι αρχαίο. Φαίνεται πως πριν χρόνια σε κάποιους δεν άρεσε, και... το αλλάξανε, ...για να είναι πιο ....ελληνικό...

Το πιο μεγάλο λεξικό της αρχαίας Ελληνικής είναι το λεγόμενο Λεξικό των Λίντελ-Σκωτ-Τζόουνς, από τα ονόματα των εγγλέζων που το έγραψαν. Σήμερα έχουμε την θαυμάσια ευκαιρία να έχουμε αυτό το λεξικό στο διαδίκτυο:

Λεξικό Λίντελ, Σκωτ, Τζόουνς

Αφού λοιπόν ήθελα να δω αν αυτό το όνομα Σουβάλα είναι η σημερινή μορφή ενός αρχαίου ονόματος, ο αυτονόητος τρόπος είναι να κυτάξω εκεί.

Συχνά, αυτό που στα Νέα Ελληνικά είναι ο φθόγγος ου, συμβαίνει ώστε στα αρχαία να γραφόταν με το γράμμα ύψιλον, δηλ. υ.

Έψαξα, λοιπόν, για το όνομα Συβάλα, μα... δεν υπήρχε τίποτις. Συνέχισα διαβάζοντας και τα άλλα, τα παραδίπλα. Οπότε... βλέπω πως πράγματι υπήρχε αρχαία λέξη συβάλλα!!

Η λέξη συβάλλα αναφέρεται στο λήμμα σύβαξ, μα δεν υπάρχει ιδιαίτερο λήμμα συβάλλα. Έχουμε λοιπόν ανακαλύψει και μιαν έλλειψη του περίφημου Λεξικού.


Οπότε, η σωστή γραφή είναι Σουβάλλα, όπως και η Ελλάδα είναι Ελλαδάρα κι όχι Ελάδα. Η προφορά... ε, ο καθείς... όπως μπορεί. Αλλά είναι Σουβάλλα, με δύο λάμδα. Μα επειδή άλλαξε η προφορά, νόμισαν οι Νεοέλληνες πως είναι Σουβάλα.


Η πιο κάτω είδηση λέει πως στη Σουβάλλα βρέθηκε ο δρόμος για να συνεχιστεί η ιστορική και εθνική μνήμη:

Η «Μάχη της Σουβάλας» καθιερώθηκε ως τοπική εορτή, με ομόφωνη απόφαση του Δήμου Δελφών.
21 Μαϊου 2020
https://polydrososparnassou.blogspot.com/2020/05/blog-post_409.html#more


για βρύσες πολλές με κρύο νερό και σκιά, κυτάξτε εδώ :

-.

50 από τις ωραιότερες παραδοσιακές βρύσες της Ελλάδας


Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί τα μοδέρνα εγγλεζάκια δεν έβαλαν μια βρύση στη Πλατεία Ελευθερίας, στη Λευκωσία, όπως αυτή που είχαμε και έχουμε στα χωριά μας. Διότι, μια τέτοια βρύση θα μας θυμίζει και θα μας δένει με τον τόπο μας, και θα ενισχύει την απόφαση μας για την απελευθέρωση. Εβάλαν όμως ....βρύσες ιταλικής τέχνης.... για να βκάλουμε την βράκα και να γινούμε μοδέρνοι. Και να σταματήσουμε να θυμόμαστε την τουρκική κατοχή και την απελευθέρωση.

από τον Μάϊο 2020

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση