Η κλιματική αλλαγή για αρχάριους

Σήμερα η θερμοκρασία στο εσωτερικό της Κύπρου θα φτάσει στους 44 βαθμούς. Στα ορεινά, που πάντα ήταν τόπος δροσερός και παραθερισμού, θα φτάσει στους 36 βαθμούς.

Χτες ήταν και πάλι 44 βαθμοί.

Οι επόμενες πέντε-εξι μέρες προβλέπονται να είναι στους 38-39 μεχρι τους 43 το Σάββατο. Αυτό ίσως κρατήσει και πιο πολλές μέρες.

Στο τέλος Ιουλίου-αρχές Αυγούστου είχε άλλο κύμα δυο εβδομάδων, με θερμοκρασίες από 39 μέχρι 43 βαθμούς.

Αυτά είναι ο καύσωνας του καλοκαιριού.
Τον χειμώνα, θα έχει πολύ πιο χαμηλά από συνήθως κρύες μέρες.
Αλλά ο μέσος όρος θα ανέβει.

Άλλες χρονιές, αν και όταν εμφανίζονταν τέτοιες θερμοκρασίες διαρκούσαν το πολύ τρεις ή τέσσερεις μέρες.




Σε όλο το κόσμο, αρχεία των θερμοκρασιών κατά τόπους κρατούνται εδώ και 100 ή 120 χρόνια, νομίζω ίσως και 140 χρόνια. Όλες οι πιο ζεστές μέρες που καταγράφηκαν, δεν είναι σκορπισμένες σε όλα αυτά τα χρόνια, μα είναι όλες μαζεμένες στα τελευταία 15 χρόνια.

Μέχρι το 2007, δεν υπήρχε άνοιξη στη Κύπρο. Δεν υπήρχε δηλαδή εκείνη η ενδιάμεση περίοδος ανάμεσα στον χειμώνα και στο καλοκαίρι.

Πάντα, το καλοκαίρι στη Κύπρο ήταν ξηρό, χωρίς βροχές. Τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν καλοκαιρινές μπόρες. Δηλαδή, ξαφνικές και σύντομες βροχές.

Για να βρέξει στη Κύπρο, έπρεπε πρώτα να συννεφιάσει ο ουρανός, να πέσει η θεμοκρασία, και μετά από πολλές ώρες έβρεχε. Τώρα... μπορεί να ξεκινήσει μια μπόρα σε διάστημα μισής ώρας.

'Ητανε κανονικό για τη Κύπρο να μπορείς να καταλάβεις τον καιρό των επόμενων ημερών από τον καιρό μιας ημέρας όπου η θερμοκρασία ανέβαινε, ή κατέβαινε. Τώρα, αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι ο καιρός προς και από τον χειμώνα είναι άστατος.

Όποιος λοιπόν νομίζει πως δεν έχουμε κλιματική αλλαγή, εκτός από αδιάβαστος μπορεί, επίσης, να βρίσκεται και σε πιο βόρειες περιοχές, όπου οι συνέπειες δεν είναι ακόμα μεγάλες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση