Ο ΔΗΣΥ και η ΕΟΚΑ Β

Ορισμένοι λογαριάζουν τον Κληρίδη σαν εοκαβητατζή επειδή περιέλαβε στον ΔΗΣΥ πρώην μέλη της ΕΟΚΑ Β. Μα... με την ίδια λογική, μπορεί ένας να πει πως τα μέλη της ΕΟΚΑ Β έγιναν κληριδικοί επειδή μπήκαν στο κόμμα του Κληρίδη.

Γιατί ο Κληρίδης δέχτηκε και περιέλαβε στον ΔΗΣΥ τα πρώην μέλη της ΕΟΚΑ Β;

Μιαν εξήγηση είχε δώσει ο ίδιος σε μια συνέντευξη του λίγο μετά το 1980. Είπε τότε ο Κληρίδης πως, αν τα μέλη της ΕΟΚΑ Β έμεναν έξω από κάποιο πολιτικό κόμμα, υπήρχε η περίπτωση να δράσουν από μόνοι τους και να κάνουν ένοπλες ενέργειες κατά της τουρκικής κατοχής. Ενώ, μέσα στο ΔΗΣΥ, θα ήταν ή θα έπρεπε να είναι δεσμευμένοι στη πολιτική του κόμματος.

Τα χρόνια που ακολούθησαν έδειξαν πως η πολιτική εκείνη εκτίμηση του Κληρίδη ήταν σωστή. Διότι τα πρώην μέλη της ΕΟΚΑ Β δεν έγιναν μια ριζοσπαστική και αγωνιστική ομάδα μέσα στο ΔΗΣΥ, μα προσχώρησαν και αυτοί στη πολιτική για ένα συμβιβασμό με τη τουρκική κατοχή, και για μια διζωνική ομοσπονδία.

Δηλαδή, δεν έγινε ο ΔΗΣΥ και ο Κληρίδης εοκαβηταδικοί, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, μα οι πρώην της ΕΟΚΑ Β έγιναν οπαδοί του ΔΗΣΥ. Πριν ανακαλύψει τη φουστανέλλα ο Νίκαρος, την είχε ανακαλύψει ο Κληρίδης. Τη φορούσε κι έλεγε «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω». Κι αυτό ήταν αρκετό για να ενσωματώνει και τους πρώην της ΕΟΚΑ Β και πολλούς άλλους. Τη πολιτική για διζωνική ομοσπονδία, όμως, τη συνέχιζε. Και τελικά, δέχτηκε τις πιέσεις του Σημίτη και δεν έφερε τους ΕΣ-300 στη Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ, και οι αριστερίστικες μικρο-ομαδούλες που έμαθαν γράμματα από το ΑΚΕΛ, κατηγορεί τον ΔΗΣΥ και τον Κληρίδη πως έχουν μέλη της ΕΟΚΑ Β. Δεν μας λένε όμως πως το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ συμφωνούν μια χαρά στη πολιτική τους για τη τουρκική κατοχή και για τις συνομιλίες.


το προεδρικό μέγαρο, καταστραμμένο από το πραξικόπημα


Από που ξεκίνησε η κουβέντα πως, αφού οι πρώην της ΕΟΚΑ Β μπήκαν στον ΔΗΣΥ, άρα και ο Κληρίδης είναι εοκαβητατζής; Πως έφτασαν μερικοί να τον χαρακτηρίζουν τραμπούκο, κλπ;

Κατά πως καταλαβαίνω, αυτό ξεκίνησε από το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ χρησιμοποιεί το πραξικόπημα σαν ένα μεγάλο ιδεολογικό όπλο εναντίον της δεξιάς. Είδαμε πάμπολλες φορές πως όποτε στριμωχτεί, το ΑΚΕΛ θυμάται το πραξικόπημα και ξεσπά εναντίον του. Ποτέ όμως δεν έθεσε σαν ένα από τους στόχους του τη τιμωρία των πραξικοπηματιών, ώστε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Από την άλλη όμως, το ΑΚΕΛ βάζει στο μισοσκόταδο και υποβαθμίζει τη τουρκική εισβολή και κατοχή, και καλεί τον Κυπριακό λαό σε επαναπροσέγγιση, όπως την ονομάζει. Το πραξικόπημα το αναμασά συνέχεια, μα τη τουρκική εισβολή τη ξέχασε και προβάλλει ...την επαναπροσέγγιση.

Με το τρόπο αυτό, όλος ο θυμός και η αγανάκτηση του λαού μας για τη τουρκική κατοχή δεν στρέφεται εναντίον του αττίλα, μα ....εναντίον του πραξικοπήματος. Όμως το πραξικόπημα ήταν η αφορμή, δεν ήταν η αιτία της εισβολής. Κι ενώ πολύς κόσμος έχει τόσο θυμό για το πραξικόπημα, για τη τουρκική εισβολή και κατοχή δεν έχουν ούτε θυμό ούτε αγανάκτηση. Κι έτσι, ο λαός μας δεν οργάνωσε ένα ζωντανό πατριωτικό και αντικατοχικό κίνημα.


κοιμητήριο καταστραμμένο από τους τούρκους στα κατεχόμενα


Από τις δυο φωτογραφίες ποιά σας κάμνει
να θυμώνετε παραπάνω;


18 Νοε 2020


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση