Αρχαιότητες ...που ξανα-βρέθηκαν

Ένα σπουδαιότατο κομμάτι ξύλου από τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπος, στην Αίγυπτο, το ένα από τρία αντικείμενα που βρέθηκαν ποτέ μέσα σ' αυτήν, ...χάθηκε για δεκαετίες!! Ξανα-ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, στη συλλογή αρχαίων αντικειμένων από την Ασία, καθώς μια βοηθός έκανε μια καινούργια απογραφή των αρχαίων αντικειμένων στη κατοχή του πανεπιστημίου της Αμπερτήν (Aberdeen) στην Αυστραλία.

Missing 5,000-year-old piece of Great Pyramid puzzle discovered in cigar box in Aberdeen 

16 Δεκεμβρίου 2020

https://phys.org/news/2020-12-year-old-piece-great-pyramid-puzzle.html



πηγή της φωτογραφίας :
https://www.youtube.com/watch?v=-xVSoNGD5Ds&ab_channel=UniversityofAberdeen



Missing 5,000-year-old piece of Great Pyramid puzzle discovered
in cigar box in Aberdeen


Μαζί με το ξύλο αυτό, είχε βρεθεί μια πέτρινη σφαίρα κι ένα είδος άγκιστρου, σαν το γράμμα ωμέγα, προσαρμοσμένου σ' ένα ξύλο. Φαίνονται στη ταινία που συνοδεύει την είδηση, από μια δημοσίευση που είχε γίνει το 1872, όταν είχαν βρεθεί. Από το βάρος της πέτρινης σφαίρας, που αναγράφεται στη δημοσίευση, αυτή πρέπει να ζύγιζε 8 κιλά και 312 γραμμάρια (1 λίβρα και 3 ουγγίες (;), ηγγλιζιστί: oz.).

Άραγε... η πέτρα κρεμόταν από το άγκιστρο, και την χρησιμοποιούσαν σαν νήμα της στάθμης;


Μας λένε πως οι αρχαιότητες μας που κατέληξαν στα μουσεία της Δύσης, είναι εκεί καλά φυλαγμένες, ενώ εμείς... δεν είμαστε ικανοί να τις προστατέψουμε. Υπάρχει τουλάχιστον μια αμερικανίδα ερευνήτρια, που το έγραψε αυτό ολογράφως. Για να πούμε και την κακία μας.... Η απώλεια και η επανεύρεση του αρχαίο αιγυπτιακού ευρήματος, μπορεί και να θεωρηθεί σαν ένδειξη για τη κακομεταχείριση των αρχαιοτήτων, που ενίοτε συναντούν αυτές στα μουσεία της Δύσης. Και τι να πει κανείς για τις συρμάτινες βούρτσες, με τις οποίες έτριβαν στο Βρεττανικό Μουσείο τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Και αυτό γιατί; για να τις ασπρίσουν κι έτσι να μοιάζουν πιο πολύ στην εικόνα της εποχής μας για την αρχαιότητα...!! Κι αυτό συνέβη πολλές δεκαετίες μετά που η Δύση ανέβασε πια στα ύψη τις ελληνικές αρχαιότητες, και έγραφε ύμνους για τα κεραμικά βάζα των Ελλήνων.

Διαπιστώσεις τραγικές, στο φως και του πρόσφατου νόμου που επιτρέπει την έξοδο αρχαιοτήτων σε άλλες χώρες για 50 χρόνια.

Στον υπολογιστή φύλαξα μιαν ακόμη παρόμοια είδηση, ενδεχομένως εξ ίσου και παραπάνω εξοργιστική και απίστευτη:

[ . . . ] Ένα αρχαίο αιγυπτιακό άγαλμα του Αιγύπτιου βασιλιά Ταχαρκα (Taharqa) ηλικίας 2700 χρόνων, βρέθηκε στο ισόγειο του αρχαιολογικού μουσείου του Πύργου του Οίκου του Θεού (God's House Tower), μετά που το είχαν αγνοήσει για έναν αιώνα.

Το προσωπικό το χρησιμοποιούσε για να ακουμπούν πάνω του τα ποδήλατά τους --μα κανείς δεν είχε αντιληφθεί τη σημασία του ύψους 68,5 εκατοστών αγάλματος, μέχρι που δυο αιγυπτιολόγοι ήρθαν να επισκεφθούν το μουσείο.

Επικοινώνησαν με την Βιβιαν Ντεηβις (Vivian Davies), υπεύθυνη για τις αιγυπτιακές αρχαιότητες στο Βρεττανικό Μουσείο, που ταξίδεψε από το Λονδίνο και αποφάνθηκε πως το άγαλμα είναι μια «απίστευτα εντυπωσιακή» ανακάλυψη. [ . . . ]

4 Φεβρουαρίου 2000

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/630747.stm

-- μετάφραση δική μας 


-,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση