Η λογοκρισία στο δεφτέρι

Στο δεφτέρι είναι μια σελίδα με μαθήματα Αραβικής γλώσσας, που λέγεται: «Μαθήματα Επιστημονικής Αραβικής Γλώσσας». Αν σωστά καταλαβαίνω, φαίνεται πως εννοούν «Επιστημονικά Μαθήματα Αραβικής Γλώσσας». Η διεύθυνση τους είναι:

https://www.facebook.com/aravikamathimata/

Σε μερικές δημοσιεύσεις εμφανίζεται ο Σύρος πρόεδρος Άσσαντ, ή η Παλαιστίνη. Βέβαια, η φιλοτουρκική στάση ορισμένων παλαιστινιακών οργανώσεων, και πολλών Παλαιστινίων, είναι απαράδεκτη και εξοργιστική. Μα εν πάσει περιπτώσει, ας μην απορρίψουμε όλους τους Άραβες για χάρη μερικών τουρκόφιλων.

Πριν λίγο, λοιπόν, πάτησα το κουμπάκι, και δήλωσα πως μου αρέσει η σελίδα.

Με έκπληξή μου... βλέπω να εμφανίζεται ένα μήνυμα από το δεφτέρι, που με προειδοποιούσε... πως η σελίδα πιθανόν να δημοσιεύει περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους του δεφτερίου.... !!!!

Πιο κάτω είναι μια φωτογραφία της οθόνης με το μήνυμα αυτό. Το όνομα της σελίδας «Αραβικά μαθήματα» φαίνεται προς το πάνω μέρος της φωτογραφίας.



Νομίζω πως είναι αρκετά προφανές το τι συνέβη. Κάποιοι σιωνιστές ή φίλοι του Τελ Αβιβ έκαναν καταγγελία και.... η καταγγελία έπιασε τόπο....

Μαζί με τον αγώνα του Κουρδιστάν, και ιδίως ό,τι αφορά φωτογραφίες με τον Κούρδο ηγέτη Οτσαλάν, αυτό είναι το δεύτερο θέμα που το δεφτέρι δείχνεται ανίκανο να προσεγγίσει και να χειριστεί σωστά.

Στη δεκαετία του 1990 η τουρκία κατάφερε ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να βάλουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΠΚΚ) στο κατάλογο των οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές. Η τουρκία εκμεταλλεύεται αυτό τον κατάλογο, και απαιτεί από το δεφτέρι να απαγορεύει φωτογραφίες με τον Οτσαλάν, επειδή... είναι τρομοκράτης. Οπότε, οι πράκτορες της τουρκίας βρίσκουν πάτημα και καταγγέλουν όποιον δημοσιεύει φωτογραφίες με τον Οτσαλάν.

Με την στάση του, το δεφτέρι επιτρέπει στη τουρκία να λογοκρίνει δημοσιεύσεις για το Κουρδιστάν. Αποδεικνύεται τώρα πως το ίδιο συμβαίνει και με δημοσιεύσεις για την Παλαιστίνη. Ακόμα και για απλά μαθήματα Αραβικής γλώσσας, το δεφτέρι ΔΕΝ μπόρεσε να έχει μια σωστή στάση, και μας προειδοποιεί.... πως μπορεί να είναι προπαγάνδα για τρομοκρατία. Αυτό είναι απαράδεκτο και εξοργιστική εξέλιξη.

Το δεφτέρι έχει γίνει ένα πολύ συνηθισμένο μέσο επικοινωνίας. Ένα τέτοιο μέσο δεν μπορεί να είναι μακριά από τον έλεγχο της κοινωνίας. Ήδη βλέπουμε πως το δεφτέρι κατάντησε όργανο λογοκρισίας που το χρησιμοποιούν οι καταπιεστικές και αιματοβαμμένες πολιτικές της τουρκίας και του τελ αβιβ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια