Πώληση παιδιών σαν σκλάβους σε Άραβες στη Κύπρο του 1911 !!!

«Ο πατέρας μου, Χριστόφορος, γεννήθηκε στη Κύπρο το 1899, και στη ηλικία των δώδεκα πουλήθηκε σαν σκλάβος σ' έναν Άραβα. Τον πήρανε στην Αίγυπτο, μα διέφυγε ενάμιση χρόνο αργότερα και μπήκε σ' ένα καράβι με την αδελφή του Μαρία. Έφτασε σε τούτες τις ακτές [τη βρεττανία] όταν ήταν δεκατεσσάρων, ένας από τους πρώτους Έλληνες Κύπριους που έφτσαν σ' αυτή τη χώρα.»

το αγγλικό πρωτότυπο:

My father, Christopher, was born in Cyprus in 1899 and sold as a slave to an Arab at the age of twelve. He was taken to Egypt, but ran away a year and a half later and jumped on a ship with his sister Marie. He hit these shores when he was fourteen, one of the first Greek Cypriots to arrive in this country.

Tony Lambrianou, "Inside the Firm. The Untold Story of the Krays' Reign of Terror", first published 1991, John Blake Publishing, 2009, chapter 2

Το ψηφιακό αντίγραφο που βρήκαμε δεν έχει τις σελίδες μιας έντυπης έκδοσης, και γι' αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε σελίδα για τη παραπομπή. Είναι όμως στη πρώτη σελίδα του δευτέρου κεφαλαίου. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από την ZLibrary.

Αυτή είναι μια συγκλονιστική, μια πολύ εντυπωσιακή αναφορά.

Τι πάει να πει «πουλήθηκε σαν σκλάβος»;; Και μάλιστα σε ηλικία δώδεκα ετών, δηλαδή στη Κύπρο του 1911;

Ένα παιδί, ένα αγόρι δώδεκα χρονών που πωλείται σαν σκλάβος σ' έναν Άραβα! Δεν μπορεί παρά να συμπεράνουμε πως προοριζόταν και κατέληξε σ' ένα χαρέμι.

Και μάλλον θα πουλήθηκε μαζί με την αδελφή του, αφού όταν διέφυγε μπήκε στο καράβι για αγγλία μαζί της.

Υπήρχαν λοιπόν Κύπριοι που πουλούσαν τα παιδιά τους σαν σκλάβους;;!! Και μάλιστα σε μουσουλμάνους;;!! Και μάλιστα το 1911;;!!

Αν ξέρει κανείς περισσότερα για το θέμα, θα μας ενδιέφερε και θα μας ευχαριστούσε πάρα πολύ αν πληροφορούσε και εμάς.



Στο πολύ γνωστό βιβλίο του «Οριενταλισμός» ο Έντουαρντ Σαϊντ (Edward Said) έκανε κριτική στη Δύση ανάμεσα σε άλλα και επειδή βλέπει τις ανατολικές χώρες μέσα από μια σεξουαλικοποίηση. Ο πιο πάνω πίνακας, που μπήκε και σαν εξώφυλλο στο βιβλίο του Σαϊντ, δεν δείχνει ένα χαρέμι, μα ένα παιδί γητευτή φιδιών. Ο Δυτικός ζωγράφος φαντάζεται το παιδί να είναι γυμνό.


** ** ** **

Ο Τόνης Λαμπριανού ήταν ένας κατ' επάγγελμα παράνομος και εγκληματίας, στο Λονδίνο. Το 1969 καταδικάστηκε μαζί με άλλους για ένα φόνο, σε δια βίου φυλάκιση. Ο δικαστής συνέστησε να παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον 15 χρόνια. Μετά την αποφυλάκιση του έγραψε ένα βιβλίο, όπου εκθέτει την δική του άποψη για τον φόνο για τον οποίο καταδικάστηκε, και για όλη την ζωή των κατ' επάγγελμα παρανόμων και εγκληματιών στην βρεττανία του 1960.

Τον Ιούνιο του 2008 είχα βρει μια παράγραφο στο διαδίκτυο, που μιλούσε για τον εγκληματία Λαμπριανού στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1960. Σκέφτηκα..., εγκληματίας με ελληνικό όνομα στο Λονδίνο, τη δεκαετία του 1960.... άραγε, είναι κάποιος από τους προδότες της ΕΟΚΑ που μεταφέρθηκαν στην αγγλία; Κράτησα λοιπόν μια σημείωση. Χτες κατάφερα να βρω περισσότερα, και να βρω και το βιβλίο που έγραψε. Όπως φαίνεται, δεν είναι από τους προδότες. Αλλά στο βιβλίο του βρέθηκε άλλο ανέλπιστο μαργαριτάρι. Διάβασα μόνο το πρώτο κεφάλαιο. Άραγε... έχει και κάτι άλλο;


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση