Η γεωμετρία της συμπεριφοράς


Artem Kirsanov, /Neural manifolds - The Geometry of Behaviour/
22 Αυγ 2021, 23 λεπτά 16 δευτ.

* * σύνοψη της ταινίας * *

Οι νευρώνες στον εγκέφαλο παράγουν νευρικές εξάρσεις, σήματα.

Υπάρχει τρόπος να παρατηρήσουμε τη δραστηριότητα όχι απλά ενός νευρώνα, μα μερικών χιλιάδων.

Παράσταση των σημάτων αυτών των χιλιάδων νευρώνων σ' ένα ν-διάστατο χώρο.

Πλάγιος δρόμος: μικρή εισαγωγή στη τοπολογία.

Ένα σχήμα στο ν-διάστατο χώρο μπορεί να δώσει σχήματα μικρότερης διάστασης. Αυτό το σχήμα στα Φρυγικά λέγεται: manifold. Μπορεί, αλλά δεν ξέρουμε, να το έχουν ήδη αποδώσει ως πολύπτυχο.

Χρησιμοποιώντας την ιδέα αυτή: η παράσταση των νευρικών σημάτων χιλιάδων νευρώνων μπορεί να δώσει ένα πολύπτυχο που να αντιστοιχεί στα σήματα από λιγότερο αριθμό νευρώνων.

Η παρατήρηση επιβεβαιώνει ότι πράγματι οι νευρώνες παράγουν σήματα που η παράσταση τους δημιουργεί ένα πολύπτυχο.

Προκύπτει, δηλαδή, μια συγκλονιστική αντιστοιχεία της λειτουργείας των νευρώνων και των σχημάτων στην αλγεβρική τοπολογία.

Ο καθορισμός ενός σημείου στο πολύπτυχο γίνεται με ένα ή περισσότερους αριθμούς, ανάλογα με τις διαστάσεις του πολύπτυχου.

Και πράγματι, προκύπτει ότι παρατηρώντας το πολύπτυχο, που δημιουργεί η παράσταση των νευρικών σημάτων, μπορούμε να βρούμε ακριβή αντιστοιχεία με τη συμπεριφορά.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το τέλος της ταινίας, όπου δίνονται αρκετά σχετικά άρθρα. Πρόκειται δηλαδή για πεδίο έρευνας που ήδη έχει προχωρήσει.

* * σχόλια * *

Έχουμε λοιπόν αρχίσει να βρίσκουμε τον τρόπο που η οργάνωση των νευρώνων οδηγεί στη συμπεριφορά. Θα μας οδηγήσει αυτός ο δρόμος μέχρι και την ανακάλυψη του τρόπου που από την οργάνωση και τη λειτουργεία των νευρώνων προκύπτει η συνείδηση; Θα θέλαμε πολύ, Προς το παρόν...., ελπίζουμε.

Δεχόμαστε βελτιώσεις στη σύνοψη της ταινίας, καμωμένες από επαϊοντες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση