Διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέημς Γουέμπ

Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια σχεδιασμών, κατασκευής και αναβολών, το νέο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέημς Γουέμπ (James Webb Space Telescope, JWST) βρίσκεται πια μόλις λίγες μέρες πριν την εκτόξευση.

Ο σημερινός προγραμματισμός για την εκτόξευση (....αν δεν υπάρξουν άλλες αναβολές...) είναι για τις 24 Δεκεμβρίου 2021, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.

Η ΝΑΣΑ έχει μια σελίδα για το τηλεσκόπιο αυτό, όπου φαίνεται η ακριβής αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκτόξευση.

https://jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/index.html

Εκεί θα βρείτε και πολλές άλλες πληροφορίες για το τηλεσκόπιο.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε και η ΝΑΣΑ θα σας στείλει ένα σύνδεσμο, απ' όπου θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση ζωντανά μέσω διαδικτύου.

Το τηλεσκόπιο Τζέημς Γουεμπ θα παρατηρεί το σύμπαν χρησιμοποιώντας υπέρυθρη ακτινοβολία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να δει φως που ξεκίνησε 300 χιλιάδες χρόνια μετά την μεγάλη έκρηξη, με την οποία ξεκίνησε το σύμπαν. Αυτά που θα δούμε είναι πράγματα που η ανθρωπότητα δεν είδε ποτέ ξανά. Όπως αναμένεται, όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για το σύμπαν, οι θεωρίες μας της φυσικής, θα αλλάξουν πολύ.

Μετά την εκτόξευση το τηλεσκόπιο θα μεταφερθεί μέχρι το σημείο στο διάστημα όπου έχει σχεδιαστεί να βρίσκεται. Πρόκειται για το λεγόμενο σημείο Λαγκράντζ Λ2 (Langrange), ένα από τα 5 σημεία όπου οι έλξεις της γης και του ήλιου ισορροπούν. Θα χρειαστούν μερικοί ακόμα μήνες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεσκόπιο. Αν όλα παν καλά, αναμένεται πως οι πρώτες φωτογραφίες θα έρθουν μετά από έξι μήνες, προς το τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου 2022.

Η φωτογραφία πιο κάτω προέρχεται από μια ταινία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (αν σωστά θυμούμαι!), και δείχνει το τηλεσκόπιο συσκευασμένο μέσα στον πύραυλο που θα το μεταφέρει στο διάστημα.


-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση