Η ΕΔΟΝ και το αλφαβητάρι με τον ήλιο

Μετά τις συμφωνία στη Ζυρίχη ακολούθησε η συμφωνία στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο 1959. Η Κύπρος θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος, με περιορισμένο όμως το δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Η ανακήρυξη καθυστέρησε μέχρι τις 16 Αυγούστου 1960, διότι γίνονταν συνομιλίες των βρετανών με τον Μακάριο, για την έκταση των βάσεων που θα κρατούσαν οι βρετανοί.

Στις 12 Απριλίου 1959 ιδρύθηκε η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, ΕΔΟΝ. Πρόκειται για οργάνωση νέων που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ, το κόμμα της αριστεράς. Το σήμα της ΕΔΟΝ είναι το πιο κάτω:


Από τις 13 Δεκεμβρίου 1955 οι αποικιοκράτες είχαν κηρύξει το ΑΚΕΛ παράνομο. Πολλές αριστερές οργανώσεις και εφημερίδες κλείστηκαν. Πάνω από 130 στελέχη του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Όταν ιδρύθηκε η ΕΔΟΝ, το ΑΚΕΛ ήταν ακόμα παράνομο.

Υπάρχει κάτι που δεν το είδαμε να αναφέρεται αλλού. Το σήμα της ΕΔΟΝ βασίζεται στο εξώφυλλο του περίφημου αναγνωστικού που εκδόθηκε το 1919, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πρόκειται για το αναγνωστικό που έμεινε γνωστό ως «το αλφαβητάρι με τον ήλιο». Με την μεταρρύθμιση εισαγόταν για πρώτη φορά η διδασκαλία της δημοτικής στην εκπαίδευση.


Το εξώφυλλο του αναγνωστικού του 1919. Δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μαλέα (1879 - 1928). Βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας. (πηγή: βουκινοπαιδεία)


Το σήμα της ΕΔΟΝ, λοιπόν, με την αναφορά που κάνει στην Ελλάδα, είναι και δείγμα της εθνικής πολιτικής που είχε τότε το ΑΚΕΛ και η αριστερά.

Ας προσθέσουμε και ότι δυο μέρες πριν, στις 10 Απριλίου 1959, ιδρύθηκε το Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο Αναδημιουργίας (ΕΔΜΑ), με σκοπό να στεγάσει πολιτικά το κίνημα της ΕΟΚΑ.

Για το αλφαβηταρι με το ήλιο υπάρχουν αρκετές σελίδες στο διαδίκτυο.

Για τις συνομιλίες για τις βάσεις βλέπε: Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης, «Ένα μακρόσυρτο παιχνίδι σκακιού», Λευκωσία, 2021


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση