Ο Διεθνής Σύνδεσμος (Ακαδημαϊκών) Μελετητών των Γενοκτονιών ανεγνώρισε επίσημα την Ελληνική και την Ασσυριακή γενοκτονίες.
Προφανώς, η απόφαση αυτή θα έχει σημαντικές συνέπειες στη μελέτη της ιστορίας της Μικράς Ασίας για την περίοδο του Εικοστού αιώνα. Μπορούμε να περιμένουμε πως θα επηρεαστεί σημαντικά, αν δεν θα αναθεωρηθεί πλήρως, η αντίληψη του Κεμαλισμού ως εκσυγχρονιστικού ανανεωτικού κινήματος, που εν πολλοίς φαίνεται να κυριαρχεί ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς ερευνητές. Αναπόφευκτα δε η αλλαγή αυτή στο πως γίνεται αντιληπτός ο Κεμαλισμός, θα απαιτήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και αντίστοιχες αλλαγές στη πολιτική των μεγάλων χωρών της Δύσης προς το καθεστώς των σημερινών κυρίαρχων της Μικρασίας. Άραγε, θα δούμε κάποια στιγμή, και μάλιστα σύντομα, τις αλλαγές αυτές; Ή θα υπερισχύσουν πάλι τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα;
Χμμ..., λες και οι άλλες χώρες, ιδίως οι χώρες της Ευρώπης, δεν ξέρουν ήδη το παρελθόν των Νεοσκυθών της Άγκυρας. Αν οι πολιτικές των κυρίαρχων χωρών καθορίζονταν από την αλήθεια της ιστορικής έρευνας... Μπορούμε, όμως, να περιμένουμε πως η αναγνώριση των γενοκτονιών αυτών θα φέρει αυξημένη πίεση στο καθεστώς της Άγκυρας για ουσιαστικές δημοκρατικές αλλαγές.
--------//--------
15 Δεκεμβρίου 2007
Ανακοίνωση Τύπου
Ο Διεθνής Σύνδεσμος (Ακαδημαϊκών) Μελετητών των Γενοκτονιών
ανεγνώρισε επίσημα την Ελληνική και την Ασσυριακή γενοκτονίες
Σε μια ριζοσπαστική κίνηση, ο Διεθνής Σύνδεσμος (Ακαδημαϊκών) Μελετητών των Γενοκτονιών υπερψήφισε την αναγνώριση των γενοκτονιών που επιβλήθηκαν στους Ασσυρίους και στους Ελληνικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ανάμεσα στο 1914 και 1923.
Το ψήφισμα πέρασε με την υποστήριξη του 83% των μελών του Συνδέσμου που ψήφισαν. Το ψήφισμα, που ακολουθεί πιο κάτω, διακηρύσσει ότι "είναι πεποίθηση του Διεθνούς Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Μελετητών των Γενοκτονιών πως η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των Χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας ανάμεσα στο 1914 και το 1923 συνιστούσε γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας". Το ψήφισμα καλεί τη κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον των πληθυσμών αυτών, να εκδώσει μιαν επίσημη απολογία, και να πάρει κατάλληλα και ουσιαστικά μέτρα προς τη κατεύθυνση της επαναφοράς της κατάστασης".
Το 1997 ο Σύνδεσμος αναγνώρισε επίσημα την Αρμενική γενοκτονία. Το ψήφισμα αυτό σημειώνει πως, ενώ οι προσπάθειες οργανώσεων και ακαδημαϊκών είχαν σαν αποτέλεσμα τη πλατειά αποδοχή της Αρμενικής γενοκτονίας, υπήρξε "μικρή αναγνώριση των ποιοτικώς ομοίων γενοκτονιών εναντίον άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας". Οι Ασσύριοι, μαζί με τους Ελληνες του Πόντου και της Ανατολίας, σκοτώθηκαν σε μια κλίμακα που κατά κεφαλήν είναι ισότιμη με τη καταστροφή που επιβλήθηκε στον Αρμενικό πληθυσμό της αυτοκρατορίας --και εν πολλοίς με τις ίδιες μεθόδους, περιλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων, πορειών θανάτου και πείνας.
Το ψήφισμα έγραψε το μέλος του Συνδέσμου Ανταμ Τζόουνς, μαζί με την επίσης μέλος Θέα Χάλο, της οποίας η μητέρα Σάνο επέζησε της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων. Σε ομιλία της προς τα μέλη του Συνδέσμου στη διάσκεψη του Συνδέσμου στο Σαράγεβο της Βοσνίας, τον Ιούλιο 2007, ο Τζόουνς απέτισε φόρο τιμής στις προσπάθειες "αντιπροσώπων από τις κοινότητες των Ελλήνων και Ασσυρίων ... για τη δημοσιοποίηση των γενοκτονιών αυτών και για κάλεσμα προς τη τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες αυτές που επιβλήθηκαν σ' αυτούς τους πληθυσμούς", οι οποίοι έκαναν την Μικρά Ασία πατρίδα τους για χιλιετίες. Ο γενικός όρος "Ασσύριοι" περιλαμβάνει Χαλδαίους, Νεστοριανούς, Συριακούς [Σ.τ.Μετ.;], Αραμαίους, Ανατολικο-Ορθόδοξους Συρίους και Ιακωβίτες.
"Η συντριπτική υποστήριξη που δίδεται στο ψήφισμα αυτό από την κύρια οργάνωση των ακαδημαίκών μελετητών των γενοκτονιών θα βοηθήσει στην άνοδο της συνειδητοποίησης για τις γενοκτονίες των Ασσυρίων και Ελλήνων", δήλωσε ο Τζόουνς στις 15 Δεκεμβρίου. "Θα δράσει επίσης σαν ισχυρό αντίβαρο σε εκείνους, ιδίως στη σημερινή Τουρκία, που εξακολουθούν ακόμα να αγνοούν ή να αρνούνται τελείως τις γενοκτονίες των Χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής περιόδου".
Το ψήφισμα δηλώνει πως "η άρνηση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται πλατειά ως το τελικό στάδιο της γενοκτονίας, το οποίο παρέχει άσυλο ατιμωρησίας για τους δράστες της γενοκτονίας, και, όπως μπορεί να αποδειχθεί, ανοίγει επίσης το δρόμο για μελλοντικές γενοκτονίες". Ο πληθυσμός των Ασσυρίων του Ιράκ, για παράδειγμα, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτος σε γενοκτονική επίθεση. Από το 2003, οι Ιρακινοί Ασσύριοι έχουν εκτεθεί σε έντονη καταπίεση και "εθνικό ξεκαθάρισμα" ' πιστεύεται ότι μέχρι και ο μισός πληθυσμός των Ασσυρίων έχει εγκαταλείψει τη χώρα.
Στα μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου Μελετητών των Γενοκτονιών διανεμήθηκε εκτεταμένη συλλογή στοιχείων, υποστηρικτική για την Ασσυριακή γενοκτονία και την Ελληνική γενοκτονία, ένα μήνα πριν από τη ψηφοφορία, η οποία και είναι διαθέσιμη στη σελίδα
http://www.genocidetext.net/iags_resolution_supporting_documentation.htm
http://preview.tinyurl.com/2654uu
Επικοινωνία με τον Γκρέγκορυ Στάντον, πρόεδρο του Διεθνούς Συνδέσμου Μελετητών των Γενοκτονιών, μπορεί να γίνει μέσω της διεύθυνσης /iagspresident @ aol.com/
Πλήρες κείμενο του ψηφίσματος του Διεθνούς Συνδέσμου
Μελετητών των Γενοκτονιών
Δεδομένου ότι η άρνηση της γενοκτονίας αναγνωρίζεται πλατειά ως το τελικό στάδιο της γενοκτονίας, το οποίο παρέχει άσυλο ατιμωρησίας για τους δράστες της γενοκτονίας, και, όπως μπορεί να αποδειχθεί, ανοίγει επίσης το δρόμο για μελλοντικές γενοκτονίες '
Δεδομένου επίσης ότι η γενοκτονία από τους Οθωμανούς εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών στη διάρκεια και ακολούθως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, περιγράφεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με μικρή αναγνώριση των ποιοτικώς ομοίων γενοκτονιών εναντίον άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας '
Καθιερώνεται ως η πεποίθηση του Διεθνούς Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Μελετητών των Γενοκτονιών πως η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των Χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας ανάμεσα στο 1914 και το 1923 συνιστούσε γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας.
Αποφασίζεται επίσης πως ο Διεθνής Σύνδεσμος Μελετητών των Γενοκτονιών καλεί τη κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον των πληθυσμών αυτών, να εκδώσει μιαν επίσημη απολογία, και να πάρει κατάλληλα και ουσιαστικά μέτρα για την επαναφορά της κατάστασης".
Δίνουμε στη συνέχεια το πρωτότυπο κείμενο στα ιγγλούζικα.
FULL TEXT OF THE IAGS RESOLUTION:
http://www.genocidescholars.org/images/Resolution_on_genocides_committed_by_the_Ottoman_Empire.pdf
http://preview.tinyurl.com/6dz2xk
WHEREAS the denial of genocide is widely recognized as the final stage of genocide, enshrining impunity for the perpetrators of genocide, and demonstrably paving the way for future genocides;
WHEREAS the Ottoman genocide against minority populations during and following the First World War is usually depicted as a genocide against Armenians alone, with little recognition of the qualitatively similar genocides against other Christian minorities of the Ottoman Empire;
BE IT RESOLVED that it is the conviction of the International Association of Genocide Scholars that the Ottoman campaign against Christian minorities of the Empire between 1914 and 1923 constituted a genocide against Armenians, Assyrians, and Pontian and Anatolian Greeks.
BE IT FURTHER RESOLVED that the Association calls upon the government of Turkey to acknowledge the genocides against these populations, to issue a formal apology, and to take prompt and meaningful steps toward restitution.
-.
1 Σχόλια
Είναι πλέον πολλοί οι μικρασιατικοί σύλλογοι που παίρνουν θέση στο ερώτημα
2022
Έτος Προσφυγικής Μνήμης
ή Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού;
Οι (έως τώρα) Μικρασιατικοί Σύλλογοι ζητούν το 2022 να ανακηρυχθεί:
50 σύλλογοι ως -> Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού
1 σύλλογος -> Έτος Ξεριζωμού Μικρασιατών 1922-2022
3 σύλλογοι -> Έτος Μικρασιατικού και Ανατολικοθρακιωτικου Ελληνισμού
1 σύλλογος -> Έτος Προσφυγικής Μνήμης
4 σύλλογοι -> Μικρασιατικής Μνήμης
1 σύλλογος -> Ελληνισμού της Ανατολής
1 σύλλογος -> Μικρασιατών και Γενοκτονία τους
1 σύλλογος -> επετειακό για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
Περισσότερα εδώ: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας https://www.facebook.com/groups/299688290162971
Στις επόμενες μέρες αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι που βγήκαν μπροστάρηδες ενημερώνουν για αυτή την πρωτοβουλία και εμείς γινόμαστε αρωγοί στη προσπάθεια τους.
Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις για διορθώσεις και επικαιροποίηση στοιχείων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.
https://2022mikra-asia.blogspot.com