Η κυπριακή κυβέρνηση για την πολιτική της ομοσπονδιακής λύσης

Με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, διανεμήθηκε ως ένθετο στις κυριακάτικες εφημερίδες της 7ης Μαρτίου ένα φυλλάδιο 12 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει τις απόψεις της κυβέρνησης για το τι είναι ομοσπονδία, τι είναι δικοινοτικότητα, τι είναι διζωνικότητα, και άλλες σχετικές έννοιες.

Το φυλλάδιο μπορεί να διαβαστεί εδώ:

Κύπρος και Ομοσπονδία
http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/all/E2D264056F00ACB1C22576DC0034DEC5/$file/pdfomospondia.pdf?openelement

http://tinyurl.com/yknu5f5

Ο πρόεδρος Χριστόφιας παρουσίασε την απόφαση ως μια προσπάθεια διαφώτισης του λαού. Η διαφώτιση αυτή, λέει, είναι αναγκαία διότι πολλοί δεν ξέρουν τι είναι η ομοσπονδία που επιδιώκεται ως λύση, καθώς και τι σημαίνουν οι σχετικοί όροι με τους οποίους συνοδεύεται η περιγραφή της επιδιωκόμενης αυτής λύσης --δηλαδή η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα, κλπ. Είναι καιρός, δήλωσε ο Χριστόφιας, να μιλήσει και η κυβέρνηση, ενώ μέχρι τώρα μιλούσανε μόνο οι αντίπαλοι της ομοσπονδίας.

Κατά την δική μου αντίληψη, η δήλωση αυτή παραπέμπει σαφώς σε απόψεις που έχουν ακουστεί πολλές φορές στη δημόσια πολιτική συζήτηση που γίνεται εδώ για τις πολιτικές εξελίξεις και τη κατοχή. Νομίζω, λοιπόν, πως αυτό που υπονοεί η κυβέρνηση, και το ΑΚΕΛ, είναι αυτό που ακούσαμε τόσες φορές: όσοι αντιτίθενται στην ομοσπονδία και διαφωνούν με τις εξελίξεις, προπαντώς όσες δημιουργεί τώρα η πολιτική Χριστόφια, είναι εθνικιστές --πρώτα απ' όλα. Και επίσης, διαφωνούν επειδή δεν ξέρουν τι είναι η ομοσπονδία. Ενώ, άμα διαβάσουν και μάθουν, τότε θα συμφωνήσουν...

Έχοντας λοιπόν την πιο πάνω άποψη και στάση, η κυβέρνηση έφτασε στη πρωτοβουλία να διαδώσει πλατιά ένα φυλλάδιο, στο οποίο εξηγούνται, όπως μας λένε, όλα όσα δεν ξέρει πολύς κόσμος και γίνονταν αιτία της διαφωνίας μας.

Αυτή όμως η προσέγγιση διαστρεβλώνει και συσκοτίζει τη πραγματική κατάσταση.

Οσοι απορρίπτουν την ομοσπονδία έχουν δηλώσει πολλές φορές και καθαρά τους λόγους της διαφωνίας τους.

Το ίδιο καθαρά δηλώνονται και οι λόγοι που κάθε φορά βρίσκονται πολλοί από μας να διαφωνούμε και να μας σηκώνεται η τρίχα με όσα γίνονται.

Η προσέγγιση λοιπόν πως τάχα όσοι διαφωνούν με τη πολιτική Χριστόφια το κάνουν από άγνοια, είναι μια προσέγγιση που διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα και παρουσιάζει τις άλλες απόψεις ως προϊόν άγνοιας. Με τη στάση αυτή, η πολιτική Χριστόφια αρνείται να απαντήσει στη κριτική που της γίνεται, και παρουσιάζει τις απόψεις της ως αντικειμενικές και άρα υπεράνω κριτικής, και ως προκύπτουσες από τη φύση της ομοσπονδίας. Επίσης, παρουσιάζουν τις επιλογές και τη πολιτική τους ως μοναδικό δρόμο που επιβάλλεται από μια στάση αντι-εθνικιστική, αντι-ρατσιστική και δημοκρατική.

Η ίδια η πολιτική της ομοσπονδίας δεν τίθεται ποτέ υπό συζήτηση. Το μόνο που έχει πει το ΑΚΕΛ για το ζήτημα αυτό, είναι πως η ομοσπονδία έγινε αποδεκτή από το Μακάριο, με τη Συμφωνία Κορυφής Μακαρίου-Ντενκτάς το 1977. Μετά από αυτό, δεν μπορούμε, μας λένε, να αποδεσμευτούμε από την πολιτική για ομοσπονδιακή λύση, διότι θα βρεθούμε απομονωμένοι.

Θα προσπαθήσω να γράψω περισσότερα αργότερα.

Περισσότερες σχετικές ειδήσεις υπάρχουν στο διαδίκτυο. Ιδού μια πηγή, που βρίσκουμε πρόχειρη αυτή τη στιγμή:

http://www.sigmalive.com/news/politics/245403

Καθώς έψαχνα να βρω το σημερινό φυλλάδιο στο διαδίκτυο, προέκυψε πως πολλές φράσεις, τουλάχιστον, από το φυλλάδιο περιέχονται και σε μια ομιλία της κυρίας Ερσης Χριστόφια, τον Δεκέμβριο 2009:

http://www.presidency.gov.cy/presidency/presidency.nsf/a87cc45965d0320fc22574980033187c/ba22b8e764c92e96c22576c4002b6e3f?OpenDocument

http://tinyurl.com/ygehg8r

Πράγματι, και η ομιλία εκείνη είχε προβληθεί τότε ως διαφωτιστική για την ομοσπονδία, κλπ.

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση