Τουρκάλα ιστορικός για τη πυρκαγιά της Σμύρνης

Η αριστερή τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ" δημοσίευσε στις 9 Σεπτ. 2012 το ακόλουθο άρθρο της Τουρκάλας ιστορικού Ayse Hur:


1922'de Gavur Izmir'i kim yakti?
Ayse Hur, "Radikal", 9 Eylul 2012

[Βασισμένοι στο γκούγκωλ, που είναι λύση ανάγκης κι όχι σοφίας, φαίνεται πως ο τίτλος είναι κάτι σαν "Ποιός έκαψε τη Σμύρνη των Γκιαούρηδων;"]

http://www.radikal.com.tr/ Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1099695&Yazar=AYSE-HUR&CategoryID=97

 

Δυστυχώς δεν ξέρουμε τη γλώσσα των εχθρών μας, μα το γκούγκωλ επιβεβαιώνει όσα γράφει το ελαφρολαϊκορεμπέτικο ιστολόγιο "λαφαζάνιος ερμής". Επιβεβαιώνει, δηλαδή, πως, σύμφωνα με την Αϋσε Χουρ, τη φωτιά στη Σμύρνη δεν την έβαλαν οι Αρμένιοι, όπως λένε οι Τούρκοι ιστορικοί, μα ο Κεμάλ "τουρκ ογλού, τουρκ" Ατατούρκ, που παρακολουθούσε από ένα μπαλκόνι της Σμύρνης μαζί με την αραβωνιαστικιά του Λατιφέ. Η φωτιά ήτανε καθοριστική για την φυγή των Ελλήνων.

Βέβαια, η ιστορία βασίζεται στα στοιχεία, στα τεκμήρια και στην αξιολόγηση τους. Το ότι μια Τουρκάλα ιστορικός συμφωνεί με τα τεκμήρια, δείχνει μόνο πόσο λάθος είχαν όσοι υπερασπίστηκαν την ανθελληνική προκατάληψη της κυρίας Ρεπούση.

Με την ευκαιρία θυμήζουμε και το ψήφισμα του Διεθνούς Συνδέσμου Μελετητών των Γενοκτονιών, που είχαμε μεταφράσει εδώ το Δεκέμβριο του 2007 (ε..., ναι!, δικη μας είναι η μετάφραση στη οποία βασίζονται οι εκδοχές που κυκλοφορούν). Στο ψήφισμα εκείνο, που υποστηρίχτηκε από το 83% των μελών του Συνδέσμου, ο Διεθνής Σύνδεσμος Μελετητών των Γενοκτονιών λέει πως

"... είναι πεποίθηση του Διεθνούς Συνδέσμου Ακαδημαϊκών Μελετητών των Γενοκτονιών πως η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των Χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας ανάμεσα στο 1914 και το 1923 συνιστούσε γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας". Το ψήφισμα καλεί τη κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον των πληθυσμών αυτών, να εκδώσει μιαν επίσημη απολογία, και να πάρει κατάλληλα και ουσιαστικά μέτρα προς τη κατεύθυνση της επαναφοράς της κατάστασης.

http://keryneia.blogspot.com/2007/12/blog-post_17.html

-.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Petros Evdokas, Πέτρος Ευδόκας είπε…
Μου άρεσε πολύ το "λαφαζάνιος Ερμής" !

Τελευταία δημοσίευση