Πρόκειται, λοιπόν, για μιαν ακόμα μάχη

Πρόσφατα, είχε κυκλοφορήσει μια έκκληση για υπογραφές συμπαράστασης, ενάντια σ' αυτό που η έκκληση περιέγραφε ως "κίνδυνο για την Ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου".

Μετά από λίγες μέρες ακολούθησε μια επιστολή του καθηγητή Βουτουρή, προέδρου του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και σχετική με εκείνη την έκκληση για υπογραφές. Η επιστολή περιέχεται και στο σημείωμα του καθηγητή Βουτουρή στο ιστολόγιο του, που αναφέρουμε στο τέλος.

Με την επιστολή του εκείνη, ο καθηγητής Βουτουρής εξηγούσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ελληνική γλώσσα. Ο,τι συμβαινει είναι η ανάκληση μιας προηγούμενης απόφασης για δυο νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού, μια ανάκληση που έγινε με κριτήρια τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες και τις συνέπειες στη ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο ΒΝΕΣ.

Την επιστολή εκείνη ακολούθησε μια άλλη, από επτά καθηγήτριες και καθηγητές του ΒΝΕΣ, στην οποία περιέγραφαν μια τελείως διαφορετική κατάσταση.

http://maillists.uci.edu/mailman/public/mgsa-l/2013-February/002099.html

Οι διαφορετικές απόψεις των δυο αυτών επιστολών δημιουργούν ερωτηματικά σε πολλούς.

Το τι συμβαίνει ξεκαθαρίζει σε ένα νεότερο σημείωμα του καθηγητή Βουτουρή στο ιστολόγιο του:

http://orotsos.blogspot.com/2013/02/blog-post_9719.html

Φαίνεται λοιπόν, πως, παρ' όλες τις φωνές για "κίνδυνο της Ελληνικής γλώσσας", στη πραγματικότητα πρόκειται για μιαν ακόμα διαμάχη, ή μάχη, όπου η μια πλευρά προωθεί αυτά που συνήθως ονομάζουμε νεοκυπριακές θέσεις. (Αυτό, όπως και τα άλλα, είναι ό,τι κατάλαβα εγώ).

Γράφουμε το σημείωμα αυτό επειδή είχαμε προωθήσει σε ορισμένες κοινότητες τις δυο επιστολές, και θεωρήσαμε αναγκαίο να πληροφορήσουμε όσους τις διάβασαν και για τη νέα διάσταση που δίνει το νέο σημείωμα του καθ. Βουτουρή.

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση