Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ξανά πάνω από τη Κύπρο

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ξανά πάνω από τη Κύπρο. Αν δεν έχει σύννεφα, αυτή τη φορά θα μπορέσουμε να τον δούμε.

το διάγραμμα προέρχεται από τη ΝΑΣΑ

Ημερομηνία και ώρα : σήμερα Τρίτη στις 5.55 μ.μ.

Εμφάνιση: στα Βορειο-Δυτικά

Εξαφάνιση: στα Νοτιο-Ανατολικά

Με άλλα λόγια, ο σταθμός θα εμφανιστεί περίπου από τη κατεύθυνση του Κορμακίτη, και θα χαθεί περίπου στη κατεύθυνση της Αγίας Νάπας.

Διάρκεια ορατότητας: 3 λεπτά

Μέγιστο ύψος στον ορίζοντα: 88 μοίρες.
Αυτό σημαίνει πως όσοι βρίσκονται στη Λευκωσία, θα τον δουν να περνά σχεδόν πάνω από το κεφάλι τους. Οσοι είναι στη Πάφο, θα τον δουν κάπως πιο χαμηλά.

Πηγή των πιο πάνω πληροφοριών:

http://spotthestation.nasa.gov/

Σήμερα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περιφέρεται σε ύψος περίπου 400 με 420 χιλιόμετρα. Ο σταθμός χάνει συνέχεια ύψος, περίπου δυο χιλιόμετρα το μήνα. Προφανώς, μετά τον ανεβάζουν πιο πάνω.

Το πιο παλιό τμήμα του σταθμού έχει σταλεί στο διάστημα το 1998. Αργότερα εκτοξεύθηκαν και τα άλλα τμήματα, και συμπληρώθηκε ο σταθμός. Τα υπάρχοντα σχέδια είναι πως ο σταθμός θα βρίσκεται σε χρήση μέχρι το 2020. Μετά θεωρούν πως θα είναι ασύμφορη η συντήρηση του, και μέχρι τότε θα μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο σταθμό.

Σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 2012, ο σταθμός βρίσκεται σε τροχιά για 5135 μέρες, δηλαδή πλησιάζει τα 13 χρόνια.

Ο σταθμός είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας, που επέβαλε η οικονομική ανάγκη. Συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσσία, η ΕΕ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Είχε ζητήσει να συμμετάσχει και η Κίνα, αλλά ...της το αρνήθηκαν, οπότε οι Κινέζοι απάντησαν φτιάχνοντας το δικό τους σταθμό.

Ο σταθμός είχε περάσει πάνω από τη Κύπρο δυο ακόμα φορές μετά την προηγούμενη φορά που είχαμε γράψει γι' αυτό. Δυστυχώς, εκείνες τις μέρες είχαμε μιαν ανωμαλία στη παραλαβή της αλληλογραφίας μας, και το μήνυμα της ΝΑΣΑ έφτασε σε μας με καθυστέρηση.

Δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε αυτές τις ανακοινώσεις για το σταθμό. Από τη στιγμή που δίνουμε τη διεύθυνση στο διαδίκτυο, όποιος θέλει μπορεί να πάρει τη πληροφορία από εκεί.

-

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Λάμπρος Καλλένος είπε…
ΠΡΟΣΘΗΚΗ, ώρα 6.19 μ.μ.

Λοιπόν, φαίνεται πως ο σταθμός ...χάθηκε στη μετάφραση. Κατά τη σωστή μετάφραση του μηνύματος της ΝΑΣΑ, και σύμφωνα και με τη πολύ σύντομη παρατήρηση του σταθμού που κάναμε, το πέρασμα έγινε ως εξής:

Εμφάνιση : στα Νοτιο-Δυτικά
Εξαφάνιση : στα Βορειο-Ανατολικά

Μπορέσαμε να δούμε το σταθμό για λίγα δευτερόλεπτα, σαν ένα μεγάλο άστρο που εκινείτο γρήγορα. Σε μια στιγμή γυρίσαμε κάτι να πούμε σε μια ξαδέλφη που βρέθηκε εκεί, ....και ο σταθμός χάθηκε, αν και βρισκόταν πολύ ψηλά, σχεδόν από πάνω μας.

Εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, ο σταθμός θα περάσει ξανά σε λίγες μέρες, ή πάντως σε λίγους μήνες. Καλύτερη τύχη την επόμενη φορά. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε και κανένα τηλεσκόπιο.

Πρέπει δε να προβλέψει κανείς ώστε στις καλές συνθήκες παρατήρησης να περιλαμβάνεται ...και η απουσία άλλων παρισταμένων που πρέπει να τους εξηγήσεις.
Ο χρήστης Λάμπρος Καλλένος είπε…
Ο Διεθνης Διαστημικός Σταθμός θα είναι ορατός και σήμερα Τετάρτη το απόγευμα.

Ωρα : 5.04 μ.μ.
Διάρκεια: 6 λεπτά

Εμφανιση: Νότια - Νοτιο-Δυτικά
Αυτή είναι η κατεύθυνση ανάμεσα στα Νότια και στα Νοτιο-Δυτικά

Εξαφάνιση: Βόρεια - Βορειο-Ανατολικά
Αυτή είναι η κατεύθυνση ανάμεσα στο Βορρά και στα Βορειο-Ανατολικά.

Μέγιστο ύψος: 40 μοίρες
Αυτό σημαίνει πως θα εμφανιστεί πιο κάτω από τη μέση ανάμεσα στον ορίζοντα και το ζενίθ. Για να δει το σταθμό, λοιπόν, θα χρειαστεί να πάει κανείς σε περιοχή χωρίς ψηλά κτήρια ή δένδρα.

= 0 =

Είχαμε γράψει λάθος, λοιπόν, στα προηγούμενα. Δεν πρόκειται για πέρασμα του σταθμού πάνω από τη Κύπρο, κάτι που συμβαίνει συχνά κάθε λίγες εβδομάδες, και γίνεται πολλές φορές σε κάθε τέτοιο πέρασμα.

Αυτό για το οποίο μας ειδοποιεί η ΝΑΣΑ, είναι για τα περάσματα όπου ο σταθμός είναι ορατός από το έδαφος. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει ο σταθμός να περάσει αρκετά ψηλά στον ορίζοντα και λίγο πριν την ανατολή ή λίγο μετά τη δύση του ήλιου, έτσι ώστε να αντανακλάται ο ήλιος στα φωτοβολταϊκά πτερύγια του σταθμού.

Μια περιφορά του σταθμού διαρκεί 92 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Οπότε, σε κάθε πέρασμα στο οποίο είναι ορατός, έχει ξαναπεράσει και θα ξαναπερνά από πάνω κάθε ενάμιση ώρα για μερικές μέρες, όσο ο σταθμός περνά πάνω από τη περιοχή μας. Αλλά δεν ήταν και δεν θα είναι ορατός κάθε φορά.
-

Τελευταία δημοσίευση