Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει σε λίγο "πολύ κοντά" από τη γη

Ενας μεγάλος αστεροειδής, με διάμετρο 40 μέτρα, θα περάσει σήμερα "πολύ κοντά" στη γη, σε απόσταση 27600 χιλιομέτρων.

Αυτή είναι βέβαια αρκετά μεγάλη απόσταση, περισσότερο από δυο φορές τη διάμετρο της γης. Αλλά στη κλίμακα όσων συμβαίνουν στο ηλιακό σύστημα, και στο σύμπαν, ο αστεροειδής θα είναι σαν να αγγίζει τη γη. Για σύγκριση, οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι βρίσκονται σε ύψος 36000 χιλιομέτρων, ενώ η μικρότερη απόσταση του φεγγαριού (το περίγειο) είναι 362.570 χιλιόμετρα, δηλαδή λίγο παραπάνω από 10 φορές αυτό. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται ανάμεσα στα 300 με 400 χιλιόμετρα --πολύ πιο κοντά στη γη, ώστε το μαγνητικό της πεδίο να προστατεύει τους αστροναύτες από την ακτινοβολία που υπάρχει στο διάστημα.

Η στιγμή της πιο κοντινής διέλευσης του αστεροειδούς θα είναι στις 9.25 μ.μ. σήμερα Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 (2 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής για τους εν αμέρικα).

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2012, και ονομάστηκε 2012 DA14. Λόγω του μεγέθους και της ταχύτητας του, αν έπεφτε στη γη θα ξεσήκωνε μεγάλα σύννεφα σκόνης, θα επηρέαζε το κλίμα και τελικά οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για τη ζωή πάνω στη γη.

Το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει τη πορεία του αστεροειδούς:

Η πράσινη κουκκίδα είναι η γη. Η πράσινη έλλειψη γύρω από αυτή δείχνει τις τροχιές των δορυφόρων που βρίσκονται σε γεωστατική τροχιά, δηλαδή γυρίζουν γύρω από τη γη με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκονται συνέχεια πάνω από το ίδιο σημείο. Η μεγάλη έλλειψη γύρω από αυτά, που δεν φαίνεται ολόκληρη, είναι η τροχιά της σελήνης. Η γραμμή που ανεβαίνει από το κάτω μέρος προς τα πάνω δείχνει τη τροχιά τους αστεροειδούς.

Το πιο πάνω διάγραμμα, όπως και οι πιο πάνω πληροφορίες, προέρχονται από το ακόλουθο:

http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2013/02/ecoalert-nasa-will-livestream-asteroid-flyby-this-friday.html

 

Η πιο κάτω μικρή ταινία αναπαριστά το πέρασμα του αστεροειδούς. Αντίθετα όμως από ό,τι καταλαβαινουμε από το πιο πάνω διάγραμμα, εδώ φαίνεται πως ο αστεροειδής δεν κινείται στο επίπεδο της τροχιάς της γης, αλλά περίπου κάθετα.

Asteroid 2012 DA14 Misses Satellites (and Earth) - Fortunately! | New Animation
(Για πολύ λίγο, ο αστεροειδής 2012 DA14 δεν κτυπά τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους
(και τη γη) -- Νέα γραφική παράσταση)

http://www.youtube.com/watch?v=B6MDltGqrqg&NR=1&feature=endscreen

 

Η τηλεόραση της ΝΑΣΑ, που εκπέμπει στο διαδίκτυο, θα μεταδίδει σχολιασμό του περάσματος του αστεροειδούς, που θα αρχίσει σήμερα στις 9 μ.μ. (11 π.μ. ώρα Ειρηνικού, για τους αμερικανούς). Θα μεταδίδεται επίσης και γραφική αναπαράσταση της πορείας του.

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

 

Παράρτημα -- Μετεωρίτης έσκασε πάνω από τη ρωσσική πόλη Τσελυαμπίνσκ

Σήμερα στις 9 π.μ. ένας μετεωρίτης θεάθηκε να καίγεται ενώ περνούσε στον ουρανό, πάνω από τη πόλη Τσελυαμπίνσκ (Chelyabinsk) της Ρωσσίας, 1500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας στα Ουράλια όρη. Αυτόπτες μάρτυρες από τη περιοχή είπαν πως δημιουργήθηκε μια πολύ λαμπερή μπάλα φωτιάς, σχεδόν σαν τον ήλιο. Ταυτόχρονα ακούστηκε ένα δυνατό μπούμ, αρκετά δυνατό για να σπάσει γυαλιά και να ξεκινήσει τους συναγερμούς αυτοκινήτων.

Αλλού διαβάσαμε πως ο μετεωρίτης δεν έχει σχέση με τον αστεροειδή. Στο ράδιο ακούσαμε να τους συνδέουν.

Σε μια ευτυχή περίπτωση, κάποιος κατάφερε να κινηματογραφήσει το μετεωρίτη. Αγνοήστε όμως την ημερομηνία που φαίνεται πάνω στην εικόνα, είναι λάθος.                                                                                                           

http://www.youtube.com/watch?v=4ZxXYscmgRg

 

-.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Λάμπρος Καλλένος είπε…
Κάναμε λάθος, λοιπόν, να δώσουμε πίστη στις ανταποκρίσεις των μέσων ενημέρωσης, παρά στη πληροφόρηση από τις δικές μας πηγές. Ο μετεωρίτης πάνω από τα Ουράλια και ο αστεροειδής που πέρασε "πολύ κοντά" ήταν άσχετοι μεταξύ τους. Η ακόλουθη ταινία δείχνει μιαν αναπαράσταση της τροχιάς του μετεωρίτη των Ουραλίων, όπου φαίνεται πως επρόκειτο για τελείως άσχετα μεταξύ τους σώματα:

http://www.youtube.com/watch?v=hiHTnBNGtng
Ο χρήστης Λάμπρος Καλλένος είπε…
Συμπληρώνουμε το πιο πάνω κείμενο με την ακόλουθη σελίδα της ΝΑΣΑ, η οποία δίνει ένα υπολογισμό για τον αριθμό των αστεροειδών ανάλογα με το μέγεθος τους.

http://www.nasa.gov/mission_pages/WISE/multimedia/gallery/neowise/pia14734.html

-.

Τελευταία δημοσίευση