Δείγμα «χώματος» από ένα αστεροειδή

Αύριο Κυριακή, 24 Σεπτ. 2023, θα προσγειωθεί στην έρημο της Γιούτα, στις ΗΠΑ, η κάψουλα του σκάφους ΟΣΙΡΙΣ-ΡΕΞ, με δείγμα που συνέλεξε από τον αστεροειδή Μπέννου. Ο Μπέννου έχει διάμετρο κάτι παραπάνω από 500 μέτρα.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε το 2016. Έφτασε στον αστεροειδή το 2018, και μπήκε σε τροχιά γύρω από αυτόν. Τον φωτογράφισε και τον μελέτησε για δυο χρόνια, με σκοπό να διαλέξουν το καλύτερο μέρος για να πλησιάσει το σκάφος και να πάρει ένα δείγμα. Η επιστροφή στη γη κράτησε άλλα δυο-τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις γνώσεις μας για την δημιουργία του ηλιακού συστήματος, αυτό προέκυψε από ένα μεγάλο νέφος σωματιδίων, που από την ίδια του την έλξη μπήκε σε περιστροφή, γύρω από το κέντρο βάρους του. Αυτό προκάλεσε την συσπείρωση του στο κέντρο, με αποτέλεσμα να συμπιεστεί πολύ. Ανέβηκε η θερμοκρασία και σχηματίστηκε ο ήλιος. Ο ήλιος μόνος του αποτελεί το 98% της ύλης του ηλιακού συστήματος. Γύρω από τον ήλιο, με την περιστροφή και την συσπείρωση της υπόλοιπης ύλης του νέφους, σχηματίστηκαν μεγάλα και μικρά σώματα. Αυτά συνενώνονταν μεταξύ τους αλλά και συγκρούονταν και διαλύονταν. Εν τέλει, σχηματίστηκαν οι πλανήτες.

Παρέμειναν όμως και υπολείμματα, που σήμερα τα βλέπουμε σαν μεγάλους ή μικρότερους βράχους που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, οι λεγόμενοι αστεροειδείς. Αυτοί παρέμειναν ανάλλαχτοι, όπως ήταν τον καιρό που σχηματίστηκαν, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Δηλαδή, η σύσταση τους είναι η ίδια με την σύσταση της γης, όταν σχηματίστηκε πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη του δείγματος από τον αστεροειδή Μπέννου, λοιπόν, έχει σκοπό να μάθουμε την σύσταση αυτής της πρωταρχικής ύλης. Και έτσι να μάθουμε αν υπήρχαν σ' αυτήν μόρια και ουσίες που οδήγησαν στην εμφάνιση της ζωής όπως την ξέρουμε στην γη, ή αν αυτά σχηματίστηκαν αργότερα.

Με την εξερεύνηση του διαστήματος και των πλανητών τις τελευταίες δεκαετίες, μάθαμε πάρα πολλά. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, πως η σημερινή μας θεωρία για τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος είναι εν πολλοίς η ίδια που είχε και ο Λαπλάς, ακόμα και πριν την Γαλλική επανάσταση. Οι λαμπρές αναγνώστριες θα θυμούνται το επεισόδειο, όπου ο Λαπλάς εξέθεσε στον Λουδοβίκο την θεωρία του για τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, και ο Λουδοβίκος αποκρίθηκε σχολιάζοντας: «Μα, σε όλα αυτά δεν υπάρχει ο Θεός». Στο οποίο, ο Λαπλάς απάντησε: «Δεν χρειάστηκα αυτήν την υπόθεση».


Είδηση για την άφιξη του σκάφους ΟΣΙΡΙΣ-ΡΕΞ, και την αναμενόμενη προσγείωση της κάψουλας με το δείγμα από τον αστεροειδή:

( στα ηηγλάζοικα )

https://phys.org/news/2023-09-nasa-spacecraft-biggest-sample-asteroid.html



Η αποστολή στον αστεροειδή Μπέννου

3 λεπτά, 45 δευτερόλεπτα




Επισκόπηση της αποστολής στον Μπέννου

1 ώρα, 50 δευτερόλεπτα




Ζωντανή εκπομπή της ΝΑΣΑ για την άφιξη της κάψουλας

Θα αρχίσει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στις 5.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος και Κύπρου.

https://www.youtube.com/live/Kdwyqctp908?si=I_faENtTJroqIzLE


-,

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση