Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ορατός ξανά σήμερα πάνω από τη Κύπρο

Σήμερα Κυριακή, στις 6.11 μ.μ., ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα είναι ορατός από τη Κύπρο για πέντε λεπτά.

το διάγραμμα προέρχεται από τη ΝΑΣΑ

Ημερομηνία και ώρα : σήμερα Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου, στις 6.11 μ.μ.

Διάρκεια ορατότητας: 5 λεπτά

Εμφάνιση: στα Δυτικά - Βορειο-Δυτικά
Αυτή είναι η κατεύθυνση ανάμεσα στα Δυτικά και στα Βορειο-Δυτικά.

Εξαφάνιση: στα Νότια - Νοτιο-Ανατολικά
Αυτή είναι η κατεύθυνση ανάμεσα στα Νότια και στα Νοτιο-Ανατολικά.

Με άλλα λόγια, ο σταθμός θα εμφανιστεί περίπου από τη κατεύθυνση του Κορμακίτη, και θα χαθεί περίπου στη κατεύθυνση της Αγίας Νάπας.

Μέγιστο ύψος στον ορίζοντα: 52 μοίρες.
Αυτό σημαίνει πως θα φανεί λίγο πάνω από τη μέση του ουρανού, δηλαδή λίγο πάνω από τη μέση του διαστήματος ανάμεσα στον ορίζοντα και στο ζενίθ.

Πηγή των πιο πάνω πληροφοριών:

http://spotthestation.nasa.gov/

Μερικές ακόμα πληροφορίες για το σταθμό γράψαμε τη προηγούμενη φορά:

http://keryneia.blogspot.com/2012/12/blog-post_11.html

-.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Georgia είπε…
Για να χαθεί από τον ορίζοντα σε 5 λεπτά πρέπει να πηγαίνει πολύ γρήγορα, σωστά; Κατάφερες ποτέ να τον δεις; Την προηγούμενη φορά δεν τα κατάφερα :-/. Έψαξα και για application για android αλλά δεν βρήκα. Έχεις κάτι υπόψη σου; [Δεν ήξερα ότι υπήρχε κάτι τέτοιο μέχρι που το είδα στο μπλογκ σου! Ευχαριστώ για την κοινοποίηση!].
Ο χρήστης Λάμπρος Καλλένος είπε…
Ναι, αρκετά γρήγορα. Εχει ταχύτητα 7706,6 μέτρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή 27743,8 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. (Αυτά είναι από τη βουκινοπαιδεία, λύση πρόχειρη. Η βουκινοπαιδεία είναι πάρα πολύ συχνά αναξιόπιστη, μα σε ζητήματα όπου δεν υπάρχουν κοινωνικές ή πολιτικές διαφορές, καταφέρνει να είναι αξιόπιστη). Η ταχύτητα αυτή είναι κάπου 185 φορές πιο γρήγορα από ένα αυτοκίνητο που πάει με 150 χιλιόμετρα!!

Κάνει λοιπόν μια πλήρη περιφορά γύρω από τη γη κάθε 92 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Ητανε λάθος, λοιπόν, αυτό που έγραψα μια προηγούμενη φορά, ότι δηλαδή ο σταθμός θα περάσει πάνω από τη Κύπρο, διότι αυτό συμβαίνει κάθε κάμποσες μέρες. Τότε, ξαναέρχεται στη περιοχή μας και περνά από πάνω κάθε ενάμιση ώρα, κάθε φορά και σε τροχιά παραδίπλα με τη προηγούμενη. Δεν είναι όμως ορατός σε κάθε πέρασμα. Για να μπορούμε να τον δούμε πρέπει να περάσει λίγο πριν την ανατολή, ή λίγο μετά τη δύση, ώστε να αντανακλασθεί ο ήλιος πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες, και να είναι και ο ήλιος πολύ χαμηλά ώστε να φανεί ο σταθμός.

Πριν 19 μέρες, που ξαναπέρασε, κατάφερα να τον δω για κάπου πέντε δευτερόλεπτα. Ητανε σαν ένα μεγάλο άστρο, σαν ένα φωτάκι που εκινείτο πολύ γρήγορα στον ουρανό. Ητανε ψηλά στο ζενίθ, και υπολόγιζα πως θα φαινόταν για κάμποσο, μέχρι να φτάσει στον ορίζοντα. Γύρισα λοιπόν να πω κάτι σε μια ξαδέλφη μου, ...και ο σταθμός χάθηκε!!, δεν τον ξαναείδα!! Δεν υπολόγισα πως, όσο προχωρά, τόσο απομακρύνεται από τον ήλιο που έδυσε πίσω από τον ορίζοντα. Δηλαδή, δεν χάνεται χαμηλά στον ορίζοντα, αλλά μπορεί και αρκετά ψηλά.

Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια εφαρμογή για τηλέφωνο. Η σελίδα της ΝΑΣΑ δεν αναφέρει τίποτε σχετικό. Ισως δεν θα υπάρχει, διότι αυτές οι αναγγελίες του πότε ο σταθμός είναι ορατός σε μια περιοχή άρχισαν μόλις στις αρχές του Νοέμβρη. Αραγε..., αν κάποιος προγραμματιστής έφτιαχνε κάτι...

Οσοι είναι στην Αμερική και το ζητήσουν, παίρνουν μήνυμα στο κινητό τους. Για όλους τους άλλους, η ΝΑΣΑ στέλνει μήνυμα σε μια διεύθυνση που θα δώσεις.
-.
Ο χρήστης Georgia είπε…
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! :) Γράφτηκα κι εγώ μόλις διάβασα την πρώτη σου καταχώρηση και έπιασα το email σήμερα - αλλά ένιωσα λίγο χαμένη με τις οδηγίες! Εσύ τα εξήγησες καλύτερα :).
Η εφαρμογή για να γίνει χρειάζεται δεδομένα για όλη τη διαδρομή διαφορετικά δεν θα είχε νόημα.

Να' σαι καλά, και σε ευχαριστώ και πάλι.

Τελευταία δημοσίευση