Εντός ολίγου, στον Άρη!!

Το περασμένο Νοέμβριο του 2011, εκτοξεύτηκε ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο με προορισμό τον Άρη. Σήμερα, μετά από περισσότερο από οκτώ μήνες, το διαστημόπλοιο αυτό πλησιάζει τώρα τον Άρη, και σε λίγες μέρες αναμένεται ότι θα αρχίσει η κάθοδος στην επιφάνεια μιας κάψουλας που μεταφέρει το διαστημόπλοιο.
Μέσα στη κάψουλα βρίσκεται ένα αυτόματο όχημα, που οι Αμερικάνοι επιστήμονες ονόμασαν "Περιέργεια" ("Curiosity"). Το όχημα αυτό θα προσεδαφιστεί μέσα σ' ένα κρατήρα με το όνομα Γκέηλ (Gale). Θα κινείται εκεί μέσα στο κρατηρα, και θα επιλέγει ενδιαφέροντα σημεία, θα παίρνει χώμα και θα κάνει αναλύσεις. Επίσης θα στέλνει φωτογραφίες, ταινίες και όλα τα άλλα στοιχεία πίσω στη Γη.
Το όχημα "Περιέργεια" ζυγίζει ένα τόνο, είναι δηλαδή πιο βαρύ και πιο μεγάλο από προηγούμενα οχήματα. Για το λόγο αυτό δεν κινείται με ηλεκτρισμό από ηλιακούς συλλέκτες, αλλά με μια πυρηνική μπαταρία. Η μπαταρία έχει ένα πυρηνικό υλικό, που διασπάται και παράγει θερμότητα, η οποία μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό.
Προσεγγίζοντας τον Άρη, το διαστημόπλοιο με τη κάψουλα έχει ταχύτητα περισότερο από 48 χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα. Αυτά θα πρέπει να μειωθούν σταδιακά στο μηδέν, ώστε να μπορέσει να γίνει η προσεδάφιση.
Κατά τη κάθοδο της κάψουλας μέσα στην ατμόσφαιρα, η θερμική ασπίδα της θα αναπτύξει θερμοκρασία 1600 βαθμών, δεν γνωρίζουμε όμως αν πρόκειται για βαθμούς Κελσίου ή Φαρενάϊτ (άκου φαρενάϊτ!! άκου ....μίλια!! είναι τρελλοί αυτοί οι πάμφυλοι). Θα καθοδηγείται προς το επιλεγμένο σημείο προσεδάφισης με τη χρήση μικρών πυραύλων στο πίσω μέρος της.
Διαφορετικά με ό,τι συμβαίνει με τη Σελήνη, ο Άρης έχει ατμόσφαιρα. Αυτο σημαίνει πως η προσεδάφιση δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο όπως στη Σελήνη, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ένα αλεξίπτωτο. Και επειδή η ατμόσφαιρα είναι αραιή, 100 φορές πιο αραιή από ό,τι η ατμόσφαιρα της Γης, το αλεξίπτωτο θα είναι μεγάλο. Μετά το κάτω μέρος της κάψουλας θα ανοίξει, αφήνοντας να φανεί το όχημα που θα προσεδαφιστεί. Ύστερα το αλεξίπτωτο θα λυθεί, και η κάψουλα θα ελευθερώσει το όχημα μαζί με τη κατασκευή που είναι τοποθετημένο μέσα της. Η κατασκευή αυτή, που την ονομάζουν "γερανό του ουρανού", θα σταματήσει να κατεβαίνει με τη χρήση πυραύλων. Τότε ο γερανός θα χαμηλώσει το όχημα στην επιφάνεια κρεμασμένο με συρματόσχοινα, έτσι ώστε οι πύραυλοι του γερανού να μην αναταράξουν τη σκόνη της επιφάνειας, και να προκαλέσουν ζημιά στα όργανα του οχήματος. Οταν το όχημα κατεβεί, ο γερανός θα ανυψωθεί και θα πέσει κάπου στην επιφάνεια του Άρη (σκουπίδια και στον Άρη!!).
Η όλη διαδικασια της καθόδου προγραμματίζεται να διαρκέσει επτά λεπτά. Πρέπει να πούμε πως στη διάρκεια αυτή δεν θα μπορεί να γίνει καμμιά διορθωτική επέμβαση από τη Γη, διότι ένα σήμα από τη Γη φτάνει στον Αρη μετά από 14 λεπτά!! Οι Αμερικάνοι ονόμασαν τη περίοδο της καθόδου ως "τα επτά λεπτά του τρόμου"! Θα είναι ένα εγχείρημα με καθόλου περιθώριο λάθους, και αν πετύχει θα είναι πράγματι ένας άθλος της τεχνολογίας.
Η πιο κάτω ταινία εξηγεί το τρόπο που η κάψουλα θα μπει μέσα στην ατμόσφαιρα του Άρη και το όχημα "Περιέργεια" θα προσεδαφιστεί.


Το ότι ο Άρης είχε κάποτε νερό είναι γνωστό από διάφορα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του. Ενας κύριος σκοπός αυτής της αποστολής είναι να διευκρινίσει αν έχει και σήμερα νερό, π.χ. θαμένο κάτω από την επιφάνεια. Και βέβαια, θα προσπαθήσουν να δώσουν μιαν απάντηση στο μεγάλο ερώτημα που η εποχή μας φαίνεται ότι θα μπορέσει τελικά να απαντήσει: υπάρχει ζωή στον Άρη; υπήρχε κάποτε ζωή στον Άρη;

Η ώρα της προσεδάφισης
Η ακόλουθη ταινία δίνει και την ώρα της προσεδάφισης (περίπου στα 0:18 δευτερόλεπτα), καθώς και τη θέση του σημείου προσεδάφισης πάνω στον Άρη.

Η ταινία, που προφανώς απευθύνεται σε αμερικανούς, λέει, περίπου στα 0:18 δευτερόλεπτα, πως η προσεδάφιση στον Άρη θα γίνει στις 10.31 μ.μ. της 5ης Αυγούστου σύμφωνα με τη ζώνη ώρας Ειρηνικού (αμερικανιστί: PDT). Σύμφωνα με την σελίδα αυτή, η ζώνη ώρας Ειρηνικού είναι 7 ώρες πριν την ζώνη ώρας του Γκρήνουιτς (που συμβολίζεται με GMT). Επίσης, τώρα που είναι καλοκαιράκι και έχουμε θερινή ώρα, η ζώνη ώρας της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι τρεις ώρες μπροστά από την ώρα Γκρήνουιτς.
Ωστε, για τα καθ' ημάς, η προσεδάφιση του οχήματος στον Άρη θα γίνει συνολικά 10 ώρες μπροστά από την ώρα που αφορά τους Πάμφυλους της δύσεως, δηλ. θα γίνει στις 8.31 π.μ. της Δευτέρας 6ης Αυγούστου 2012.

Οι άνθρωποι στον Αρη το 2032
Η αποστολή αυτή είναι μια προκαταρκτική εξερεύνηση του Αρη, εν όψει της αποστολής ανθρώπων εκεί, που προγραμματίζεται για το 2032. Το γιου-τούμπα-τούμπου έχει αρκετές σχετικές ταινίες. Η λέξη-κλειδί είναι Project Orion, στο σημείο αυτό, όμως, το σκάφος μας θα πάει για ύπνο.
Πριν από την αποστολή ανθρώπων στον Άρη, προγραμματίζουν επανέναρξη των αποστολών ανθρώπων στη Σελήνη για το 2020.
Φαίνεται, λοιπόν, πως μέχρι το 2040 θα έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις του αποικισμού του ηλιακού μας συστήματος. Και πράγματι, αν σκεφτεί κανείς τις τρομερά αφιλόξενες συνθήκες στον Ερμή και την Αφροδίτη, και τις μεγάλες αποστάσεις και τις συνθήκες στους άλλους πλανήτες πέραν του Αρη, φαίνεται βάσιμο πως για πολλές δεκαετίες οι μόνες βάσεις στο ηλιακό μας σύστημα θα είναι στο φεγγάρι και στον Αρη. Στη διάρκεια της δικής μας ζωής ίσως προλάβουμε να δούμε και τη γέννηση των πρώτων ανθρώπων στο φεγγάρι ή σε άλλους πλανήτες.
Εξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα..., χμμ..., αυτό θα χρειαστεί να περιμένει, και μάλλον θα περιμένει πολλούς αιώνες και χιλιετίες. Εκτός κι αν γίνουν ανακαλύψεις για το σύμπαν και τεχνολογικές πρόοδοι στη ταχύτητα των ταξιδών που να κάνουν εφικτή και χρήσιμη την αποστολή ανθρώπων πέραν του ηλιακού μας συστήματος.
Ουσιαστικά, λοιπόν, η προσεδάφιση σε λίγες μέρες στον Άρη θα θέσει τα θεμέλια του κόσμου των ανθρώπων όπως θα είναι για πολύ καιρό στο μέλλον.

Και αμερικανικό και διαστημόπλοιο ;
Απομένει ένα άλλο θέμα που αξίζει να σχολιαστεί.
Ολοι εμείς που εμαυρίσαμε από τα έργα και τα άγρια του ιμπεριαλισμού, πως γίνεται να θαυμάζουμε τώρα το διαστημόπλοιο των αμερικάνων; Να ξεχάσουμε τη προέλευση του, και να υιοθετήσουμε μιαν ανόητη και αβάσιμη και πολύ άκαιρη προσέγγιση πως πρόκειται, τάχα, για το σκάφος μας όλων των ανθρώπων;
Οχι, βέβαια. Το ζήτημα υπάρχει, και θα του αφιερώσουμε πιο πολλές σκέψεις αργότερα, σε τρία τέρμινα.

Προσθήκη, Κυριακή, 5:41 μ.μ., 5 Αυγ 2012Με την ευκαιρία της προσεδάφισης, η αμερικανική ΝΑΣΑ κάνει ζωντανά μιαν εκπομπή στο διαδίκτυο, που μπορείτε να τη παρακολουθήσετε από την ακόλουθη σελίδα:

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

Υπάρχουν και μερικοί άλλοι τρόποι:

http://mashable.com/2012/08/04/watch-mars-rover-landing/

-.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Ο χρήστης Χωρίς Όνομα είπε…
Μα καλά, κάθησες και έγραψες ένα τόσο προσεγμένο (ομολογουμένως) κείμενο για να μας πετάξεις στο τέλος την αντιαμερικανική κοτσάνα σου; Μα πάλι ο ιμπεριαλισμός σας φταίει; Όταν ο ιμπεριαλισμός έχει άλλο χρώμα γιατί παθαίνετε αχρωματοψία, βρε παιδάκι μου; Και καμμία υποχρέωση δεν έχεις, ούτε σε ανάγκασε κανείς να το θαυμάσεις. Ο σοβαρός κόσμος προχωράει μπροστά, ακόμα κι αν στο όνομα αυτής της προόδου θα υπάρξουν κάποια θύματα. Είναι κανόνας της φύσης που εσύ και όλοι οι άλλοι μπρεδεμένοι δήθεν "αριστερο-προοδευτικοί" άλλοτε αγνοείτε άλλοτε εφαρμόζετε επιλεκτικά. Φαντάζομαι όταν οι "φίλοι" σου οι μπολσεβίκοι έστειλαν την Λάικα στο διάστημα εσύ και όλα τα άλλα χαζοχαρούμενα και νυν ορφανά του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλ-κομμουνισμού, είχατε χεστεί από την χαρά σας. Και να μην έχεις καμμιά αυταπάτη, φουκαρά μου: Το διαστημόπλοιο ΔΕΝ είναι "όλης της ανθρωπότητας", Αμερικανικό είναι. Άμα μπορείτε, φτιάξτε και σεις ένα τέτοιο διαστημόπλοιο και ελάτε να εξερερυνήσουμε τον κόσμο μαζί. Αλλά τι λέω τώρα; Εδώ υπάρχουν χωριά στην Ελλάδα που -ακόμα- δεν πάνε δρόμοι, στον Άρη θα στείλουμε διαστημόπλοιο; Άντε κάνα χαρταετό να σηκώσουμε, για πιό ψηλά, αδύνατόν.
Ο χρήστης Λάμπρος Καλλένος είπε…
Απλώ λόγω, τους πάντες εχθαίρω ιμπεριαλιστές. Δεν υπάρχει λόγος να νομίζεις πως για τη ταπεινότητα μας υπάρχει ιμπεριαλισμός αποδεκτός.

Δεν συμπαθώ και πολύ αυτή τη "πρόοδο". Και πολύ περισσότερο δεν συμπαθώ και τα θύματα για χάρη της.

Σε μια ανθρωπότητα ελεύθερη από τον ιμπεριαλισμό και από άνισες οικονομικές σχέσεις, σε μια ανθρωπότητα από κοινότητες προσώπων, έθνη κοινοτήτων και κοινότητα εθνών, όλοι θα μπορούν να φτιάξουν τα πάντα. Εξ άλλου, αυτό είναι αναγκαίο χαρακτηριστικό για να πούμε πως οι χώρες και οι λαοί είναι πια ελεύθεροι. Δεν βλέπω όμως γιατί θα πρέπει οι χώρες του κόσμου να θαυμάζουν άκριτα ή να αντιμετωπίζουν χωρίς κριτική όσους φτιάχνουν τώρα διαστημόπλοια. Τα διαστημόπλοια δεν αναιρούν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
-.