Αξιοποιώντας την υπολογιστική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων προσωπικών υπολογιστών

Υπάρχουν πολλά προβλήματα της επιστήμης και της τεχνολογίας που για να λυθούν χρειάζονται πάρα πολλοί υπολογισμοί. Νέα φάρμακα, η κλιματική αλλαγή, νέα υλικά, μοντελοποίηση και έλεγχος διαφόρων επιστημονικών θεωρίων, μαθηματικά ζητήματα, είναι μερικές από τις κατηγορίες.

Οι υπολογισμοί αυτοί θα μπορούσαν να γίνουν με ενα υπερ-ταχύ υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας. Αυτή η λύση όμως είναι πανάκριβη. Για ορισμένα δε προβλήματα, δεν υπάρχει ακόμα τόσο ταχύς υπολογιστής που να μπορεί να τελειώσει τους αναγκαίους υπολογισμούς σε εύλογο χρόνο.

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετές ώρες που ο προσωπικός υπολογιστής που έχει ο καθένας δεν μας χρειάζεται.  Π.χ. τις βραδυνές ώρες, ή τις ώρες που λείπουμε από το σπίτι.  Ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, δεν χρησιμοποιούμε όλη την ώρα όλη την υπολογιστική του δύναμη.

Μια λύση, λοιπόν, για τα προβλήματα αυτά που απαιτούν μεγάλη υπολογιστική δύναμη, είναι να διαμοιραστούν οι υπολογισμοί αυτοί σε πολλούς προσωπικούς υπολογιστές, οι οποίοι ανήκουν σε χρήστες που συμφωνούν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν. Ο κάθε υπολογιστής θα κάνει ένα μέρος των υπολογισμών, και όταν τελιώσει θα στέλνει τα αποτελέσματα σε ένα κεντρικό υπολογιστή.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα πρόγραμμα, που να οργανώνει και να συντονίζει το διαμοιρασμό των υπολογισμών και να συγκεντρώνει τα αποτελέσματα. Το πανεπιστήμιο του Μπέρκελεϋ ετοίμασε ένα τέτοιο πρόγραμμα, που επιτρέπει σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικούς υπολογιστές να συνεισφέρουν την υπολογιστική τους δύναμη για τη λύση ενός ιατρικού, επιστημονικού ή μαθηματικού προβλήματος.

Το πρόγραμμα αυτό λέγεται BOINC (ε, ναι, έχουν και χιούμορ),

http://boinc.berkeley.edu/index.php

και μπορείτε να το κατεβάσετε από τη σελίδα αυτή:

http://boinc.berkeley.edu/download.php

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια