Ιωάννου Βατάτζη χρυσό νόμισμα

« . . .  Μετά τη μάχη της Κλοκοτίνιτζας (1230) ο γιος του Θεόδωρου, Ιωάννης Δούκας Κομνηνός ανακηρύσσει εαυτόν δεσπότη Θεσσαλονίκης. Η φρουρά του θα εγκαταλείψει τη Ρεντίνα, μόλις πληροφορηθεί πως καταφθάνει στην περιοχή μεγάλο εκστρατευτικό σώμα της Νίκαιας με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Ιωάννη Βατάτζη.[3] Ο Βατάτζης εισήλθε στο κάστρο και διανυκτέρευσε εκεί (1242).



Χρυσό νόμισμά του (εικ.) που βρέθηκε εσωτερικά της πύλης εισόδου, ίσως προέρχεται από την ιστορική εκείνη διανυκτέρευση.


«Ο μεν ουν βασιλεύς Ιωάννης ... επεί δε παρήλθε τα της Θράκης και Μακεδονίας χωρία, ήδη δε και την Χριστούπολιν παρήμειψε και τον Στρυμόνα, τω φρουρίω της Ρεντίνης προσέσχεν, υπό τινων τηρουμένων του Ιωάννου' οι και προ του τα στρατεύματα του βασιλέως Ιωάννου ιδείν καταλιπόντες το φρούριον, φυγή χρησάμενοι δρομαίοι την Θεσσαλονίκην εισήεσαν. Έρημον δε ανδρών πολεμιστών ευρόντες οι του βασιλέως κατέσχον αυτό και φυλακήν εγκατέστησαν...»

Γεώργιος Ακροπολίτης, Χρονική διήγησις

. . . »

πηγή του πιο πάνω:

Το κάστρο της Ρεντίνας
http://protostrator.blogspot.com.cy/2011/02/blog-post.html



Η μεγάλη φωτογραφία του χρυσού νομίσματος του Ιωάννη Βατάτζη προστίθεται τώρα από εμάς εδώ, στη δημόσια διάθεση του διαδικτύου. Εξ όσων δείχνει μια αναζήτηση στις φωτογραφίες του γκούγκωλ, αυτή πρέπει να είναι η πιο μεγάλη φωτογραφία αυτού του νομίσματος στο διαδίκτυο. Δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας για τον «Ονήσιλο».

Η αρχική εικόνα βρισκότανε στο εξώφυλλο ενός ψηφιακού βιβλίου («Αλεξιάς»). Από το αρχείο του βιβλίου δημιουργήθηκε ένα νέο αρχείο με τη σελίδα του εξωφύλλου, και με ανάλυση 300 στιγμές ανά φράγκικο δάκτυλο (φραγκιστί dpi), χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα PDF-XChange Editor, http://www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-editor.


-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια