Η διζωνική άλλοτε και τώρα

Μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, η Κύπρος βρέθηκε κάτω από διεθνή πίεση και απομόνωση, επειδή ...έκανε εκείνο που υποτίθεται ότι είχε δικαίωμα να κάνει: απέρριψε το σχέδιο Ανάν.

Στις συνθήκες εκείνες, η πολιτική του λεβέντη Τάσσου μιλούσε για ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο. Και σωστό περιεχόμενο ήταν η θέση για ελευθερία διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης και ελευθερία κτήσης περιουσίας.

Σήμερα, είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα θαλάσσια αποθέματα φυσικού αέριου, ίσως και πετρελαίου, αναβαθμίζουν τη θέση της Κύπρου, οι έρευνες έχουν προχωρήσει πολύ και η εκμετάλλευση είναι πολύ κοντά. Και επίσης, πέρυσι η Ρωσσία και η Γαλλία έδιωξαν το τουρκικό πλοίο που απειλούσε την εξόρυξη της εταιρείας "Νόμπολ". Στη περιοχή μας, επίσης, έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές: η Αραβική εξέγερση και η άνοδος της Κουρδικής επανάστασης.

Στις νέες αυτές συνθήκες, ο Γιώργος Λιλλήκας έχει κι αυτός προχωρήσει πιο πέρα τη πολιτική του Τάσσου, και απορρίπτει τη διζωνική εξ αρχής. Δηλαδή, δέχεται τη πολιτική για ομοσπονδία, αλλά θα αποσύρει όλες τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει. Κεντρική θέση του Γιώργου Λιλλήκα είναι η κατοχύρωση της ελευθερίας διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας για όλους.

-

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια