Ο Γιάννης Καρεκλάς ...και ο Ηρακλής

Ο Γιάννης Καρεκλάς ...και ο Ηρακλής
Διδακτική ιστορία για έγκριτους δημοσιογράφους

Πριν μερικά χρόνια έγιναν ανασκαφές στη Θήβα. Από όσα ηύραν οι αρχαιολόγοι, εσυμπεράναν πως πρέπει να ήταν ένα μέρος όπου οι αρχαίοι θεωρούσαν πως εκεί γεννήθηκε ο Ηρακλής.

Τι μετάδωσε το ΡΙΚ; Μετάδωσε πως "οι αρχαιολόγοι βρήκαν το σπίτι όπου εγεννήθηκε ο Ηρακλής".

Τηλεφώνησα αμέσως στο ΡΙΚ, και ζήτησα κάποιον για να κάμω ένα σχόλιο για τις ειδήσεις τους. Με ενώσαν να μιλήσω..., ναι!!, με τον ίδιο τον διευθυντή ειδήσεων, τον κ. Καρεκλά.

--Ναι, κύριε, τι θέλετε; λέει αυτός.

--Ε, στες ειδήσεις, είπετε ότι ευρέθηκε το σπίτι όπου εγεννήθηκε ο Ηρακλής.

--Μάλιστα, κύριε, τι θέλετε;

--Ε..., τούτο. Είπετε ότι ευρέθηκε το σπίτι όπου εγεννήθηκε ο Ηρακλής.

--Ναι, μάλιστα, κύριε..., τι θέλετε;

Η φωνή του μου έλεγε "είμαι ένας πολυάσχολος άνθρωπος, και δεν έχω πολύ χρόνο...". Και επειδή φαινόταν πως μόνος του δεν θα καταλάβαινε τι μετάδωσε το κρατικό μας ραδιόφωνο, αναγκάστηκα να του το εξηγήσω, πριν μου κλείσει το τηλέφωνο.

--Ξέρετε, του είπα, ο Ηρακλής είναι πρόσωπο της μυθολογίας, και γι' αυτό δεν υπάρχει σπίτι όπου εγεννήθηκε, και οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν ποτέ να βρουν έτσι σπίτι. Το σωστό είναι, ότι οι αρχαιολόγοι νομίζουν πως αυτό είναι το μέρος όπου οι αρχαίοι *εθεωρούσαν* ότι εδώ γεννήθηκε ο Ηρακλής.

--Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε, είπε, κι έκλεισε το τηλέφωνο.

Φυσικά, δεν έγινε καμμιά διόρθωση της είδησης.

Πόσοι ακούσαν τις ειδήσεις του ΡΙΚ; Πενήντα χιλιάδες; εκατό χιλιάδες; εκατό πενήντα χιλιάδες; Πόσοι επροσέξαν και πόσοι διαμαρτυρηθήκαν επειδή ευρέθηκε "το σπίτι όπου εγεννήθηκε ο Ηρακλής"; Μάλλον...., μόνο ένας πελλός.

Αναπόφευκτα, ο Καρεκλάς είναι ακόμη ένας έγκριτος δημοσιογράφος, και εγώ που ενοχλούμαι άμα το κρατικό ραδιόφωνο μεταδίδει ότι βρίσκουν σπίθκια όπου εγεννήθηκε ο Ηρακλής, μάλλον πρέπει να θεωρηθώ κλειστό μυαλό. Ή τουλάχιστον λαφαζάνης.

Μιαν άλλη φορά, διαμαρτυρήθηκα για τα θέματα που μετέδιδε η εκπομπή τους "συν και πλην". Η εποχή του υδροχόου, θεραπείες με μαγνητισμούς, η δύναμη της πέτρας, ραβδοσκόποι, κακή ενέργεια, κλπ. Τους είπα ότι τέτοια θέματα είναι αβάσιμες κουβέντες της εποχής μας, ελαφρότητες χωρίς καμμιά βάση. Είναι μια σημερινή μυθολογία, κάτι παρόμοιο με τους καλλικάντζαρους που είχαν οι παππούδες μας. "Ναι", μου είπαν, "το ξέρουμε, αλλά..., αυτά ζητά ο κόσμος...".

* * * *

Αλεξάνδρα ΧΑΡΑΜΗ, Αρχαία Θήβα --3 Μαρ 2011
http://www.thiva.gr/portalthiva/uploadfiles/arxaia thiva(1).doc

Θ' ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικής Αρχαιότητας), Βοιωτία
http://www.yppo.gr/0/anaskafes/pdfs/TH_EPKA.pdf

εφημ. "Απογευματινή", Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2004, σσ. 48 - 49
σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σελίδα
http://www.apologitis.com/gr/ancient/Iraklis.htm

Ξεκίνησαν οι ανασκαφές στη Θήβα --14 Ιουνίου 2012
http://www.archaiologia.gr/blog/2012/06/14/ξεκίνησαν-οι-ανασκαφές-στη-θήβα/

-.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

Ο χρήστης Petros Evdokas, Πέτρος Ευδόκας είπε…
Συμφωνώ βέβαια με την κριτική για το ΡΙΚ. Και ιδιαίτερα της μεγάλης εκείνης αυθεντίας, του κου Καρεκλά.

Θα σταθώ όμως για μια διευκρίνηση για τού'ν το μέρος του κειμένου: "Μιαν άλλη φορά, διαμαρτυρήθηκα για τα θέματα που μετέδιδε η εκπομπή τους "συν και πλην". Η εποχή του υδροχόου, θεραπείες με μαγνητισμούς, η δύναμη της πέτρας, ραβδοσκόποι, κακή ενέργεια, κλπ. Τους είπα ότι τέτοια θέματα είναι αβάσιμες κουβέντες της εποχής μας, ελαφρότητες χωρίς καμμιά βάση."

Το "αβάσιμες κουβέντες της εποχής μας, ελαφρότητες χωρίς καμμιά βάση" δείχνει δογματισμό και άγνοια.

Η συμβατική ιατρική είναι μείγμα οφέλιμων δραστηριοτήτων, καθώς και ανθρωποκτόνων φαρμάκων, εγχειρήσεων, κοκ. Δείτε για παράδειγμα εδώ τις στατιστικές θανάτων και ασθενειών που προκαλούνται στις ΗΠΑ από την "ορθή" εφαρμογή της συμβατικής ιατρικής - μιλούμε για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς το χρόνο:
http://www.ourcivilisation.com/medicine/usamed/deaths.htm

Η συμβατική ιατρική είναι μείγμα αυτής της βαρβαρικής άγνοιας και αλαζονίας που σκοτώνει ανθρώπους με "επιστημονικές" μεθόδους.

Το ίδιο ισχύει και για τις εναλλακτικές μορφές θεραπευτικής. Αλλά εδώ υπάρχει μια τεράστια διαφορά: οι θεραπείες που είναι βασισμένες σε άγνοια και προκατάληψη σπανίως προκαλούν ασθένειες και σχεδόν ποτέ θάνατο. Ενώ η παραδοσιακή και αρχαία ιατρική επιστήμη (η επιστημονική βάση της εναλλακτικής ιατρικής, πχ. εκείνη του Ιπποκράτη, του Γαληνού, κα.) όταν εφαρμόζεται ορθά σώζει ζωές, θεραπεύει, ανακουφίζει από τον πόνο και έχει μάλιστα ιδιαίτερες εφαρμογές εκεί όπου η συμβατική ιατρική δηλώνει πως ένα περιστατικό είναι "ανίατο".

Για παράδειγμα, ουδείς αρρώστησε ή απέθανε από την τυχόν λανθασμένη χρήση μαγνητών για θεραπεία. Και πολλά άτομα οφελούνται από αυτήν ΑΝ και όταν ενδείκνυται, και ΑΝ εφαρμόζεται ορθά.

Η ελαφριά και ολική απόρριψη όλων αυτών ως "αβάσιμες κουβέντες της εποχής μας, ελαφρότητες χωρίς καμμιά βάση" είναι λανθασμένη προσέγγιση. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι στήριξη της ορθής εναλλακτικής. Αυτό θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις δυσειδεμονίες.

Ακόμα περισσότερο όμως χρειαζόμαστε αναθεώρηση της ανεξέλεγκτης εφαρμογής της συμβατικής ιατρικής ώστε να σώσουμε ανθρώπους από τις "επιστημονικές" μεθόδους βαρβαρότητας που περιέχει.
Ο χρήστης Petros Evdokas, Πέτρος Ευδόκας είπε…
* Ήθελα να γράψω "δεισιδαιμονίες", συγγνώμην.

Πέτρος, petros@cyprus-org.net
Ο χρήστης Λάμπρος Καλλένος είπε…
Αγαπητέ, δυστυχώς δεν συμφωνούμε.

Το θέμα μ' ενδιαφέρει, και θα ήθελα να αφιερώσω πιο πολύ χρόνο, αν και θάταν μάλλον λάθος, αφού υπάρχουν ζητήματα πιο πιεστικά.

Πρώτη και τελευταία κουβέντα: κάποιος ας ετοιμάσει μια μελέτη που να δείχνει στατιστικά σημαντικές θεραπείες με μεθόδους "εναλλακτικής ιατρικής", βεβαιωμένες με τρόπο ανεξάρτητο. Ας σταλεί η μελέτη αυτή σ' ένα επιστημονικό περιοδικό με κριτές (ιγγλιζικός όρος: peer reviewed). Αν δημοσιευθεί, θα μιλούμε σε μιαν άλλη βάση. Αν απορριφθεί, θα πρέπει να αλλάξει είτε η θεωρία είτε η στοιχειοθέτηση της.

Εν συντομία, βλέπω μερικές αντιφάσεις.

Ξεκινάς από στατιστικές για θανάτους από την ιατρική ("συμβατική ιατρική", όπως τη λες) που προκλήθηκαν από κακή εφαρμογή, και με βάση αυτό υποστηρίζεις κάποιες άλλες μεθόδους ή/και αντιλήψεις. Φταίει η κακή εφαρμογή της ιατρικής; Τότε, να βελτιώσουμε την εφαρμογή της. 'Η, η ιατρική έχει λάθος από την ουσία της; Αυτό όμως είνα μια αβάσιμη άποψη.

Η σελίδα με τις στατιστικές που αναφέρεις δεν είναι και πολύ πειστική. Δεν αναφέρει καν τη περίοδο που αφορούν τα στοιχεία αυτά, μάλλον διότι αφορούν διάφορες περιόδους. Ορισμένα στοιχεία είναι πάνω από δέκα χρόνια παλαιά. Εκτοτε, δεν έχει κάτι νεώτερο; Περίμενα δε κάτι από άλλου είδους πηγή.

Μα, θα πούμε πως οι θάνατοι που αναφέρουν τα στοιχεία αυτά προκλήθηκαν "από την 'ορθή' εφαρμογή της συμβατικής ιατρικής"; Ηταν και ορθή εφαρμογή και προκάλεσε και θανάτους;

Το ότι υπάρχουν λοιμώξεις ή άλλα προβλήματα στη νοσοκομειακή περίθαλψη, είναι γνωστό. Γιατί όμως αναφέρεται αυτό σαν επιχείρημα υπέρ άλλων μεθόδων; Επειδή η περίθαλψη έχει προβλήματα, σημαίνει αυτό πως όποιοι άλλοι ισχυρίζονται πως θεραπεύουν με άλλες λεθόδους, είναι από χέρι σωστοί;

Αν η ορθή εφαρμογή προκαλεί θανάτους, γιατί τη λένε "συμβατική ιατρική"; Γιατί δεν τη λένε ανοικτά λάθος ιατρική;

Ε, μα κι από που κι ως που να το πούμε; Διακρίνω εδώ μιαν αντιπάθεια προς την ιατρική, για την οποία αντιπάθεια δεν βλέπω κανένα λόγο. Ενόμιζα πως επέρασε πια η εποχή όπου η ιατρική έπρεπε να αποδείξει την αξία και την ορθότητα της.

Αλλά ακόμα και αληθινά να είναι όλα αυτά τα στοιχεία, διακρίνω μιαν άλλην αντίφαση. Για την "εναλλακτική ιατρική" (όρος σε εισαγωγικά, μέχρι να μας πείσει να τα βγάλουμε) προτείνεται πως υπάρχει σωστή και λάθος εφαρμογή της. Αλλά στην ιατρική (που αυθαίρετα χαρακτηρίζεται ως συμβατική ιατρική), αποδίδεται ένας μεγάλος αριθμός από θανάτους, και τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται σαν επιχείρημα υπέρ άλλων μεθόδων που συνήθως λέγονται εναλλακτικές.

Εναλλακτικό κίνημα και εναλλακτική κοινωνία γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι. Εναλλακτική ιατρική, όχι.

Δεν συμφωνώ πως οι "εναλλακτικές θεραπείες" δεν προκαλούν θανάτους. Πέρα δε από θετική επίδραση λόγω ψυχολογίας (φαινόμενο placebo), η παραμικρή ωφέλεια τους είναι προς απόδειξη.

Εν πάσει περιπτώσει: κάποιος ας ετοιμάσει μια μελέτη που να δείχνει στατιστικά σημαντικές θεραπείες με μεθόδους "εναλλακτικής ιατρικής", βεβαιωμένες με τρόπο ανεξάρτητο. Ας σταλεί η μελέτη αυτή σ' ένα επιστημονικό περιοδικό με κριτές (ιγγλιζικός όρος: peer reviewed). Αν δημοσιευθεί, θα μιλούμε σε μιαν άλλη βάση. Αν απορριφθεί, θα πρέπει να αλλάξει είτε η θεωρία είτε η στοιχειοθέτηση της.

Αυτά είναι εν συντομία. Μάλλον έχουν επαναλήψεις και άλλα λογικά παρατράγουδα, και ας μη ληφθούν τοις μετρητοίς. Αλλά τώρα αυτό μπορώ να γράψω.
-.