Ο τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ έγραψε και μίλησε πολλές φορές εναντίον της κατοχής. Ταυτόχρονα όμως σε πολλά άρθρα του αποκαλεί τα ανώτατα στελέχη του κατοχικού καθεστώτος σαν «υπουργούς» και «προέδρους».
Ο ίδιος δήλωσε, σαν να ήταν το πιο φυσικό πράμα, πως αυτός ήταν που είχε προτρέψει τον Ακιντζί να συμμετάσχει σαν υποψήφιος στην ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος που τη παρουσίασαν για εκλογές. Η δήλωση του Λεβέντ έγινε σε συζήτηση στο σωματείο «Ελεύθερη Καρπασία», κοντά στο οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας», που έγινε κατά τη προεκλογική εκστρατεία του Σενέρ Λεβέντ για τις ευρωεκλογές του Μαϊου 2014. Δυστυχώς, η πολυκοσμία δεν επέτρεψε να ρωτήσουμε εκεί τον Λεβέντ για τη δήλωσή του.
Πως τα συνδυάζει και τα δύο; Πως γίνεται από τη μια να είναι εναντίον της κατοχής, μα από την άλλη να μιλά για «υπουργούς»;; και επίσης να λέει στον Ακιντζί να βάλει υποψηφιότητα ...«για πρόεδρος»;;;
Βλέποντας πως πολλοί ενθουσιάζονται με τον Λεβέντ, χωρίς κανένας όμως να μιλά για το ζήτημα αυτό, έλεγα να γράψω το σημείωμα αυτό.
Σήμερα.... Μαθαίνουμε πως ο Σενέρ Λεβέντ ....«μήνυσε τον Ερτογάν»... συνεργαζόμενος με πρόσωπα του κατοχικού καθεστώτος που εμφανίζονται ως δικαστήριο...
.
Αγωγή κατά του Ερντογάν κατέθεσε ο Σενέρ Λεβέντ
εφημερίδα «Φιλελεύθερος», Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018
http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/569410/agg-kata-toy-erntogn-katethese-o-sener-lebent
.
Μα καλά.... Δεν κόφκει ο νους του Σενέρ Λεβέντ; Δεν καταλαβαίνει πως η ενέργεια του σημαίνει καθαρά πως αναγνωρίζει το καθεστώς της κατοχικής τουρκίας σαν νόμιμο και κανονικό κράτος; Δεν καταλαβαίνει πως το καθεστώς στα κατεχόμενα είναι ένα κατοχικό καθεστώς;
Δυστυχώς...., όχι. Δεν είναι λλίη η πολιτική αντίληψη του Σενέρ Λεβέντ. Κρίνοντας από όσα έχει δηλώσει κι έχει γράψει ο ίδιος πολλές φορές, ο Σενέρ Λεβέντ αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς σαν νόμιμο και κανονικό κράτος.
Δεν υπάρχει τρόπος για να πούμε πως ο Σενέρ είναι από λάθος που «έκαμε αγωγή» συνεργαζόμενος με το κατοχικό καθεστώς.
Πως γίνεται από τη μια να γράφει εναντίον της τουρκικής κατοχής, και από την άλλη με τις ενέργειες του να αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς;;
Οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν πρόσφατα πως ο Λεβέντ θα είναι υποψήφιος τους στις ευρωεκλογές. Ε, μα καλά... Τι συζήτησαν μαζί του πριν το αποφασίσουν;; Πριν αποφασίσουν να τον βάλουν για υποψήφιο τους, ήξεραν πως ο Λεβέντ δέχεται το κατοχικό καθεστώς σαν κανονικό και νόμιμο κράτος;;
Δεν το ήξεραν επειδή ...δεν το έμαθαν; ή μήπως η πολιτική αντίληψη τους για τον αντικατοχικό αγώνα, τους εμπόδισε να δώσουν τη σωστή σημασία;;
Εν πάσει περιπτώσει: μετά την ενέργεια του Λεβέντ «να καταθέσει αγωγή», μια ενέργεια με την οποία ο Λεβέντ αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς, οι Οικολόγοι οφείλουν να διευκρινίσουν τη σημερινή τους θέση. Το ίδιο οφείλει να διευκρινίσει και η «Κίνηση Υποστήριξης Σενέρ Λεβέντ», και κάθε άλλος που μιλά για τον Λεβέντ χωρίς να καταδικάζει τα γραπτά και τις ενέργειες του Λεβέντ με τα οποία αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς.
Ο Σενέρ Λεβέντ πρέπει να διευκρινίσει δημόσια τη θέση του για τη νομιμότητα του κατοχικού καθεστώτος. Οφείλει να αποσύρει την προχτεσινή του ενέργεια, διότι ισοδυναμεί με αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.
Αν θέλει να υποβάλει αγωγή κατά του Ερτογάν, προτείνουμε πως πολύ καλύτερα θα είναι να το κάνει στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι σωστό πως ο αντικατοχικός αγώνας των Κυπρίων μπορεί και πρέπει να γίνει μαζί με τους τουρκοκύπριους. Τα κόμματα της κυρίαρχης σήμερα πολιτικής προσπάθησαν και εν πολλοίς κατάφεραν να σαμποτάρουν αυτό τον κοινό αγώνα. Κατάφεραν να σκεφτόμαστε τις σχέσεις μας με τους τουρκοκύπριους όχι με τρόπο πολιτικό, μα με βάση ...τα σορόπια της ελληνο-τουρκικής φιλίας και συνεργασίας.... Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα της αριστερής πτέρυγας του ΔΗΣΑΚΕΛ: «Οι τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας, οι τούρκοι της Κύπρου είναι αδελφοί μας». Αυτό είναι λάθος, και είναι και απολίτικο. Διότι, οι τούρκοι της Κύπρου δεν είναι αδελφοί μας, είναι σύμμαχοί μας.
Για την ακρίβεια, οι τούρκοι της Κύπρου δεν είναι σύμμαχοι μας, μπορούν όμως να γίνουν. Ε, μα..., και πως να είναι σύμμαχοι, όταν ο αντικατοχικός μας αγώνας είναι ακόμα ανοργάνωτος και πολιτικά ασύντακτος; Δεν μπορεί οι τουρκοκύπριοι να είναι σύμμαχοι σ' ένα αντικατοχικό κίνημα που ακόμα δεν υπάρχει οργανωμένα και ζωντανά.
Δεν αποκλείεται πως με ένα δημοκρατικό τουρκοκύπριο αγωνιστή αργά ή γρήγορα θα γίνουμε επίσης και προσωπικοί φίλοι. Είναι επίσης πιθανό πως αυτή τη φιλία θα τη περιγράψουμε ως «ο αδελφός μου ο τουρκοκύπριος». Αυτό όμως αφορά μια προσωπική σχέση. Εδώ, μιλούμε όχι για τα προσωπικά μας, αλλά για το πως θα γίνει ο αντικατοχικός αγώνας.
Είμαστε λοιπόν υπέρ ενός αντικατοχικού αγώνα μαζί με τους τουρκοκύπριους. Είναι γι' αυτό το λόγο που κάνουμε κριτική στο Σενέρ Λεβέντ, διότι η στάση του σαμποτάρει και δυσφημεί τον κοινό αγώνα με τους τουρκοκύπριους.
Οι προσπάθειες για ένα κοινό αγώνα με τους τουρκοκύπριους έχουν τη σημασία τους. Εννοείται, όμως, πως σήμερα δεν είναι η πιο σημαντική κατεύθυνση στην οποία πρέπει να δράσουμε. Το πιο σημαντικό σήμερα είναι να διαδώσουμε την πρόταση για Αντικατοχικές Πορείες Επιστροφής. Η οργάνωση των πορειών αυτών θα είναι και ο τρόπος να οργανωθεί το αντικατοχικό κίνημα. Τις μέρες αυτές, όμως, προκύπτει ως αναγκαίο να ζητήσουμε δημόσια από τον Σενέρ Λεβέντ να αποσύρει την ενέργεια του προς το κατοχικό καθεστώς. Και επίσης, είναι αναγκαίο να ζητήσουμε από τους Οικολόγους, και τη «Κίνηση Υποστήριξης Σενέρ Λεβέντ», να διευκρινίσουν τη θέση τους.
-.
0 Σχόλια