«Ισοτιμία» που συσκοτίζει το ρατσισμό της διζωνικής

Ενας τουρκοκύπριος εξελέγει για να εκπροσωπήσει τη Κύπρο στη σύνοδο νέων των Ηνωμένων Εθνών...

.
Ο 25χρονος Burak εκπροσωπεί την Κύπρο στη σύνοδο νέων του ΟΗΕ http://politis.com.cy/article/o-25chronos-burak-ekprosopi-tin-kipro-sti-sinodo-neon-tou-oie
.

Υπό τις παρούσες περιστάσεις, το πιο πιθανό είναι ότι δόθηκε σημασία για την εκλογή του και στο ότι είναι τουρκοκύπριος.

Μαθαίνοντας για την εκλογή του, όλοι αντιλαμβανόμαστε σαν κυρίαρχο χαρακτηριστικό το ότι ....είναι τουρκοκύπριος. Η εκλογή του λειτουργεί σαν εκλογή τουρκοκύπριου.

Προφανώς, με τούτο συμφωνεί ...και η ίδια η κυβέρνηση: τον εξέλεξαν ακριβώς για να δείξουν πως ...εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις.

Μα τούτη η πολιτική έχει αποτυχεί, και έχει αποτύχει παταγωδώς.

Η πιο φανερή αποτυχία: Παρά τη διακήρυξη πως δεν κάνουμε διακρίσεις, η κυρίαρχη πολιτική δέχεται και επιδιώκει μια συμφωνία όπου θα νομιμοποιούνται διακρίσεις στη διακίνηση, στη κατοικία, στην εργασία... Και μάλιστα, διακρίσεις σε εθνοτική βάση.

Μια άλλη, πρόσφατη αποτυχία: όταν έφτασε στη δημοσιότητα πως μια τουρκοκύπρια που ήταν στέλεχος του κατοχικού καθεστώτος έδωσε εξετάσεις για τη διπλωματική υπηρεσία, η κυβέρνηση δεν είχε τρόπο να το εμποδίσει αυτό, διότι ....ε, μα..., αφού ο πρόεδρος πίνει καφέ και βλέπει θέατρο με τον παρουσιαζόμενο ως επί κεφαλής του κατοχικού καθεστώτος. Πως θα απορρίψει η κυβέρνηση ένα πρώην στέλεχος του κατοχικού καθεστώτος με βάση το ότι είναι πρώην στέλεχος της κατοχής; Και έτσι..., υποχρεώθηκαν να πουν πως ....«εμείς δεν κάνουμε διακρίσεις».... Δηλαδή, η δήλωση τούτη δεν είναι διακήρυξη ισοτιμίας, μα παραδοχή του αδιέξοδου της κυρίαρχης πολιτικής.

Εξ άλλου, η ισοτιμία δεν είναι της στιγμής διότι η τουρκοκυπριακή μειονότητα παραμένει εκτός εφικτής κυριαρχίας της κυπριακής κυβέρνησης. Και επίσης..., ε, μα αφού ΗΔΗ οι τουρκοκύπριοι παίρνουν όποιο δημόσιο επίδομα ή έγγραφο ζητήσουν, η γλώσσα τους (αν και όσοι τη καταλάβουν) χρησιμοποιείται στο νόμισμα και στα δημόσια έγγραφα, έχουν **θετικές** διακρίσεις στην εξυπηρέτηση από τα νοσοκομεία... Γιατί να εκστασιαζόμαστε από δηλώσεις που θέλουν να δείξουν πως δεν είμαστε ελέφαντες;

** ** ** **

Οποιος και να ήταν, προφανώς εκλέγηκε κάποιος που ήξεραν ότι θα πήγαινε και θα αναπαρήγαγε εκεί τη κυρίαρχη πολιτική. Δηλαδή, μια πολιτική που παρουσιάζει το Κυπριακό ζήτημα όχι ως ζήτημα εισβολής, κατοχής και απελευθέρωσης, μα σαν μια διαμάχη «των δυο κοινοτήτων» όπως λένε.

Σκεφτείτε να εξέλεγαν έναν που να πήγαινε εκεί και να έλεγε «Έξω ο αττίλας και οι έποικοι από τη Κύπρο. Επιστροφή όλων των προσφύγων»....

Το ότι στην ευρωπαϊκή παράδοση ο κάθε πολίτης έχει τα ίδια δικαιώματα, είναι άσχετο με τη περίπτωση. Κάθε αναφορά σ' αυτό σημαίνει υποβάθμιση και συσκότιση της πραγματικότητας της κατοχής. Και επίσης, συσκότιση της κυρίαρχης πολιτικής, που, με τη πολιτική για διζωνική ομοσπονδία, δέχεται διακρίσεις στη διακίνηση, την εγκατάσταση, τη περιουσία...

.
δημοσιευμένο και στο δεφτέρι, στη σελίδα «Η αζατή»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια