Η πονηρή θέση «της συνεκμετάλλευσης»


τα όρια των ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές
Ζώνες) των χωρών της Μεσογείου


Τα όρια των ΑΟΖ είναι στρατηγική θέση των ΗΠΑ και της ΕΕ, διότι θέλουν να αποδεσμευτούν ενεργειακά από τη Ρωσσία.

Και επίσης, δεν θέλουν να δώσουν στη τουρκία τη δυνατότητα να ανοίγει και να κλείνει τη παροχή ενέργειας στην Ευρώπη. Διότι η τουρκία ήδη έδειξε μεγάλες κινήσεις αυτονόμησης, ήδη από το 2003 με τον πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στον Σαντάμ Χουσεϊν.

Όλες οι χώρες δέχονται τα όρια αυτά, εκτός από τη τουρκία.


τουρκικές διεκδικήσεις πριν τον τουρκικό
επεκτατισμό μέχρι τη Λιβύη


Για μια σπάνια φορά, τα όρια αυτά είναι και σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι επίσης και μια σπάνια φορά όπου μεγάλες δυνάμεις έχουν στρατηγική σύμφωνη με τα δικά μας συμφέροντα.

Ένα μέρος της ηγεσίας εμφανίζεται διατεθειμένο γι' αυτό που ονομάζει συνεκμετάλλευση. Αλλά τούτο είναι μόνο ένας όρος για την υποταγή στη τουρκία. Διότι και πάλι, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να πεις τι θεωρείς δικό σου και η τουρκία τι απαιτεί ή θεωρεί δικό της.

Ενώ λοιπόν τη πασάρουν ως τάχα μου σοφή και μετρημένη επιλογή, στην πραγματικότητα είναι μια ορολογία που συγκαλύπτει τη παράδοση εθνικής κυριαρχίας. Διότι δεν οδηγεί απλά σε μικρότερη ΑΟΖ, αλλά και μειωμένη εθνική κυριαρχία στη θάλασσα. Η δε υποταγή στις τουρκικές αξιώσεις στη θάλασσα θα θέσει κυρίαρχο τη τουρκία σε ΟΛΗ την εθνική επικράτεια.

Η λέξη «πασάρουν» είναι επιλογή, για να δειχτεί ο πολιτικός χειρισμός που γίνεται από την ελλαδική ηγεσία --και μέρος της κυπριακής.

** ** ** **

Το σχέδιο για ένα αγωγό, που τώρα υπέγραψαν Ελλάδα, Κύπρος και Τελ Αβιβ, και πάλι συνεκμετάλλευση είναι. Αλλά και σ' αυτό το σχέδιο η κάθε χώρα θα συμμετέχει με τη παραγωγή ορισμένων περιοχών, που ορίζονται ως η ΑΟΖ της.

Στη λεγόμενη συνεκμετάλλευση με τη τουρκία, ποιά θα είναι τα όρια της ελληνικής και ποιά τα όρια της τουρκικής περιοχής; Καμμιά πολιτική πρόταση, είτε για αγωγό είτε «για συνεκμετάλλευση», δεν μπορεί να αποφύγει αυτό το ερώτημα.



Η τουρκία εισέβαλε στη Κύπρο, και ανακήρυξε τη κατεχόμενη περιοχή σε κράτος. Αυτό είναι ήδη μια κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και νομιμότητας. Η τουρκία όμως δεν μένει σ' αυτό, και απαιτεί ως ΑΟΖ του κατοχικού καθεστώτος μια περιοχή που δεν βρίσκεται καν απέναντι από τις ακτές της κατεχόμενης περιοχής. Κι αυτό γίνεται χρόνια πολλά πριν από το άπλωμα του χεριού της μέχρι τη Λιβύη.

-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Τελευταία δημοσίευση