Τα όμοια τοις ομοίοις

Η ανακάλυψη των αριθμών εσήμαινε εξ αρχής και την εύρεση μιας αντιστοιχείας ανάμεσα στους αριθμούς και σε ένα πλήθος πραγμάτων. Χρειάστηκε να περάσουν χιλιετηρίδες και μόνο στην εποχή μας αυτή η αντιστοιχεία αρχίζει να γίνεται συνείδηση.

Από την αρχαιότητα εγκαθιδρύθηκε μια σχέση ανάμεσα στις αποστάσεις και στους αριθμούς.

Από την αρχαιότητα, επίσης, εγκαθιδρύθηκε μια σχέση ανάμεσα στα βάρη και στους αριθμούς.

Οι Πυθαγόρειοι ανακαλύπτουν τη σχέση των αριθμών με τους μουσικούς τόνους.

Οι καρτεσιανές συντεταγμένες επιτρέπουν την εγκαθίδρυση μιας αντιστοιχείας ανάμεσα σε αλγεβρικές συναρτήσεις και γεωμετρικές καμπύλες και επιφάνειες.

Ο Εβαρίστ Γκαλουά (Evariste Galois) ανακαλύπτει την έννοια της ομάδας.

Από τις μαθηματικές σχέσεις που έχουν εγκαθιδρυθεί στη περιγραφή των φυσικών φαινομένων, η σύγχρονη επιστήμη κάνει πολλές προβλέψεις για το φυσικό κόσμο, οι οποίες επιβεβαιώνονται.

«Το μόνο ακατανόητο είναι πως ο κόσμος είναι κατανοητός», Άλμπερτ Αϊνστάϊν

Το Πρόγραμμα Λανγκλάντς (Langlands)

Number Theory – Curves over Finite Fields – Riemann Surfaces

The Langlands Program was originally developed within the left and the middle columns: number theory and curves over finite fields. The idea of the Langlands Program is to set up a relation between the representations of a Galois group and automorphic functions.


* * * *

Πριν πολλά χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, είχα δει ένα βιβλιαράκι όπου ο συγγραφέας είχε δώσει το τίτλο «Μαθηματική απόδειξη της ύπαρξης του Θεού». Δυστυχώς, σε μια πλανημένη εκδήλωση του φιλοσοφικώς ορθού μεν αλλά αρκούντως ...πρωτόλειου, είχα αρνηθεί να το πάρω. Έκτοτε θυμάμαι κάποτε αυτό το βιβλιαράκι, με νοσταλγία για το χαμένο διαμαντάκι, ή διαμάντι!!, που θα είχε η βιβλιοθήκη μου.


1 Σεπτ. 2016




-.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια