Πόθεν εβλάστησε ο Φειδίας;
Γιατί ο Φειδίας πήγε να μιλήσει με το ανώτατο στέλεχος του κατοχικού καθεστώτος; Είναι αλήθεια ότι το έκαμε επειδή δεν κόβκει ο νους του από πολιτική;
Ε, πράγματι, δεν κόβκει. Αλλά στα χρόνια μετά την τουρκικήξ εισβολή καθορίστηκε ένας δρόμος που ήταν δρόμος αγώνα: ο μακροχρόνιος αγώνας. Παρ' όλα αυτά, αντί για αγώνα τα πράγματα οδηγήθηκαν σε μια ρουτίνα και μια μιζέρια. Αντί για αγώνα, κυριάρχησε η εικόνα του αγώνα. Εκεί οδήγησαν τα πράγματα και οι ξένοι καλοθελητές («Σπίτι της συνεργασίας», δικοινοτικές συναντήσεις και τραπεζωματα, και άλλα). Και όλα αυτά με ατμομηχανή την οικονομική ανάπτυξη.
Οι πρόεδροι της μετακατοχικής περιόδου έπρεπε να προωθούν τον αγώνα και το πνεύμα της αντίστασης. Αντί για τούτο, επηγαίναν να πιουν καφέ με το ανώτατο στέλεχος του κατοχικού καθεστώτος. Ή εδηλώναν ότι δεν θέλουν να παν πίσω στο χωρκό τους, την Ακανθού. Ή επηγαίναν θέατρο μαζί με το ανώτατο στέλεχος της κατοχής.
Έγιναν πολλές εκδηλώσεις, που ονομάστηκαν δικοινοτικές. Αντί όμως να είναι σπόρος και δυνάμωμα του αντικατοχικού αγώνα, οι εκδηλώσεις αυτές κατέληγαν απλώς σε τραπεζώματα Κυπρίων και τουρκοκυπρίων. Και αντί για τον στόχο «Έξω ο αττίλας», «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», στις εκδηλώσεις αυτές ελέγαν «οι δυτο ηγέτες μας», «καλούμε τους δυο ηγέτες μας...», «η λύση θα είναι οδυνηρή», ...
Σε τούτο το κλίμα, εβλάστησε και το σύνθημα «οι τουρκοκύπριοι είναι αδελφοί μας». Αυτό είναι λάθος, διότι το σωστό είναι πως «οι τουρκοκύπριοι είναι σύμμαχοι μας». Αφού όμως ο νους του κόσμου δεν επήγαινε στην απελευθέρωση, αλλά ...στη λύση, τους τουρκοκύπριους τους καταλαβαίναμε όχι με τα μάτια του αγώνα, μα με τα μάτια ...των δικοινοτικών εκδηλώσεων....
Όλα αυτά είναι μερικά από όσα έγιναν και γίνονται. Διότι αντί για τον αντικατοχικό αγώνα, βουλιάξαμε στη συνήθεια. Μάθαμε να ζούμε με την κατοχή, χωρίς να μας σηκωνεται η τρίχα που η κατοχή έφτασε στα 51 χρόνια.
Σε τούτο το κλίμα εβλάστησε και ο Φειδίας. Νομίζει ότι.... είναι αντισυμβατικός, μα στη πραγματικότητα έμαθε γράμματα στο σχολείο «θέλουμε λύση» και «η εισβολή είναι το πολύ η μισή αλήθεια».
Αυτός είναι και ο λόγος που οι μεγάλοι δάσκαλοι αυτού του κλίματος, δηλαδή το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, δεν καταδίκασαν την ενέργεια του Φειδία. Ούτε και θα ανοίξουν το στόμα τους να την σχολιάσουν καν, διότι θα φανεί ο χαρακτήρας της πολιτικής τους.
-.
0 Σχόλια